Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Programa ALIA del CCCB sobre les ciutats i la salut per a centres escolars de BNC i àrea metropolitana

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Convocatòria oberta del Programa ALIA del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, de l’Institut de Salut Global de Barcelona i del col·lectiu Mixité.

El programa del ALIA és per a joves que vincula investigació científica i creació artística.

Els professors de 4t d’ESO o 1r de batxillerat de la regió metropolitana de Barcelona, ja poden presentar la seva candidatura.

Aquesta edició proposarà una sèrie de reptes per imaginar el futur de les nostres ciutats i repensar el seu vincle amb la salut humana i planetària.

La pandèmia no només ens recorda el fràgil equilibri dels ecosistemes i la seva interdependència, sinó que també posa en relleu les fissures de la vida urbana i la necessitat urgent de repensar el model de vida a la ciutat. Amb el 55 % de la població concentrada en zones urbanes, entendre la ciutat com un ecosistema ens permet comprendre com s’interrelacionen la planificació urbana i la contaminació, la biodiversitat i la salut humana o l’emergència climàtica i l’aparició de malalties. Podem imaginar i dissenyar ciutats capaces de garantir i millorar la salut humana i planetària? Pot la ciutat ser sostenible? Podria la biodiversitat urbana ser la medicina del futur?

El programa, elaborat conjuntament amb l’ISGlobal i Mixité, treballa de manera transversal les correlacions entre ciutat i salut i planteja com, mitjançant la divulgació científica, la planificació urbana i la creació artística, podem esbossar models de vida que donin resposta a les emergències climàtiques, socials i sanitàries de les metròpolis actuals i del futur.

Durant cinc mesos, sis grups classe de la regió metropolitana de Barcelona podran conèixer de primera mà alguns dels programes de recerca de l’Institut de Salut Global de Barcelona i descobriran de quina manera la configuració de la ciutat i el model de vida que se’n deriva es relaciona amb la salut dels seus habitants i del planeta. Ho faran acompanyats dels científics que lideren la recerca i del col·lectiu Mixité, format per una arquitecta i un artista.

El projecte proposa un programa a cavall entre la recerca científica i la creació artística. A través de diverses tècniques artístiques, els joves repensaran el vincle entre ciutat i salut i imaginaran altres ciutats possibles que plasmaran en infografies especulatives.

El calendari

20 de setembre – 15 d’octubre: convocatòria oberta a instituts i centres educatius

29 d’octubre: anunci dels centres seleccionats

22 i 23 de novembre: jornades de formació al professorat

Gener – maig 2022: desenvolupament del projecte 

Juny: presentació del projecte

Com presentar-s’hi?

Es poden presentar al projecte ALIA:

  • Grups classe de 4t d’ESO i 1r de batxillerat d’instituts de la regió metropolitana de Barcelona. L’acompanyament per part del CCCB es realitzarà només a un grup classe per centre.
  • Es valorarà el treball transversal del repte des de diferents assignatures; per això, caldrà presentar el suport d’un mínim de dos docents de dues assignatures diferents. 

Les candidatures s’acceptaran fins al 15 d’octubre a les 13 h. Per presentar-s’hi cal enviar un correu a seducatiu@cccb.org que indiqui:

  • Nom del centre i correu de contacte.
  • Nom, cognom, assignatures i contacte dels professors implicats.
  • Grup classe participant i nombre d’alumnes.
  • Escrit no superior a 2 pàgines que expliqui quin repte us agradaria treballar i per què.

Pàgina oficial del Programa ALIA al CCCB … clicar aquí 

FOTOGRAFIA: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere