Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Generalitat de Catalunya, Generalitat Valenciana i Govern de les Illes Balears defensen la protecció de la llengua pròpia en la Llei estatal de l’audiovisual

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Els responsables de Política Lingüística dels tres Governs també acorden sumar esforços per impulsar la llengua en les tecnologies del llenguatge i la intel·ligència artificial

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, F. Xavier Vila; el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, han acordat aquesta tarda (21/10/2021) coordinar i impulsar conjuntament accions i mesures per promoure la llengua en un moment clau per al seu futur. Un dels punts de coincidència ha estat la reclamació conjunta que la Llei espanyola de l’audiovisual en garanteixi la presència. També s’han acordat actuacions conjuntes per impulsar l’oferta audiovisual als tres territoris.

A la reunió, els responsables de la Política Lingüística dels tres governs han acordat actuacions que milloraran sensiblement la informació ciutadana sobre equivalències entre certificats i nivells de coneixement de llengua. Així mateix, han posat en comú iniciatives per promoure la llengua entre els joves, especialment els creadors de continguts com youtubers i els influenciadors socials. En un espai lingüístic comú, les iniciatives compartides en aquest àmbit poden tenir un efecte multiplicador pel que fa a públics i audiències.  En aquesta línia, també han refermat l’aposta per Bon Dia Televisió, la plataforma conjunta de continguts digitals.

També s’ha acordat de sumar esforços en matèria de tecnologia del llenguatge, especialment promoure la recollida de dades lingüístiques que es puguin utilitzar per a l’entrenament de sistemes de reconeixement del llenguatge i síntesi de veu.

S’han abordat diverses iniciatives per promoure l’ús i l’ensenyament del català en l’àmbit europeu, entre les quals hi ha la demanda de recuperar els cursos d’acollida lingüística OLS adreçats a estudiants en intercanvis europeus. Un altre aspecte que ha captat l’interès de les tres institucions és la necessitat de tenir un diagnòstic actualitzat de la situació de la llengua al conjunt del domini lingüístic amb la millora de la coordinació de les properes enquestes d’usos que s’hi han de portar a terme.

La reunió, inscrita en el marc de la Declaració de Palma, signada l’any 2017 pels tres governs amb l’objectiu d’enfortir els lligams en els àmbits de la llengua i la cultura, ha tingut lloc al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona. La propera reunió tindrà lloc a València al mes de març.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere