Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea fa més inclusius el Programa Erasmus+ i el Cos europeu de solidaritat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Comissió ha adoptat un marc per augmentar la inclusivitat i la diversitat del programa Erasmus+ i del Cos europeu de solidaritat en el període 2021-2027.

D’aquesta manera es materialitza el compromís de la presidenta de la Comissió Ursula von der Leyen de reforçar de manera substancial tots dos programes perquè no només augmenti el nombre de persones que poden estudiar o fer un voluntariat en un altre país sinó que també s’hi incorporin cada vegada més persones amb menys oportunitats.

Amb el marc de mesures inclusives que presenten avui (22/10/2021), la Comissió fa un salt endavant en la millora de la igualtat i la inclusió en l’Espai europeu d’educació i compleix la promesa continguda en el primer principi del pilar europeu dels drets socials, que estableix que tothom té dret a una educació, formació i aprenentatge permanent inclusius i de qualitat.

«El nostre estil de vida europeu mostra a les generacions més joves que tots junts som més forts. La inclusió i la diversitat són part integral d’aquesta visió. És fonamental que ens esforcem per garantir que els programes de la UE s’ajusten a aquesta ambició. La generació Erasmus ha esdevingut el millor ambaixador d’Europa perquè poden explicar tot el que han viscut, i això comença amb els programes», ha declarat avui el vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas.

«És cabdal que fem que el nou Erasmus+ i el Cos europeu de solidaritat siguin més inclusius i diversos. Els programes de la UE estan oberts a tothom, independentment de l’origen, el context socioeconòmic i les condicions físiques, mentals o de salut. Aportarem més fons per acompanyar els qui necessiten més suport i per arribar als qui no coneixen el programa o dubten sobre si participar-hi. Tothom ha de poder gaudir de les mateixes oportunitats i tothom pot fer la seva aportació a la societat. Aquest és el valor de solidaritat en què s’assenta el projecte europeu», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

Algunes de les mesures previstes per al programa Erasmus+ i el Cos europeu de solidaritat són:

– Ajuts financers específics: els dos programes concediran ajuts financers més elevats per a les persones amb menys oportunitats per tal de cobrir les despeses o necessitats addicionals. Això ajudarà a eliminar els entrebancs que els impedeixen de participar a les activitats dels programes en condicions d’igualtat amb la resta dels seus companys. La Comissió també insta les agències nacionals i els organismes que executen els programes a nivell nacional o local que facin servir altres fons nacionals o europeus de manera complementària als ajuts financers aportats.

Ajuda a mida per als participants en totes les fases del seu projecte: els participants tindran la possibilitat de beneficiar-se de diverses oportunitats (suport lingüístic, visites preparatòries o tutories reforçades, per exemple) abans, durant i després del seu projecte o la seva mobilitat per garantir que aprofiten al màxim l’experiència.

Suport per a les institucions participants: els programes proporcionaran ajuda addicional a les organitzacions que participin en projectes inclusius. Podrà anar des de finançament suplementari per ajudar a reforçar el desenvolupament de capacitats fins a activitats de formació i creació de xarxes per als seus treballadors en l’àmbit de la inclusió i la diversitat.

Oferta formativa més flexible: actualment els programes ofereixen un ventall més ampli d’oportunitats de projectes i de mobilitat de diferents durades i formats (virtual o presencial, individual o en grup) perquè tots els participants puguin trobar allò que escau més a les seves necessitats.

Prioritat en el procés de selecció: els programes inclouen mecanismes per donar prioritat a projectes de qualitat que comptin amb participants amb menys oportunitats i que abordin els temes de la inclusió i la diversitat.

– Comunicació i rendició de comptes més clares: en les accions de comunicació sobre aquests programes, la Comissió, les agències nacionals i tots els actors implicats a nivell nacional i local s’asseguraran que hi hagi documents i materials més comprensibles, accessibles i multilingües. La Comissió millorarà les seves activitats de supervisió i rendició de comptes per poder fer un seguiment més acurat de la feina en matèria d’inclusió.

La Comissió seguirà de prop l’aplicació d’aquestes mesures inclusives a nivell nacional mitjançant les agències nacionals d’Erasmus+ i del Cos europeu de solidaritat. Per poder respondre més bé a les dificultats específiques per accedir als programes en cada país, les agències nacionals elaboraran els seus propis plans d’acció d’inclusió a partir d’aquest marc general de mesures inclusives. Ja s’ha creat una xarxa de responsables d’inclusió i diversitat en les agències nacionals per tal de facilitar aquesta tasca i l’intercanvi de bones pràctiques. La Comissió també manté el contacte amb tots els actors claus, des de les agències nacionals fins a les organitzacions que treballen en l’àmbit de la inclusió i la diversitat, els experts, els professionals i els mateixos participants.

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere