Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

EDITORIAL: La Val d’Aran i els Estudis Superiors

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Avui és un bon dia per afrontar la temàtica sobre “Aran i els Estudis Superiors” perquè s’acaba de celebrar a Vielha l’acte de lliurament del 6è “Premi Robèrt Lafont” de la Generalitat de Catalunya a Frederic Vergés.

Un guardó al mestre Vergés merescut de veritat i un orgull per a mestres i tota la ciutadania aranesa. Des de LO CAMPUS DIARI ho celebrem, perquè ell s’ho mereix i l’ensenyament de l’aranès també.

L’educació a Aran i en especial en l’aranès, sempre ha estat molt viva i molt compromesa. I els Estudis Superiors?

Tot sabem que a Aran no hi ha Universitat, però és un espai encara verge per muntar-hi una bona plataforma cultural per acollir cursos universitaris, seminaris i tota mena d’activitats educatives de nivell Superiors.

Aquest text és un simple EDITORIAL i el tema dona per fer un Llibre Verd i després un Llibre Blanc sobre aquesta temàtica. O sigui caldria un document de reflexió sobre “Aran i els Estudis Superiors” destinat, tant a les administracions com als particulars, per incentivar a la participació en un procés de debat i consulta sobre el tema, això seria el Llibre Verd. I el Llibre Blanc ja seria un document que contindria propostes d’acció governamental o de l’administració local en l’àmbit específic que tractem.

Tot això podria anar lligat amb la Cultura i l’Educació a Aran, però fins i tot amb l’Esport, el Turisme i l’Economia en general al territori.

-Que Aran fos un destí per desenvolupar Seminaris intensius a regim complert d’estada, d’uns participants de nivell executiu, per unes setmanes seguint unes activitats educatives, traspassa l’exclusiu àmbit de la docència.

-Que Aran s’especialitzi en Estudis Superiors en esports també es pot fer, complementant les ofertes formatives com les que ja hi ha al Naut Aran.

-Convertir Vielha en el pal de paller de la reflexió, l’estudi i la recerca de la cultura i la llengua occitana, amb un gran Centre de referència acadèmica, artística i documental, és totalment possible. Només falta que l’Alcalde Vielha tingui coratge, que el pot tenir, i es llanci a un projecte que pot ser compartit entre la inversió pública i privada.

-Que a Aran portem els millors cursos, Màsters, Formació Continua o Formació Executiva per realitzar-los com a franquícies compartint professorat, de les millors universitats de les 22 de la Xarxa Vives d’Universitats, també és pot fer. A LO CAMPUS DIARI recordem molt bé els apropaments que es varen fer a un centre federat a la Universitat Ramon Llull per venir a fer activitat docent a Aran. No va funcionar, va faltar coratge per les dues parts.

-A la cultura aranesa per reforçar-la i muscular-la l’interessa tenir a “casa” uns espais d’estudis d’alt nivell, que encara que no tractin temàtiques directament lligades a la cultura i la llengua aranesa, li porti professionals de qualitat i sobretot li aporti un grau altíssim de reputació que a Aran s’hi fa debat intel·lectual d’alçada.

-El primer dia que un “somnia truites” com li deien els seus co-ciutadans, va dir a Davos que podríem celebrar una trobada internacional econòmica, tothom va riure. Avui Davos, una població suïssa d’un 10 mil habitants, és coneguda per tothom a nivell mundial, per haver consolidat el Fòrum Econòmic Mundial, proposat per un “somnia truites local”.

-I per últim, els nostres joves universitaris aranesos van fora del País a estudiar a la Universitat, també seria un incentiu tenir alguna mena d’Estudis Superiors a Aran.

Com es pot veure el tema que presentem, dona per moltes maneres d’afrontar-lo i repercutiria en molts sectors culturals, socials i econòmics.

Aquí com Editorial de LO CAMPUS DIARI  només volem transmetre un parell idees o preguntes:

-Parlem ja sobre la “Val d’Aran i els Estudis Superiors”?

-Podem involucrar en aquest debat a la Sindica Vergés i a l’Alcalde de Vielha Serrano ?   

EDITORIAL en ÀUDIO
Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere