Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Terminologia en català de les VACUNES es posa al dia

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El TERMCAT publica en línia una nova edició de la Terminologia de les vacunes, elaborada conjuntament entre el Centre de Terminologia TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Arran de la pandèmia de COVID-19 i la cursa vacunal per a fer-hi front, la terminologia relacionada amb les vacunes s’ha estès al conjunt de la societat i s’ha ampliat amb nous termes, i és per aquest motiu que s’ha vist la necessitat d’actualitzar aquest recull terminològic, publicat per primera vegada l’any 2015.

La nova edició inclou una cinquantena de termes nous repartits en diverses subàrees temàtiques del diccionari, principalment en l’àrea de vacunologia i, més concretament, en relació a la composició i a la tipologia de vacunes (mRNA modificat, nanopartícula lipídica, vector víric, vacuna de partícules similivíriques, vacuna proteica, etc.) i en relació amb el programa de vacunació (espai de vacunació massiva, interval d’administració, persona de risc, ús d’emergència, etc.), però també s’hi han afegit termes generals d’immunologia (com antigen d’interès i diana vacunal) i, evidentment, termes referents a les vacunes preventives contra la COVID-19 (vacuna contra la COVID-19 de DNAvacuna contra la COVID-19 de vector víric, etc.). Podeu consultar els nous termes inclosos en aquesta edició a la pestanya “Noves incorporacions”.

En total la Terminologia de les vacunes conté 185 termes dividits en dos grans grups: d’una banda, 137 fitxes relatives a conceptes generals (principalment termes d’immunologia i vacunologia) i, de l’altra, 48 fitxes referents a vacunes preventives. Aquestes últimes inclouen bàsicament les vacunes que estan en ús actualment al nostre país (tant vacunes sistemàtiques, recomanades al calendari de vacunacions, com vacunes no sistemàtiques, per exemple les vacunes administrades a viatgers internacionals), però també vacunes que s’administren en altres països, així com alguna vacuna en desús però amb un important interès històric; no formen part del diccionari la majoria de vacunes preventives en desús ni les que es troben en fase de desenvolupament.

Cada entrada del diccionari inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès i en anglès, i, quan s’ha cregut convenient, notes que proporcionen més informació sobre el terme. A més, les fitxes terminològiques referents als termes generals, que són la majoria, també contenen una definició del concepte.

Arran de la nova edició del diccionari també s’ha adequat el Criteri sobre la denominació catalana de les vacunes a la modificació de l’Ortografia catalana aprovada en el Ple de l’Institut d’Estudis Catalans del 3 de juny de 2021, segons la qual els prefixos que precedeixen un sintagma lexicalitzat s’han d’escriure amb el prefix separat del mot que precedeixen (per exemple, vacuna anti hepatitis A o vacuna anti virus del papil·loma humà).

TERMCAT

El Consorci del Centre de Terminologia TERMCAT és el centre de terminologia de la llengua catalana, creat el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans.

La missió del TERMCAT és coordinar l’activitat terminològica en llengua catalana, mitjançant la prestació de serveis de qualitat, la creació de productes terminològics i la normalització de neologismes, per garantir la disponibilitat de la terminologia catalana en tots els sectors de coneixement i d’activitat i per afavorir-ne l’ús.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere