Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un ciberatac “ransomware” contra la UOC- Universitat Oberta de Catalunya afecta el seu campus virtual que és la base d’una universitat on line

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Universitat Oberta de Catalunya ha estat víctima d’un ciberatac que ha impossibilitat l’accés al campus virtual a tots els seus usuaris. Els problemes han començat el matí d’aquest diumenge. (2/01/2022).

Els atacants han demanat un rescat que el centre universitari declara que es nega a pagar.

A partir de les vuit del vespre l’accés al campus virtual s’ha anat recuperant progressivament.

En un tuit, la UOC informa que es tracta d’un atac informàtic del tipus “ransomware”, però afegeix que no ha compromès dades personals de la comunitat d’estudiants i professors de la universitat.

L’atac “ransomware” coincideix amb les darreres setmanes del semestre i molts estudiants han d’entregar les últimes activitats de l’avaluació continuada, una de les bases del projecte educatiu de la UOC.

Des de la universitat s’han afanyat a tranquil·litzar els estudiants i s’assegura que es tindrà en compte aquest problema informàtic i s’allargaran els terminis d’entrega dels treballs perquè ningú es vegi perjudicat però no han parlat de l’endarreriment dels exàmens que comencen la setmana del 10 de gener.

Que és un “ransomware”?

Un ransomware o programari maliciós de rescat, (de l’anglès “ransom”, rescat, i ware, per programari) és un tipus de programa informàtic malintencionat que restringeix l’accés a determinades parts o arxius del sistema infectat, i demana un rescat a canvi de treure aquesta restricció. Alguns tipus de “ransomware” xifren els arxius del sistema operatiu inutilitzant el dispositiu i coaccionant a l’usuari a pagar el rescat.

El mètode de propagació d’un “ransomware” és com un troià  o com un cuc, infectant el sistema operatiu, per exemple, amb un arxiu descarregat o explotant una vulnerabilitat de programari. En aquest punt, el “ransomware” s’iniciarà i xifrarà els arxius de l’usuari amb una determinada clau, que només el creador del “ransomware” coneix i proveirà a l’usuari que la reclami a canvi d’un pagament.

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere