Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Editorial: Desitjos per la universitat del 2022

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Cordialment desitgem a tothom i en especial a les Universitats i als Centres Escolars un fantàstic 2022. Evidentment ens referim i dirigim a les persones que acullen aquests centres educatius.

Les universitats com edificis o com a marques, no funcionen sense treballadors de l’educació, estudiants i investigadors. I s’ha de retenir això: que hi ha humanitat als centres, que vol dir ideologies i valors, i diferents maneres d’enfocar la tasca escolar, com la tasca universitària. Així doncs els desitjos del 2022 seran variats.

Centrar-nos aquí en les universitats: una universitat pública funciona diferent que una universitat privada; una universitat laica funciona diferent que una universitat de valors religiosos i així podríem anar delimitant camps, d’altra banda coneguts pels nostres lectors.

El primer desig -sense desdibuixar cap projecte universitari-, seria que en molts camps hi hauria d’haver una col·laboració més útil entre les universitats públiques i les universitats privades. Ja sabem que al País Valencià funciona diferent que a Catalunya, els valencians tenen el camp públic i el privat molt radicalitzat i distant. Algunes universitats valencianes actuen com si estesin a Madrid amb el que això comporta pel dia a dia.

L’altre desig seria que les universitats públiques catalanes, valencianes i la illenca mancomunin més serveis i activitats, No només perquè econòmicament serien més viables molts serveis, sinó perquè la varietat de plantejaments es complementarien i a més, perquè no caldria “inventar cada dia la sopa d’all” i a la vegada publicitar-ho com a “innovació” o que “ho fan per primera vegada”, quan precisament ho fa una altra universitat sigui nacional, estatal o internacional.

Si molts gestors universitaris llegíssim més LO CAMPUS DIARI veurien el ridícul que fan “venen” primícies que no ho són. Ja sabem que el reclutament i manteniment d’estudiants, professors i investigadors fa fer “tots els papers de l’Auca”.

L’altre desig 2022 seria iniciar suaument una reforma tant de Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), com de la Xarxa Vives d’Universitats.

Ja seria hora que col·legiadament les universitats comptessin en les necessitats i els debats de la societat civil, ja no és assumible els silencis de les universitats en els grans debats.

La immersió lingüística a Catalunya, el deteriorament del valencià, la discussió de la LOSU – l’avantprojecte de la “Ley Organica del Sistema universitario”- i tants altres debats, necessiten lideratge universitari, més que un simple posicionament a un web. Menys concursos que podríem fer a les televisions i més participar activament a la governança.

Tot i que voldríem més desitjos pel 2022, un desig final: la universitat no és només una “fàbrica” de recerca, la docència és fonamental i cal cuidar-la a fons i tots sabem que no es fa.

A nosaltres, uns “petits il·lusos periodistes” ens agradaria aconseguir reforçar el debat de la recerca en didàctica universitària. Esperem que no sigui un volàtil desig màgic de cap d’any.

EDITORIAL en ÀUDIO

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere