Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Lliga d’Universitats d’Investigació Europees: “Cal maximitzar la col·laboració en recerca de la Unió Europea i els Estats Units d’Amèrica sobre tecnologies d’ús dual”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Lliga d’Universitats d’Investigació Europees -LERU- demana una veu forta per a les universitats intensives en recerca sobre qüestions de control d’exportacions dins del “EU-US Trade and Technology Council”.

La LERU dóna la benvinguda a la missió del Consell de Comerç i Tecnologia UE-EUA de promoure la cooperació comercial i tecnològica entre els Estats Units d’Amèrica i la Unió Europea.

La LERU està especialment satisfeta que, a través del seu “Grup de treball 7” sobre controls d’exportacions, el Consell de Comerç i Tecnologia UE-EUA pretengui facilitar la col·laboració en recerca entre les organitzacions de recerca de la UE i els EUA i, en definitiva, treballar a través dels règims multilaterals per ajudar a promoure un control d’exportació just, un sistema globalment. democràtic i harmonitzat.

A diversos països i regions, hi ha unes bases orientatives disponible per als investigadors sobre com complir amb les normatives aplicables de doble ús. No obstant això, en el cas de l’orientació europea que és excel·lent, algunes àrees queden descobertes.

En opinió de la LERU, aquestes àrees s’aborden millor mitjançant la cooperació internacional. De la mateixa manera, les definicions de diversos aspectes relacionats amb els controls d’exportació poden diferir internacionalment, i això pot, per exemple, donar lloc a discussions complicades quan es negocien projectes. La LERU creu que el “EU-US Trade and Technology Council” hauria de cobrir:

-Disposicions sobre drets humans i ciberseguretat.

-L’abast i l’aplicació dels controls sobre tecnologies emergents i fonamentals.

-Tecnologia controlada i sol·licituds de patents.

-Procediments estàndard per fer front a les transferències de tecnologia immaterial (per exemple, col·laboracions, assistència tècnica, publicacions).

-Definicions coherents de “recerca bàsica i aplicada” i “de domini públic”.

La LERU creu que el “EU-US Trade and Technology Council” és una excel·lent oportunitat per abordar aquests problemes desafiants. A més de facilitar les col·laboracions internacionals en ciència i tecnologia, aportarà un impacte positiu corresponent en la innovació i el comerç, ajudarà a millorar la mobilitat internacional i fomentarà la competitivitat de la recerca en general.

La LERU vol subratllar que les universitats poden tenir dos papers importants dins de les discussions del “EU-US Trade and Technology Council”.

En primer lloc, les universitats tenen un paper a l’hora d’oferir coneixements d’avantguarda en temes específics (ja siguin tècnics, per exemple sobre aplicacions potencials de tecnologies emergents, o sobre qüestions més sociojurídiques com els drets humans).

En segon lloc, les universitats haurien de proporcionar orientacions sobre els possibles reptes per a la implementació de directrius específiques en el context universitari.

El professor Kurt Deketelaere, secretari general de la LERU, va dir que “L’èxit del “EU-US Trade and Technology Council” (TTC), i qualsevol recomanació sobre els controls d’exportació que se’n derivin, dependrà que totes les parts interessades tinguin veu en les discussions. Les universitats es veuen afectades pels controls d’exportació de moltes maneres diferents, per la qual cosa és imprescindible que el TTC escolti les opinions de les universitats de recerca de la UE i els EUA”.

Va afegir “La LERU ha esbossat les prioritats claus per al TTC des de la perspectiva universitària. La LERU espera poder parlar-ne més amb les autoritats de la UE i dels EUA”.

Declaració completa (pdf en anglès) … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere