Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Projecte GO_HERO: Final del projecte per impulsar la internacionalització de la feina dels Instituts de Recerca Biomèdica de Girona, Lleida i Tarragona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) finalitzen aquest 2021, després de tres anys, el projecte conjunt GO_HERO / Health European Research Offices per impulsar la internacionalització de la recerca dels tres centres. Gràcies al projecte, s’han reforçat les unitats responsables de la gestió de projectes internacionals i s’han desenvolupat programes de formació per potenciar més recerques europees a Catalunya.

El projecte, coordinat per l’IISPV,  va rebre 300.000 euros en la convocatòria GO_EUROPE de la Generalitat de Catalunya el 2019. En aquests tres anys s’ha reforçat els equips de les unitats responsables dels projectes internacionals a cada centre per millorar el suport al personal investigador, dissenyar i implementar un pla de formació en polítiques, estratègiques i programes de finançament de la Comissió Europea. La iniciativa també ha permès visibilitzar la recerca biomèdica existent als tres instituts i potenciar la captació de talent estranger.

En el primer àmbit, els tres centres han consolidat els seus departaments d’internacionalització i han aconseguit duplicar el personal de gestió. En l’àmbit formatiu, el primer any l’activitat es va centrar en la formació del personal de les oficines de gestió. Els altres dos anys s’han ofert formacions dirigides al personal investigador per desenvolupar estratègies d’èxit en les seves sol·licituds de projectes europeus, així com sobre la nova convocatòria Horizon Europe, metodologia investigadora amb perspectiva de gènere, divulgació i comunicació científica i tractament de dades en la recerca. Pel que fa a la visibilització de la recerca biomèdica, el projecte ha impulsat la pàgina web https://goherohealth.com/.

L’impacte del projecte és significatiu, ja que ha donat un impuls per tal que els tres instituts esdevinguin referents dins les seves àrees estratègiques en l’àmbit europeu i internacional. Aquest increment enforteix el posicionament de Catalunya dins del mapa biomèdic i clínic europeu, a més de la possible inclusió a l’agenda europea de les necessitats en salut particulars dels nostres ciutadans.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins el conveni de col·laboració existent entre els tres instituts. A part de tenir uns indicadors de producció científica similars, les tres regions comparteixen reptes en salut en donar cobertura a una població geogràficament dispersa, més envellida que la de les àrees metropolitanes i amb una menor inversió. Aquesta situació fa de vital importància la col·laboració entre els instituts i amb altres entitats europees, per poder oferir solucions als reptes existents en salut, tant en l’àmbit regional com internacional.

Conscients d’aquest repte, el 2017 l’equip directiu de l’IISPV, l’IRBLleida i l’IDIBGI van decidir unir esforços a través d‘un conveni marc per buscar sinergies entre les tres unitats de promoció i poder maximitzar l’impacte de la recerca dels instituts internacionalment.  El futur d’aquesta unió implica mantenir la col·laboració entre els centres.

Segons el doctor Joan Vendrell, director de l’IISPV, “la competitivat internacional és quelcom essencial en qualsevol centre de recerca de prestigi, tant pel que fa al reconeixement científic, com a l’obtenció de recursos que permeten un eixamplament del coneixement compartit per tota la comunitat científica. El projecte GO_HERO del que n’és coordinador el IISPV, ha estat essencial en l’impuls d’una política de recerca internacional en l’àmbit biomèdic al nostre territori, amb la col·laboració i coparticipació dels Instituts de recerca sanitària de Lleida (IRBLleida) i de Girona (IDIBGI). Durant els tres anys de durada del projecte, hem pogut consolidar l’oficina de projectes internacionals al servei de tots els investigadors, multiplicant per 4 els pressupost captat en les diferents convocatòries competitives internacionals. Tanmateix, ens ha permès liderar per primer cop un projecte internacional des del IISPV.” El Dr. Vendrell ha matisat que “GO_HERO ha estat la llavor que ha permès ajuntar esforços entre diferents institucions per dur a terme una tasca fonamental, difícil d’abastar de forma individual en solitari, i que posa en relleu que la col·laboració interinstitucional és possible, efectiva i aporta solucions.”

Per al doctor Diego Arango, director de l‘IRBLleida, “la internalització de la recerca és important per a tots els instituts de recerca. Això implica diversos aspectes importants com la captació de talent internacional, la promoció d’estades en centres estrangers per al personal investigador propi i accedir als fons destinats a la recerca de la Unió europea i altres fonts. El programa GO_HERO ha suposat un important impuls en aquests aspectes, que necessiten continuïtat en els pròxims anys.”.

Per la seva banda, la doctora Marga Nadal, directora de l’IDIBGI ha destacat que “l’aliança dels 3 centres de recerca biomèdica fora de l’àrea de Barcelona, ha suposat una experiència molt enriquidora per a trobar solucions conjuntes i complementàries a dificultats compartides en els àmbits de la participació en projectes europeus i en la internacionalització de les institucions”. La Dra. Nadal ha afegit que “el projecte Go-HERO ha estat clau per a fer un pas endavant en la recerca internacional que necessitaria poder-se perllongar uns altres 3 anys per poder-se consolidar i fer-se sostenible”.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere