Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Generalitat de Catalunya inicia la gratuïtat per a les famílies de l’escolarització de l’Infantil 2

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Generalitat pagarà 1.600 euros més per infant en les escoles bressol públiques, el que correspon al que pagaven les famílies enguany

La gratuïtat a l’educació infantil s’estendrà progressivament a l’I1 i a l’I0

La mesura beneficia l’alumnat, les famílies, combat el despoblament rural i afavoreix el sistema educatiu

Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya inicia la gratuïtat per a les famílies de l’escolarització de l’Infantil 2 (I2) de cara al proper curs escolar 2022-2023. Una mesura fruit d’un acord entre el Departament d’Educació i les entitats municipalistes. “Signem un acord històric amb el món local per al finançament de l’Infantil 2”, ha anunciat avui el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en roda de premsa, acompanyat de la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau, i la vicepresidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Mercè Bosch. L’objectiu és beneficiar sobretot l’alumnat, però també suposa millores per al sistema educatiu i les famílies, i permet combatre el despoblament rural.

 S’iniciarà el procés de gratuïtat de l’escolarització dels 0 als 3 anys en els centres de titularitat pública ja l’any 2022. En aquesta primera etapa es donarà cobertura a l’I2, mentre que en una segona fase, a partir del 2023, la cobertura es farà extensible a l’I1 i l’I0. L’objectiu és incorporar l’educació de primer cicle als ensenyaments gratuïts, i tal i com ha avançat el conseller, “el Govern de Catalunya es compromet a consolidar el finançament d’aquest cost d’escolarització en els exercicis pressupostaris futurs, i fer-lo extensible al llarg dels cursos vinents de manera que assolim l’objectiu final de completar l’educació 0-18 sostinguda amb fons públics i amb gratuïtat per a l’escolarització”.

 El titular d’Educació ha valorat positivament l’acord amb les entitats municipalistes:  “Hem treballat,  en el marc de la Comissió Mixta, per tal d’oferir un servei educatiu amb més igualtat d’oportunitats en una etapa  que no és obligatòria ni universal, però que des del Govern considerem de vital importància per al desenvolupament de l’infant sense barreres econòmiques”. 

D’aquesta manera, es vol assolir la gratuïtat de l’escolarització per a les famílies dels ensenyaments infantils de primer cicle, i suposarà un canvi de model en el finançament dels centres públics i privats que ofereixen aquesta etapa educativa. Gonzàlez-Cambray ha remarcat que “de cara al curs 2022-23 fem un pas més, un pas que no s’havia fet mai abans, un acord de país: el Departament d’Educació continuarà finançant el que finançava fins ara i, a més a més, assumirà l’aportació que les famílies feien aquest curs 2021-22 per l’escolarització per les places públiques existents”.

Educació invertirà un total de 90 milions d’euros per curs escolar. En funció de la tipologia de centre, el cost de la plaça per infant tindrà diferents anàlisis:

-Escoles bressol municipals: Actualment, el cost es divideix en tres vies de finançament de 1.600 euros cadascuna a parts igual per a famílies, corporacions locals com a titulars, i Departament d’Educació. Amb la nova proposta, Educació finançarà 1.600 euros més per cada plaça assumint el què paguen les famílies, de tal manera que aquestes podran gaudir de la completa gratuïtat d’aquests ensenyaments. L’administració local, de la seva banda, mantindrà la seva part de coresponsabilitat en el finançament.

-Escoles bressol del Departament d’Educació: El Departament assumeix tot el cost d’escolarització.

-Escoles bressol privades: El Departament subvencionarà amb 800 euros per infant/curs. A més, en el cas d’aquelles famílies en situació de vulnerabilitat, Educació subvencionarà amb 800 euros addicionals, assumint per tant 1.600 euros per alumne. Actualment tan sols els centres d’iniciativa social reben una subvenció de 300 euros per alumne.

 La vicepresidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Mercè Bosch, ha afirmat que “celebrem l’acord. La gratuïtat per les famílies facilita l’accés i inicia el camí per incorporar el cicle els propers anys. Fa anys que els municipis apostem per les escoles bressol municipals i celebrem que es reforci el finançament de les famílies i valorem els esforços del Departament i els ens locals per arribar a un consens”.

De la seva banda, la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau, ha destacat que “és molt bona notícia. Des del món municipalista veiem amb bons ulls la mesura perquè dona un punt de sortida per continuar treballant cap a la universalitat d’aquest cicle educatiu. Catalunya torna a ser pionera i serem els primers a l’estat en posar en marxa aquesta mesura”.

La inversió en educació infantil és una prioritat educativa, atès que és un dels factors que fomenta l’èxit escolar i aporta major rendibilitat social, sobretot en infants que viuen en situació de pobresa i en entorns desafavorits. La gratuïtat del primer cicle d’educació infantil facilitarà l’accés de les famílies a aquests ensenyaments, i els beneficis que se’n derivaran seran tant per als infants com per a la societat i per al propi sistema educatiu.

 Beneficis per als infants

Els estímuls rebuts en les edats primerenques influencien en l’aprenentatge al llarg de la vida. L’educació infantil dels 0 als 3 anys és una etapa educativa clau per poder garantir el desenvolupament de la personalitat, les aptituds i la capacitat dels infants fins al màxim de les seves possibilitats. Participar en educació infantil afavoreix les habilitats socials -compartir, empatitzar, treballar en equip-; l’autoregulació -autonomia, espera, tolerància davant la frustració-; i les actituds positives cap a l’aprenentatge -motivació per aprendre, perseverança per realitzar les tasques-.

Beneficis socials

Els infants en situació de vulnerabilitat són els que més necessiten dels beneficis del primer cicle d’educació infantil, però per contra, són els que menys hi accedeixen per les barreres econòmiques, d’informació, culturals…Per això és fonamental l’accés a l’etapa 0-3 en condicions d’igualtat, com a palanca de transformació social i de garantia d’equitat i cohesió social. La participació en l’etapa d’educació infantil té beneficis en tots els nens i nenes, però són majors per aquells que provenen de llars desafavorides atès que poden compensar parcialment les desigualtats d’origen.

 L’accés a aquests ensenyaments també pot tenir un impacte positiu en la natalitat, ja que minimitza algunes de les barreres a la natalitat en reduir la despesa per infants i facilitar la conciliació laboral i familiar. El mateix impacte positiu pot tenir en la lluita contra el despoblament rural, evitant que les famílies dels pobles marxin a les zones més poblades.

Beneficis per al sistema educatiu

La gratuïtat l’I2 també ajuda a la racionalització dels recursos educatius. Suposa un impuls a l’ocupació màxima de les places existents, ja que actualment bona part de les places que s’ofereixen no es cobreixen. La plena ocupació de les places d’educació infantil de primer cicle suposa equilibrar l’oferta i la demanda de places.

D’altra banda, la plena ocupació de les places incrementa l’eficiència dels recursos, ja que s’apliquen economies d’escala: els costos fixes per aula es mantenen constants, encara que el número d’alumnes s’incrementi -l’increment d’usuaris no suposa un increment equivalent dels recursos necessaris per atendre’ls-.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere