Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

#enFORTimelCATALÀ: el Pla d’enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Departament de Recerca i Universitats (REU) de la Generalitat de Catalunya impulsarà un Pla d’enfortiment del català (#enFORTimelCATALÀ). El Pla té com a objectiu consolidar el català com a llengua pròpia de les universitats i d’ús normal de les seves activitats i reforçar-ne l’ús en l’àmbit de la recerca.

Amb l’objectiu de garantir els drets lingüístics de l’estudiantat, del professorat i de tota la comunitat del sistema universitari i de recerca del país, així com de preservar el paper del català com a llengua pròpia, el REU considera determinants els elements següents: la bona governança en l’aplicació del marc legal en matèria de política lingüística, l’increment de recursos per als projectes i les actuacions que ja s’estan realitzant des de fa temps en aquest àmbit, i la creació de nous programes per a l’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya.

El Pla d’enfortiment del català s’estructura en quatre eixos:

-La docència universitària en català.

-La recerca i la transferència de coneixement en català.

-El català en un context d’internacionalització.

-El català com a llengua de trobada i convivència.

Al voltant d’aquests quatre eixos s’hi fixaran una sèrie de mesures i accions, algunes de les quals ja s’estan aplicant, per tal d’assolir els sis objectius que estableix el Pla:

-Fer plenament efectiu l’ús del català com a llengua pròpia de les universitats de Catalunya i com a llengua d’ús normal de les seves activitats.

-Garantir els drets lingüístics de l’estudiantat, del professorat i de tota la comunitat universitària i de recerca.

-Garantir el dret a rebre i a impartir la docència universitària en català, el dret de tota la comunitat universitària i de recerca a utilitzar-lo, i el dret a cursar tots els estudis de grau en català, llevat dels casos en què, per la seva naturalesa, s’hi hagi d’impartir la docència en altres llengües.

-Millorar les competències lingüístiques en llengua catalana de l’estudiantat, el professorat, els investigadors i el personal administratiu i de serveis.

-Incrementar i impulsar l’ús del català en la recerca, la transferència del coneixement i la divulgació en català, i el conreu del català científic.

-Enfortir les relacions entre tota la comunitat universitària i de recerca dels territoris de parla catalana.

Destaquem que el REU ha situat des del primer moment la política lingüística com una de les seves prioritats. Així, el Pla de govern de la XIV legislatura inclou, com a mesura específica en l’àmbit de la societat del coneixement, implementar un pla d’enfortiment de la llengua catalana dins l’àmbit universitari. Cal tenir en compte que la Llei d’universitats de Catalunya estableix que un dels objectius fonamentals del sistema universitari de Catalunya és la incorporació de la llengua catalana a tots els àmbits del coneixement i la contribució al procés de normalització de l’ús científic, cultural i social del català.

Recentment, el Parlament de Catalunya ha aprovat una moció sobre la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca en què s’insta el Govern a desenvolupar el Pla d’enfortiment del català.

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere