Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Projecte guanyador del programa Explorer 2022 de la Universitat Pompeu Fabra: Uns sostenidors intel·ligents per prevenir el càncer de pit

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El jurat d’aquesta iniciativa de foment de l’emprenedoria, promoguda pel Banc Santander i organitzada a la UPF per la Unitat d’Innovació – UPF Business Shuttle, ha escollit com a guanyador el projecte UBRA. La idea inclou uns sostenidors amb sensors tecnològics i una app mòbil que en conjunt permetran monitoritzar i detectar precoçment el càncer de mama.

La nova edició del programa de foment de l’emprenedoria Explorer a la Universitat Pompeu Fabra ja té guanyador: es tracta del projecte UBRA, uns sostenidors intel·ligents al costat de la seva app associada, per ajudar a monitoritzar i detectar precoçment el càncer de pit i altres malalties mamàries, evitant l’actual sobrediagnòstic i sobretractament.

L’edició d’enguany es va tancar el 4 de maig, a la tarda, en una final que va tenir lloc a l’auditori de l’edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella, on els equips dels set projectes finalistes van presentar el seu projecte davant d’un jurat. Els projectes presentats van ser els següents: UBRA (guanyador), PAYF (menció), TheHist (menció), Compartimos, Yoipark, Events_R i Coply.

UBRA, intel·ligència artificial per detectar amb precisió el càncer de mama

UBRA és projecte que pretén desenvolupar uns sostenidors tecnològics intel·ligents que, mitjançant sensors ultrasònics, mecànics i tèrmics, permetran detectar amb precisió el càncer de mama, a través de la monitorització dels canvis morfològics i fisiològics.

Les dades recollides pels sostenidors seran enviades (via bluetooth) a una app que incorporarà intel·ligència artificial (IA) capaç d’analitzar-les. D’aquesta manera, el sistema facilitarà informació constant a la usuària sobre el seu estat de salut, anticiparà i alertarà sobre qualsevol malaltia en estat inicial, i la connectarà amb professionals sanitaris. Tot plegat amb la voluntat d’agilitzar processos i promoure serveis d’acompanyament i programes de salut per a la dona.

El sistema facilitarà informació constant a la usuària sobre el seu estat de salut, anticiparà i alertarà sobre qualsevol malaltia en estat inicial, i la connectarà amb professionals sanitaris

Altres avantatges competitius que esmenta el projecte, adreçat tan al col·lectiu de dones tant d’alt risc com de baix risc, i que preveu una col·laboració amb l’Hospital Universitari Vall d`Hebron (Serveis d’Anatomia Patològica, Ginecologia i Radiologia), són els següents: un servei més eficient, que millora el sistema de cribratge i prevenció actual; més sensibilitat i precisió diagnòstica, evitant el sobrediagnòstic i sobretractament; independència i menor cost; cobertura per a totes les edats; no emet radiació i és indolor.

L’equip d’UBRA, format per deu noies, està encapçalat per Marina Sánchez Calleja (CEO), estudiant del grau en Medicina a la UAB, que va ser l’encarregada de fer l’exposició del projecte a l’auditori de Mercè Rodoreda. Completen l’equip Sara Peláez, Sofya Abramchuck, Andrea Amorós, Helena Garví, Blanca Méndez, Selene Gil, Martina Llorens, Mary Cruz Hernáiz i Mercè Bonjorn.

Mencions del jurat a Payf i TheHist, vinculats als àmbits de la restauració i la comunicació

A més d’escollir UBRA com a idea guanyadora, el jurat de la final va atorgar una menció especial a dos projectes més.

La primera menció va recaure en Payf, una “Fintech SaaS” proveïdora de serveis de pagament al sector de restauració, sense necessitar portar cap mètode de pagament gràcies a l’ús de programari i tecnologia basada en biometria, amb l’objectiu de millorar l’experiència del client i evitar  que hagi de fer llargues cues. Formen l’equip de PAYF Alexandre Acevedo, especialitzat en el sector administratiu i programació; i Gisela Moreno, experta en enginyeria multimèdia i màrqueting digital, així com en el sector e-commerce i product management.

La segona menció va ser per a projecte TheHist, una idea de negoci per crear una plataforma digital de continguts periodístics per al consum exclusiu d’actualitat. El contingut està pensat per ser distribuït i entregat per figures de periodistes emergents als usuaris finals, amb l’objectiu de posar fi a la desinformació i a la manipulació informativa. L’equip està format per Paloma Rodiles, alumni UPF de Periodisme i Humanitats; Oriol Trigo, alumni UPF d’Administració i Direcció d’Empreses, i Ari Daniele, alumni d’enginyeria multimèdia i enginyeria informàtica de La Salle de Barcelona.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere