Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

REQUERIMENT: El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordena aplicar el 25% de castellà a totes les escoles de Catalunya d’aquí 15 dies / RESPOSTA de la Generalitat de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El tribunal requereix al conseller d’Educació que ha de dictar les instruccions i les garanties de control de la mesura, que inclou que es faci almenys una assignatura troncal en castellà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha requerit a la Generalitat de Catalunya el compliment immediat de la sentència del 25% del castellà a tots els centres educatius de Catalunya, i el govern ha anunciat que ho recorrerà. El tribunal ha acceptat la petició d’una associació que va sol·licitar l’execució forçosa de la sentència. El Tribunal Superior de Justícia va declarar ferma el text el 21 de gener. A partir d’aquí, es va obrir un període de dos mesos per aplicar-la.

El tribunal ordena requerir al conseller d’Educació que, en el termini màxim de 15 dies, “dicti les instruccions i estableixi les garanties de control que convingui amb la finalitat que al sistema educatiu de Catalunya tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l’ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinin, que no podran ser inferiors al 25% en un i altre cas”.

El text especifica que la utilització de les llengües “ha d’incloure com a mínim la docència de la mateixa llengua i la d’una altra assignatura o matèria de caràcter troncal”, i diu que s’ha d’informar el Tribunal en el mateix moment que finalitzi el nou termini d’execució sobre les mesures adoptades i el grau de compliment que tenen.

També requereix a l’Alta Inspecció Educativa que verifiqui el compliment de la part dispositiva de la sentència dictada en aquestes actuacions en el conjunt del sistema educatiu de Catalunya, i que informi el Tribunal de l’activitat desplegada i de la situació constatada quan acabi el termini d’execució assenyalat.

La justícia apunta que les mesures per garantir el resultat establert per la sentència són facultat de la Generalitat, però que el govern català “no està en la seva llibertat de no actuar i permetre una situació contrària al mandat constitucional”.

El mateix tribunal ha desestimat la sol·licitud d’execució forçosa de Vox i d’alguns diputats del Parlament per falta de legitimitat. En la decisió hi ha hagut dos vots particulars, entre els cinc magistrats.

“Hem guanyat!”, ha celebrat l’associació que havia reclamat el pas que ha fet aquest dilluns la justícia.

Més enllà del recurs

Educació ha anunciat un recurs contra la interlocutòria, però també treballa en un nou decret lingüístic. Al març, el govern va crear el Consell Lingüístic Assessor, com a òrgan col·legiat integrat al departament. El presideix Maria Carme Junyent, i el componen 16 persones acadèmiques i expertes en diferents àmbits com l’educatiu, lingüístic, del dret o la divulgació.

Segons el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, d’aquest consell en sortirà la nova proposta lingüística per a l’escola catalana.

El 7 de febrer, la Generalitat va notificar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que havia rebut la sentència. A l’escrit, Educació no esmentava si pensava acatar-la. En tot cas, deia que el govern és l’òrgan responsable del compliment. D’aquesta manera, volia treure responsabilitat als centres i als docents.

A finals de març, el govern va anunciar un decret i va dir que no aplicaria percentatges. L’acord entre ERC, el PSC Junts i els comuns va quedar congelat després de la marxa enrere de Junts davant la reacció adversa que havia generat entre sectors de l’independentisme..

Resposta de la Generalitat de Catalunya

El conseller d’Educació anuncia que el Departament presentarà recurs a la interlocutòria del TSJC sobre el 25% de castellà

El conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat aquesta tarda que el Departament ha rebut la resolució de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el 25% de castellà a tots els centres educatius. El conseller ha adreçat un missatge de tranquil·litat a les direccions de centres: “Seguiu educant a infants i joves com fins ara, no canvia res. El tribunal a qui s’adreça és a aquest conseller i per tant, li donarem tot l’escut jurídic i legal als docents i direccions perquè segueixen educant els nostres infants i seguim refermant el model d’escola catalana”.

Josep Gonzàlez-Cambray ha expressat que “estem en un moment important de país, i davant d’aquesta sentència aberrant, emplacem des de tots els àmbits i fronts a un màxim consens polític i social per defensar el nostre model de llengua i d’escola catalana”.

Com a resposta a la interlocutòria, la Generalitat presentarà un recurs perquè “entenem que la Asamblea por una Escuela Bilingüe no està legitimada per tal d’instar a questa execució. No ho diu el Departament d’Educació, ho diuen els serveis jurídics de la Generalitat que estan treballant aquest tema: el tribunal se sobrepassa i extralimita en les seves funcions”, ha afirmat el conseller. I ha afegit que hi ha un vot particular del magistrat que va elaborar la ponència de la sentència, al qual s’hi ha sumat el vot d’una altra magistrada, per tant al final només 3 dels 5 magistrats han donat suport a la interlocutòria.

El titular d’Educació ha recordat que el Departament posarà en marxa el pla d’impuls del català i que “els propers anys hi haurà més català a les aules del que hi ha ara. Desplegarem un decret que ens referma el model d’escola catalana i que dona la cobertura jurídica a les nostres direccions i docents per tal de tirar endavant els projectes lingüístics dels centres. Uns projectes lingüístics que acompanyarem i que en farem el seguiment i l’avaluació”.

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere