Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

OPINIÓ: Els nens petits poden desenvolupar el PENSAMENT COMPUTACIONAL PRECOÇ ?

Notícia anterior
Notícia posterior

Punts clau:

– Els nens petits poden dominar una sèrie de conceptes i habilitats de pensament computacional a un nivell emergent, que poden ajudar a aquests nens a estar més equipats per al seu futur.

– El pensament computacional a l’educació infantil s’ha de basar en eines i enfocaments adequats per al desenvolupament dels joves aprenents.

– L’exposició precoç al pensament computacional també és important per prevenir els estereotips i garantir que tots els nens petits tinguin les mateixes oportunitats per desenvolupar la seva alfabetització digital.

La tecnologia digital forma part de la vida dels nens petits. Molts poden agafar un dispositiu digital i utilitzar-lo amb facilitat, més que molts adults al seu voltant. Però hauríem de demanar molt més. La participació significativa en entorns digitals també requereix ser capaç de gestionar la tecnologia i utilitzar-la de manera creativa. Això significa desenvolupar habilitats que van més enllà de saber utilitzar qualsevol dispositiu digital en particular i més enllà d’aprendre qualsevol llenguatge de codificació específic. En canvi, podem ajudar els nens a construir el pensament computacional, una forma més activa de relacionar-se amb la tecnologia digital. El pensament computacional és el procés implicat en la formulació i descomposició de problemes en petites unitats i en el disseny d’instruccions que un ordinador pot dur a terme per resoldre’ls.

El pensament computacional inclou molts dels marcs d’alfabetització digital que els països d’arreu del món estan adoptant per als seus sistemes escolars. El seu creixent reconeixement com una habilitat important per a l’era digital també es reflecteix en el nostre treball, formant part del marc d’alfabetització matemàtica PISA 2021 i del domini innovador de PISA 2025 d’Aprenentatge al món digital.

¿Però hi ha un paper per a l’Educació i l’Atenció a la Primera Infància (ECEC en anglès) en el desenvolupament d’aquesta àrea de l’alfabetització digital primerenca, o ho hem d’orientar a la mitjana infància i l’adolescència? Es poden introduir al pensament computacional els nens petits que encara estan adquirint l’alfabetització i el càlcul bàsic? I com podria l’ECEC fer-ho d’una manera coherent amb els principis del joc, curiositat i socialització que sustenten l’aprenentatge i el desenvolupament primerenc dels nens petits? Aquestes són algunes de les preguntes explorades al nostre darrer document de treball d’educació.

Què significa el pensament computacional per als nens petits?

Els principis bàsics del pensament computacional són els mateixos per als nens petits que per als nens i adolescents més grans: el que varia és la complexitat dels problemes que poden resoldre i les seves interaccions amb les eines digitals. En un nivell emergent, els nens de 6 anys o menys poden dominar idees i hàbits mentals implicats en el pensament computacional, per exemple ordenar passos en una seqüència (algorismes), desglossar una tasca gran (modularitat), prendre decisions basades en condicions (estructures de control). ), utilitzant símbols de lletres i números per codificar (representació) o solucionar problemes en programes (depuració).

Quines eines i enfocaments funcionen millor per integrar el pensament computacional a l’educació infantil?

No totes les tecnologies són igualment adequades per donar suport a les activitats lúdiques, exploratòries i creatives en què els nens petits prosperen. Les seves necessitats i habilitats de desenvolupament requereixen entorns de programació dissenyats específicament per a ells. Aquests haurien d’incloure llenguatges senzills amb una gramàtica flexible, així com reptes oberts amb múltiples solucions, perquè els nens puguin explorar i crear sense tenir por d’equivocar-se, igual que el seu joc. Això difereix de les tasques d’informàtica tradicionals que s’han de completar sota pressió de temps i que requereixen una resposta correcta predeterminada. A més, les eines de programació s’han de basar en imatges, símbols i icones: elements visuals atractius per als nens petits que encara no poden llegir de manera independent. Al seu torn, les activitats i els materials desconnectats són una estratègia per potenciar el gust dels nens per les experiències físiques i pràctiques, així com per limitar el temps davant la pantalla.

Proporcionar la igualtat d’oportunitats d’aprenentatge i prevenir els estereotips de gènere

L’accés i l’ús de programari i tecnologies d’alta qualitat i oberts està mediat per l’estatus socioeconòmic de la família del nen. Les investigacions mostren que les primeres experiències poden ser fonamentals per mantenir l’interès en camps relacionats amb la tecnologia en una edat posterior. Per tant, les experiències positives amb el pensament computacional i la informàtica des d’edats primerenques poden ser especialment importants per a les noies joves i els grups que estan poc representats en informàtica.

Es necessiten més investigacions per generar evidències sòlides sobre l’impacte dels primers programes d’educació del pensament computacional, així com sobre les condicions per a la seva implementació potencial a escala. Aquest document de treball de l’OCDE sobre educació, centrat explícitament en l’educació infantil, és un primer pas per identificar tant els aspectes prometedors com les limitacions de les iniciatives dirigides a aquesta dimensió de l’alfabetització digital primerenca. Per als nens petits que creixen a l’era digital, l’adquisició d’un ric conjunt d’habilitats d’alfabetització digital serà essencial per participar en usos productius i segurs de la tecnologia digital més endavant. La construcció d’aquestes competències requereix enfocaments adaptats a la seva edat i a les experiències de l’Educació i l’Atenció a la Primera Infància.

Carlos González-Sancho. Analista i OECD Directorate for Education and Skills.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere