Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de Valencià i Espai Ciència d’Acció Cultural del País Valencià: LA MATINAL JOAN FUSTER

Pràctiques educatives fusterianes aplicades a secundària durà a terme una aproximació didàctica a la història, la filosofia i la llengua a través de l’obra de Joan Fuster. L’esdeveniment, dissabte 17 de setembre des de les 9 hores, està organitzat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, i l’Espai Ciència d’Acció Cultural del País Valencià, i tindrà lloc en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València fins a les 14 hores. La inscripció està oberta en https://surveys.uv.es/index.php/667364?lang=ca-valencia.
La Matinal, en el context de l’Any Joan Fuster, té l’objectiu d’analitzar la figura de l’intel·lectual de Sueca des d’una perspectiva suggeridora en l’aula. Així, intenta facilitar, primer, una aproximació engrescadora a la riquesa i diversitat de l’obra del pensador de Sueca i també presenta propostes didàctiques a partir del treball dut a terme per professorat de secundària en actiu amb coneixements del tema. En acabar, inclourà un debat entre les tres persones ponents.
El programa inclou la participació de la filòloga Mercè Durà Subies, amb la ponència “TIC i TAC amb Joan Fuster. L’homenot de Sueca en les aules dels segle XXI”, que tindrà com a base l’obra Viatge pel País Valencià, publicada en 1971 i que mostra la passió de l’escriptor pel País Valencià, amb els itineraris que aquesta obra proposa.
A les 10.30 hores hi intervindrà Silvia Martínez Fabregat, llicenciada en Filosofia per la Universitat de València, amb “Aproximació didàctica de Fuster en l’aula de Filosofia. La filosofia d’un no filòsof”. “Fuster no apareix al llistats tradicionals de filòsofs. El tractem de pensador, d’assagista, intel·lectual… Aquesta és la raó principal per la qual els textos fusterians són un material molt versàtil per a introduir a l’aula de filosofia”, destaca l’organització de l’acte.
Entre les 12.15 i les 13h, Antoni Rubio i Reverter, llicenciat en Filologia Catalana, intervindrà en la ponència “Joan Fuster, una mirada heterodoxa i panòptica de la Història”. “Els escrits fusterians proporcionen un material valuosíssim per a treballar la història des d’una perspectiva sociolingüística. També resulten molt aprofitables per a connectar el nostre passat des d’una perspectiva antropològica amb expressions culturals actuals que interessen l’alumnat”.
Les matinals són una acció que forma part del Pla Anual d’Activitats de l’UCC+i de la Universitat de València, el qual compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, i del Ministeri de Ciència i Innovació.