Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El bo, el dolent i l’algorítmic: ¿Quin impacte podria tenir la intel·ligència artificial en les comunicacions polítiques i la democràcia?

Notícia anterior
Notícia posterior

No vaig fer que ChatGPT escrigués aquest text per a mi, però sí que vaig fer-li escriure AMB mi.

M’ha quedat clar que la màgia està a la interfície, no necessàriament la precisió de la resposta. Pot ser una mica fabulista, però millorarà ràpidament. I tot i que qüestions com la precisió, la privadesa i el biaix han de formar part de qualsevol discussió sobre la intel·ligència artificial (IA), d’alguna manera em va reconfortar el fet que l’acte molt humà d’interpretar la informació que va lliurar la màquina no s’havia esborrat de la equació. Com els oracles del món antic, la màquina no va proporcionar LA resposta, simplement va proporcionar respostes plausibles que vaig haver de filtrar amb el meu propi judici humà. No és sensible, encara.

La intel·ligència artificial (IA) caminarà amb nosaltres en el futur, ens agradi o no. L’impacte en la política i la democràcia serà profund. Serà útil i inútil al mateix temps.

Recordo les discussions que tinc amb els meus alumnes sobre el paper dels ciutadans en la política i les democràcies contemporànies. La boira de informació, informació errònia i desinformació que arriba als nostres parabrises és espessa, però això no ens dóna pas com a ciutadans a l’hora de desxifrar el fet de la ficció o la veritat de la fal·làcia. Ser un ciutadà informat és més difícil que abans.

La intel·ligència artificial (IA) caminarà amb nosaltres en el futur, ens agradi o no. L’impacte en la política i la democràcia serà profund. Serà útil i inútil al mateix temps. Com? Així veig el bo, el dolent i el lleig.

El bo

Comencem per l’eficiència. La IA automatitzarà tasques com ara la creació de continguts, permetent als estrategs centrar-se en l’estratègia. En la batalla entre els que llencen pedres i els que han de fer front a les finestres trencades, ajudarà les organitzacions amb les seves comunicacions de crisi mitjançant l’ús de l’aprenentatge automàtic per controlar les notícies, identificar patrons i problemes per minimitzar els danys. Podria ajudar a predir els resultats de les eleccions i els referèndums amb més precisió que les enquestes, ajudant així les campanyes polítiques a prendre decisions més informades sobre on gastar el seu temps i diners. (Per cert, un dels errors que hem comès els humans amb les enquestes és convèncer-nos de la seva exactitud; tenen marges d’error transparents, però els ciutadans [i els polítics, els governs i els mitjans] volem desesperadament que revelin veritats que no estan equipades per revelar. No cometem el mateix error amb la IA).

La intel·ligència artificial (IA) generativa portarà el modelatge polític i l’anàlisi de sentiments a un altre nivell. Es desplegarà als cercles polítics per personalitzar missatges als votants individuals. Els textos que s’han personalitzat en funció del vostre historial de votació anterior o dels problemes que més us importen es tornaran més granulars. Útil? Una mica esgarrifós? Una extensió lògica dels algorismes de personalització actuals que utilitzem actualment cada dia?

La IA examinarà grans quantitats de dades per ajudar a informar les decisions polítiques del govern. Podria predir i ajudar a prevenir casos d’interferència electoral i millorar els serveis públics. Podria canviar l’equilibri de poder entre governs i ciutadans donant-los més veu i agència. Es podria utilitzar dins d’assemblees ciutadanes per ajudar amb la facilitació, la recollida d’informació, la creació de consens i la generació d’idees. Es podria demanar a les assemblees ciutadanes que recomanin polítiques d’IA. La IA probablement ajudarà els mitjans de comunicació en els seus esforços de control.

El dolent i el lleig

La intel·ligència artificial (IA) podria donar als governs un poder de vigilància sense precedents sobre els ciutadans. Podria agreujar la desinformació / informació errònia i les falsificacions profundes, alhora que millora les eines per combatre aquests mitjans sintètics. La IA podria soscavar els valors democràtics perpetuant i amplificant les desigualtats socials. Podria soscavar encara més la confiança i el contracte social (tot i que hem fet una feina suficient per degradar-ho tot sols). Podria desafiar els polítics i els comunicadors pel que fa a la interrupció del treball, l’ocupació i les economies de la IA.

Però no em prengui la paraula. Això és el que va dir ChatGPT quan li vaig preguntar com afectarà la IA les comunicacions polítiques i la democràcia:

“En general, la IA té el potencial d’afectar significativament les comunicacions estratègiques i polítiques, però és important que aquests impactes s’entenguin i gestionen adequadament per garantir que s’utilitzen de manera ètica i eficaç. L’impacte de la IA en la democràcia dependrà de com es desenvolupi i es desplega. Els responsables polítics hauran de considerar acuradament els possibles riscos i beneficis de la IA i prendre mesures per garantir que s’utilitzi de manera que promoguin els valors democràtics i protegeixin els drets humans”. ChatGPT

Nosaltres, els ciutadans humans, haurem d’estar atents i implicats també, perquè la IA no és una cosa que ens passa a nosaltres, és una cosa que ens passa AMB nosaltres. Com tots els avenços tecnològics de la història de la humanitat, ens modela i nosaltres li donem forma. En el seu llibre“Identity”, Francis Fukuyama assenyala que a la identitat es pot utilitzar per dividir o per integrar. El mateix es pot dir de la intel·ligència artificial (IA), i els ciutadans tenim un paper a jugar per determinar el resultat.

Dan Morrison

Professor Adjunt de Comunicació Estratègica i Política de la Universitat Americana de Washington. Membre i Assessor de de “Diplomats Without Borders” i mentor de la start-up Techstars. 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere