Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Què és l’ECIU University? Que és el Projecte SMART-ER? / Webinar sobre el projecte SMART-ER “ECIU-Urban Transformations Collaboratory” (22 de maig)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Què és l’ECIU University?

L’ECIU University és una iniciativa del Consorci Europeu d’Universitats Innovadores (ECIU) que té per objectiu crear un model d’institució d’ensenyament superior pioner i innovador a escala europea, que funcioni com un sistema obert i flexible.

La missió final del projecte ECIU University és establir una Universitat Europea on estudiants, investigadors, empreses, ciutadans, organitzacions públiques i associacions puguin crear solucions innovadores per resoldre reptes de la vida real, i generar un impacte social real.

L’ECIU University vol canviar la manera de gestionar l’educació universitària, passant d’una perspectiva basada exclusivament en títols a una basada en múltiples oportunitats d’aprenentatge i assoliment de competències. En aquest sentit, representa un exemple únic d’Universitat Europea que crea, posa en marxa i avalua no només un model de formació sinó també un sistema d’innovació que comprèn l’educació, la recerca, la valorització i transferència, però també l’administració, la governança, les relacions amb l’entorn en un marc d’innovació en tots aquests àmbits.

Es tracta doncs d’un projecte ambiciós, amb característiques distintives que el fan únic:

-Generació d’impacte social a través de la solució reptes socials

-Aposta per a una educació flexible, diversa i a mida de l’estudiant i de qualsevol persona que tingui necessitats formatives i de coneixement

-Desenvolupament de models d’educació, recerca i innovació basades en reptes

-Desenvolupament d’un sistema conjunt de mobilitat física, virtual i mixta.

Membres de l’ECIU University

Actualment formen part de l’ECIU University 14 universitats:

 • Universitat Autònoma de Barcelona
 • Dublin City University – Irlanda
 • Hamburg University of Technology – Alemanya
 • Institut National des Sciences Appliquées – França
 • Kaunas University of Technology – Lituània
 • Linköping University – Suècia
 • Lodz University of Technology – Polònia
 • Tampere University – Finlàndia
 • Universidade de Aveiro – Portugal
 • University of Stavanger – Noruega
 • Università degli Studi di Trento – Itàlia
 • University of Twente – Holanda

Membres Associats

 • Aalborg University – Dinamarca
 • Tecnológico de Monterrey – Mèxic

Que és el Projecte SMART-ER?

El març del 2020, la Comissió Europea va posar en marxa el programa HORIZON 2020-SWAFS, que inclou una convocatòria específica centrada en el suport  de la dimensió de recerca i innovació  dels projectes pilot de les Universitats Europees, finançats pel programa de treball Erasmus+. El projecte Erasmus+ de l’ECIU (anomenat ECIU University) es va finançar el 2019 amb les primeres cohorts pilots i estarà actiu fins al 2022.

Quan es va dissenyar el projecte de l’ECIU University, la iniciativa transformadora no només va tenir en compte la perspectiva educacional, sinó també el desenvolupament d’una estratègia institucional conjunta per donar cabuda a un sistema d’investigació i innovació basat en desafiaments centrats en l’ODS 11, de les Nacions Unides, i amb els objectius següents:

 1. Desenvolupar incentius i sistemes de suport perquè els investigadors es dediquin a la investigació basada en reptes.
 2. Desenvolupar mesures de suport per a promoure el diàleg entre la investigació i la societat i implicar als investigadors en la ciència ciutadana.
 3. Perseguir objectius comuns d’investigació pel benefici de tots els membres.
 4. Establir centres d’associació i hubs d’innovació per involucrar als actors rellevants en la identificació i revisió dels reptes i la definició per a un model de valorització dels resultats.

Aquest posicionament estratègic és el punt de partida del projecte SMART-ER de SWAFS “Universitats Europees”, que té com a objectiu desenvolupar estratègies conjuntes o documents de visió, i executar un pla d’acció concret per reforçar la capacitat de transformació del sistema d’investigació i innovació de l’ECIU University.

L’Institut d’Investigació per a les Regions Europees Intel·ligents (SMART-ER) de l’ECIU University és una forta aliança d’investigació, innovació i educació, que permet a totes les universitats membres abordar conjuntament reptes socials complexos que formen part del marc de l’ODS11 de les Nacions Unides (fer que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, flexibles i sostenibles), i segueix els següents objectius generals: 

O1. Desenvolupar una agenda comuna d’investigació i innovació i un pla d’acció convergent en sinergia amb les estratègies d’educació i de compromís regional, compartint infraestructures i recursos.

O2. Desenvolupar i implementar estratègies per reforçar el capital humà i les col·laboracions en investigació i innovació.

O3. Promoure i integrar el diàleg amb la societat en les activitats d’R + D d’SMART-ER.

Per tant, l’objectiu del projecte SMART-ER consisteix a recolzar la dimensió d’investigació i innovació de l’ECIU University, seguint la seva estratègia compartida, integrada i a llarg termini, i en sinergia amb la seva dimensió educativa.

Webinar sobre el projecte SMART-ER «ECIU-Urban Transformations Collaboratory»

Dia: 22 maig 2023  Hora: 14:30   Sessió en línia

El projecte reuneix socis acadèmics i socials de 4 institucions que formen part d’ECIU per establir una col·laboració basada en la transformació social, la participació ciutadana i les ciutats viables i intel·ligents.

El projecte explora diferents desafiaments locals i regionals des de Norrköping/Linköping, Stavanger, Enschede i Barcelona, per assolir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 (ODS11): ciutats i comunitats sostenibles. El consorci del projecte té com a objectiu dissenyar un banc de proves virtual, un living-lab distribuït, per enfortir les capacitats de les iniciatives per a les transformacions de la sostenibilitat urbana a través de l’aprenentatge creuat, basant-se en les iniciatives de recerca i innovació que ja existeixen i que duen a terme els socis d’ECIU i juntament amb els seus ecosistemes regionals.
 
Aquest seminari web té com a objectiu presentar els resultats del projecte ECIU-UTC amb la contribució de tots els socis, centrant-se en les activitats daprenentatge del projecte.
 
PROGRAMA PRELIMINAR:
14.30-14.40 Presentació del projecte i presentació dels ponents
14.40-15.40 Presentacions breus de cada ciutat: Transformacions urbanes, Living Labs, Testbeds i iniciatives de sostenibilitat a Stavanger, Enschede, Barcelona i Linköping/Norrköping
15.40-16.00 Panell de discussió: Un any d’aprenentatge creuat: reflexions i camí a seguir
Registre: per registrar-se, envieu un correu electrònic a tina.neset@liu.se

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere