Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona s’explica :

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Per què l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona demana oficialment poder oferir un nou Màster d’Enginyer Agrònom?

 L’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) va ser la primera escola d’agricultura creada a Catalunya (1911) i ja en el seu primer pla d’estudis preveia tres graus acadèmics similars als actuals: un de tècnic agrícola, amb dos anys de durada, un d’enginyer agrícola, de quatre anys, i un grau de professor que s’atorgava a l’enginyer agrícola que lliurava una tesi. Són més de cent anys d’estudis universitaris en l’àmbit agrícola.

En total hem titulat a més de 5500 professionals de l’agricultura. Des de la implantació dels nous graus, esgotem la nostra oferta docent i som la segona escola espanyola en nombre d’estudiants, amb una entrada anual de més de 200 persones i una matrícula total de grau de més de 600 estudiants. A tots aquests estudiants els és natural la formació addicional del màster d’agrònoms ja que amplia les seves competències professionals en aquest àmbit.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), organisme del qual formem part, és la universitat catalana especialitzada en els estudis relacionats amb totes les branques de l’enginyeria i on totes les seves escoles imparteixen els seus corresponents màsters amb atribucions professionals amb el màxim reconeixement nacional i internacional. Ha estat seleccionada com a Campus d’excel·lència internacional a les convocatòries de 2009 i 2010.

Tenim el Màster Enginyer Agrònom de l’ESAB verificat favorablement per l’ANECA en data 1 de juliol de 2011 i, per tant, complim amb totes les regles del joc establertes pel sistema. Vam ser la primera escola d’Espanya de l’àmbit agrícola en oferir titulacions adaptades a l’EEES i també la primera en instaurar el sistema de gestió de la qualitat en la docència AUDIT.

El sector agroalimentari, incloent producció, transformació i distribució, és en aquests moments un dels primers sectors en activitat econòmica del país i també té un pes econòmic importantíssim a la província de Barcelona. Des de l’ESAB creiem que els Enginyers Agrònoms han de ser reconeguts com els professionals més adequats per a la majoria de les tasques relacionades amb aquestes indústries, cosa que avui en dia recau sobre els Enginyers Industrials i Químics i que són les titulacions més demandades en el sector.

La impartició d’un màster Enginyer Agrònom a la UPC, limitat a 25 places d’entrada i amb un perfil específic de “Gestió comercial i màrqueting de les empreses agroalimentàries”,  juntament amb el màster de la ETSEA, permetria una oferta conjunta més àmplia que, mitjançant programes de col·laboració universitat-empresa i les pràctiques externes amb la indústria agroalimentària de tot el territori, aconseguiria augmentar el nivell de reconeixement de les capacitats professionals dels Enginyers Agrònoms en el sector. A mig termini, això seria molt positiu per a tot el col·lectiu d’Enginyers Agrònoms que veurien ampliada la seva visibilitat també a tot el sector industrial agroalimentari generant una major demanda de la seva titulació. La reduïda oferta de places proposada no hauria de ser l’obstacle per a una col·laboració intel·ligent que beneficiï a totes dues escoles i, per extensió, al col·lectiu d’Enginyers Agrònoms del país. ♦

josep claramuntJosep Claramunt i Blanes
Sotsdirector de Promoció, Comunicació i Relacions Externes
Escola Superior d’Agricultura de Barcelona
Universitat Politècnica de Catalunya

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere