Neuroeducació (Màster)
per UManresa
Pla d’estudis
Mòdul 1. Bases conceptuals i fonaments de la neuroeducació. (6 ECTS)
Conèixer l’origen de la neuroeducació i la neurociència cognitiva, l’estructura neuroanatòmica bàsica i funcional del cervell humà i el seu desenvolupament filogenètic i ontogenètic és fonamental per iniciar-se en l’estudi del cervell i la seva relació amb l’educació com a òrgan responsable de l’aprenentatge.
- Introducció a la neuroeducació i a la neurociència cognitiva.
- Neuroanatomia funcional del sistema nerviós central.
- Desenvolupament del sistema nerviós central: filogènia, ontogènia i epigenètica.
Mòdul 2. Neurobiologia de la conducta. (15 ECTS)
Aquest bloc se centra a identificar el substrat neural dels processos d’aprenentatge, memòria i plasticitat i com interactua amb els diferents factors cognitius que poden incidir en l’aprenentatge com l’atenció, la percepció, les emocions, la motivació, la lateralització cerebral, el llenguatge i les funcions executives, tots ells elements bàsics i fonamentals per entendre com aprèn el cervell, com processa la informació de l’entorn i com hi dona resposta.
- Aprenentatge, memòria i plasticitat.
- Atenció i percepció.
Mòdul 3. Alteracions de l’aprenentatge i intervenció inclusiva. (15 ECTS)
Aquest bloc se centra en l’estudi dels diferents trastorns de conducta i les dificultats d’aprenentatge que es poden presentar al llarg del desenvolupament dels infants, i a conèixer les afectacions neurals o neurològiques subjacents. En aquest sentit, pretén donar eines i recursos als i a les mestres i docents que els permetin intervenir en aquests casos, entenent les possibles alteracions implicades, i sempre des d’una perspectiva inclusiva i no només integradora.
- Educació inclusiva.
- Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat i Trastorns de Conducta.
- Trastorns de l’Espectre Autista.
- Dificultats d’aprenentatge.
- Intel·ligències múltiples.
- Currículum per competències.
Mòdul 4. Neuroeducació aplicada a l’aula. (12 ECTS)
Aquest bloc es fa ressò de tots els estudis que aporten coneixement sobre diversos aspectes que incideixen en el funcionament del cervell i en els processos d’aprenentatge que en depenen. D’aquesta manera, l’aplicació de tots aquests coneixements ha de poder facilitar el disseny de pràctiques d’aula neuroeducatives que potenciïn i respectin el desenvolupament dels infants i dels seus cervells.
- Visita a l’escola.
- Relació cos-ment.
- Metodologia.
- TICs i neuroeducació.
- Organització de l’espai.
- Ciència i veritat.
- Música i neurociència.
Mòdul 5. Treball de Fi de Màster (12 ECTS)
Realització d’un Treball Final de Màster pràctic que se centri, tot desenvolupant-lo, en algun dels aspectes treballats al llarg del màster i que estigui enfocat de forma clara a la millora de la pràctica pedagògica de l’alumnat. S’assignarà un director expert per al guiatge del TFM. En aquest bloc, a més, es formarà l’alumnat en metodologia de recerca per capacitar-los per al TFM.
- Mètodes i dissenys d’investigació en l’àmbit educatiu.
https://www.umanresa.cat/ca/estudis/masters-propis/master-neuroeducacio
Lloc d'impartició: Manresa | Modalitat: Semipresencial
Durada i horari presencial: 1 any, caps de setmana
Inici properes edicions: pendent nova convocatòria