Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’entitat co-editora de LO CAMPUS i d’aquest Web LO CAMPUS DIARI és l’associació cultural i cívica de la Val d’Aran: Vivència Aranesa.

Com Organització-No-Governamental (ONG), sense afany de lucre, avui jurídicament és una associació, que té “… com objectiu específic cultural el de promoure la cultura i la llengua aranesa i occitana en general, i els seus lligams amb la cultura catalana en el procés de construcció de la Unió Europea. I té com objectiu general cívic el de promoure els drets col·lectius dels pobles, els drets humans, la cooperació al desenvolupament i la cultura de la pau …”.

Com també especifiquen els seus Estatuts : “ … Aquests fins potenciats en dues vessants: una de promoció i difusió popular  i una altre d’estudis i difusió de caràcter  acadèmic en especial de projecció universitària”.

Vivència Aranesa,com a projecte i experiència va començar l’any 1998. És va iniciar una primera etapa, com un Taller d’estudis i comunicació a Vielha  denominat Centre d’estudis”Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”. La seva tasca més emblemàtica, fou la d’editar el periòdic en aranès “Eth Diari”. També és feren campanyes per la normalització de l’aranès i activitats de cooperació al desenvolupament.

A finals de l’any 2003 l’entitat es converteix jurídicament una associació, formalment amb la mateixa denominació dels seus inicis -“Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”- però utilitzant com a marca corporativa de difusió, només la denominació abreujada de “Vivéncia Aranesa” en aranès o “Vivència aranesa” en català. (Només canvia l’accent).

En aquesta segona etapa, Vivència Aranesa ja ha desplegat una amplia activitat, que ha anat definint els seus continguts de política cultural i cívica, i també ha anat desenvolupant la seva original forma d’organitzar-se. Vivència Aranesa actualment és una “associació de quadres” de voluntariat, sense tenir una massa d’afiliats inscrits.

Vivència Aranesa funciona, en la seva tasca del dia a dia, per “Programes, Projectes i Activitats”. O sigui el ciutadà pot col·laborar amb Vivència Aranesa en el nivell i grau que vol, des d’un ampli programa fins una activitat puntual.Els ciutadans no s’afilien formalment a l’entitat, simplement participen en allò que els interessa.

Nou Programes de Vivència Aranesa  estan articulats, amb diversos nivells de funcionament.(Abreujat, entre parèntesi, especifiquem el tipus d’activitat):

1. Programa Frederic Mistral. (Que té com objectiu fer traduccions en aranès d’Obres de literatura Universal i promocionar la literatura occitana). 2.Programa “Mossen Condò de Dinamizacion Civica e Culturau”. (Debat nou Estatut d’Autonomia de Catalunya, nova  Llei de l’occità, aranèsa Arani nova Lleid’Aran). 3. Programa Robert Lafont.(Intervenció a biblioteques: occitanització i foment de la lectura). 4. Programa Ramond de Carbonnières.(Cultura de muntanya i neu). 5.Programa Teresa de Bausen. (Sobre la dona). 6. Programa Trobairitz Beatriu de Dia. (Tallers i programes educatius).7. Programa “Pirineus Solidaris”. (Programa de Cooperació al Desenvolupament). 8.Programa Víctor Balaguer.(Difusió d’Aran a l’exterior).

I 9.Programa Loïs Alibert. (Intervenció als mitjans de comunicació i premsa universitària). En aquest últim programa és en el que s’emmarca l’actual edició de LO CAMPUS, premsa universitària de les Terres de Lleida i Aran. [I els seus Suplements Goodbye Institut (secundària), CLÀSSICA (Gent gran que estudia), ER ESTUDIANT (comunitat educativa d’Aran) i LO CAMPUS BARRIS (veïnatge i universitat)].

I d’aquest Programa també és el nou LO CAMPUS MÈDIC que és una publicació setmanal adreçada al món de la salut. (Actualment té una edició petita en fase de rodatge beta).  I també aquest Web LO CAMPUS DIARI, que serà una Multiplataforma digital on line per a les 21 universitats de parla catalana.

Amb aquestes activitats periodístiques Vivència Aranesa té una experiència provada de potenciació de projectes editorials de premsa, tant en llengua catalana com occitana.

A part d’activitats culturals directes de difusió -com Conferències, Tallers, Taula Rodona Cultural, Cartells, Vetllada literària-, Vivència Aranesa promou iniciatives culturals per contribuir al reforçament del que anomenem “infraestructures de referència cultural”. La filosofia de Vivència Aranesa és estar i fomentar la “cuina” dels serveis culturals a llarg termini, per projectar-les posteriorment al ciutadà.  

Vivència Aranesa avui està dinamitzada per l’advocada Pilar Hervada. I el politicòleg  Joan-Ramon Colomines-Companys n’és el President i director. ♦

anunci vivència

 

 

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere