Recursos acadèmics a Google : el Google Acadèmic / Google Scholar
Stand on the shoulders of giants
Google Scholar és un motor de cerca web de lliure accés que indexa el text complet de la literatura científica a través d’una gran varietat de formats de publicació i disciplines. Es va fer el seu llançament al públic en versió beta el novembre del 2004. L’índex de Google Acadèmic inclou la major part de les revistes peer-reviewed (avaluades per experts) en línia més grans d’Europa i d’editors acadèmics dels Estats Units, a més de llibres acadèmics i altres revistes no avaluades per experts. És similar en la seva funció a la lliure disposició de Scirus d’Elsevier, CiteSeerX i getCITED. També és similar als instruments basats en subscripció, Scopus d’Elsevier i Thomson ISI Web of Science.
El seu eslògan publicitari – “A espatlles de gegants”. (“Stand on the shoulders of giants”)- és un gest de complicitat als estudiosos que han contribuït als seus camps a través dels segles, proporcionant les bases per a nous èxits intel·lectuals.
El 2011, Google Scholar és eliminat de les barres d’eines de les pàgines de cerca del Google, el que el fa menys fàcilment accessible i visible per als usuaris que no eren ja conscients de la seva existència. Per això ho presentem aquí.
Google Scholar funciona jerarquitzant els resultats, usant un algorisme similar al que utilitza Google per a coincidències generals, encara que també utilitza com a senyal de “qualitat” la revista en què s’ha publicat. Els resultats inclouen així mateix llibres tècnics, així com un enllaç a altres articles que citen l’article assenyalat. Això la converteix en una eina interessant per a la investigació, ja que permet trobar nova informació (més actualitzada) a partir d’un article conegut.
Google Scholar permet als usuaris buscar còpies físiques o digitals d’articles, ja sigui en línia o en biblioteques. Les recerques de Google Scholar apareixeran utilitzant les referències de “articles periodístics complets, informes tècnics, esborranys preliminars, tesis, llibres, i altres documents, incloent pàgines web selectes que són considerades com contenidores de ‘contingut acadèmic’ “.
Com que la major part de resultats de cerca de Google Scholar enllacen directament a articles de publicacions comercialitzades, la major part del temps els usuaris només podran accedir a un breu resum del tema tractat en l’article, així com a petits fragments d’informació important relacionada amb aquest article, i possiblement hagin de pagar un determinat import per accedir a l’article complet.
Google Scholar és tan senzill d’utilitzar com la recerca web regular de Google, especialment amb l’ajuda de la funció de “cerca avançada”, que pot filtrar automàticament els resultats de cerca per mostrar únicament els pertanyents a una publicació o article específics. Els resultats més rellevants per a les paraules clau buscades es llistaran en primer lloc, segons el rànquing de l’autor, el nombre de referències que l’enllacin, i la seva rellevància respecte d’una altra literatura acadèmica, així com el rànquing de la pròpia publicació en què aparegui el article.
Usant la seva funció de “grup”, mostra els enllaços disponibles a articles periodístics. En la versió de 2005, aquesta funcionalitat proporcionar un enllaç tant a versions d’un article que podrien accedir amb una subscripció, així com a versions íntegrament gratuïtes d’articles, durant la major part de 2006, únicament proporcionava enllaços a les versions dels editors. Des de desembre de 2006, ha proporcionat enllaços a ambdues, versions publicades i versions de repositoris acadèmics d’accés lliure, però no cobria tot aquells publicats en pàgines personals d’universitats; accés a aquests versions arxivades que no requerien subscripció es proporciona ara com un enllaç a Google, on un pot ara trobar aquests articles d’accés lliure.
A través de la seva funcionalitat de “citat per”, Google Scholar proporciona accés a resums d’articles dels quals hagin esmentat l’article que s’estigui consultant actualment. És aquesta funcionalitat en particular la que proporciona índexs de citacions prèviament només disponibles a Scopus i en Web of Knowledge. A través de la seva funció de “Articles Relacionats”, Google Scholar presenta una llista d’articles estretament relacionats, la qual s’ordena primàriament pel similars que siguin aquests articles a resultat original, però també tenint en compte la rellevància de cada documento.
La base de dades legals de Google Scholar per casos dels Estats Units disposa d’àmplia informació. Els usuaris poden cercar i consultar veredictes publicats dels casos dels tribunals estatals d’apel·lació i suprem dels Estats Units des de 1950, i casos dels tribunals de districtes federals d’apel·lació, impostos i fallides, des de 1923, i casos del Tribunal Suprem de els Estats Units des 1791. Google Scholar inclou cites d’aquests casos a manera d’enllaços clicables en els casos que els citen, i la solapa de “Com són Citats” permet als advocats investigar precedents jurídics i les seves subseqüents citacions, així com el mateix veredicte del tribunal. L’extensió per Google Scholar Legal Content Star Paginator insereix números de pàgina a l’estil de Westlaw i de LexisNexis juntament amb la resta del text del cas.
Google Acadèmic en català http://scholar.google.es/schhp
Google Scholar in English http://scholar.google.com