Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya participa en els 2 projectes de recerca guanyadors dels FET-Flagship de la Comissió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Els dos projectes guanyadors de la iniciativa FET Flagship  (Future & Emerging Technologies -Flagship) de recerca de la Comissió Europea són Graphene Flagship (Graphene Science and technology for ICT and beyond) i  HBP-PS (The Human Brain Project). Les dues iniciatives s’han escollit d’una llista de sis projectes per un panell d’experts que inclou científics de primer nivell, professors, premis Nobel i representants de la indústria. Els projectes guanyadors seran finançats durant 10 anys amb una dotació de 1.000 milions d’euros cadascun. El finançament es farà a parts iguals entre la Comissió Europea, la indústria i els estats membres.

 Graphene Flagship

 El projecte grafè està liderat des de la Chalmers University of Technology de Suècia, pel professor Jari Kinaret. El consorci central del projecte està format per nou institucions europees, entre elles l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN). L’investigador de l’ICN que participa en el projecte del Grafè és el Doctor Stephan Roche, professor de recerca d’ICREA, cap del grup de recerca teòrica i computacional en nanociències. Al projecte hi participen 623 grups de 32 països, una vintena dels quals pertanyen a institucions catalanes, entre elles els Centres CERCA (IRB, ICFO i ICN2), universitats com la UAB, la UB i la UPC i entitats com el Parc Científic de Barcelona i el Centre Català del Plàstic. Entre els investigadors hi ha quatre ICREA.

 El grafè, nova substància obtinguda per manipulació de la matèria a escala atòmica i molecular, és un cristall bidimensional ultrafí derivat del grafit. Es poden crear amb ell els objectes més fins del món, és el material conegut més dur i també millor conductor que el coure.

 

 

The Human Brain Project

 El projecte Human Brain pretén explorar el cervell, aplicar el coneixement obtingut a la lluita contra les malalties d’aquest òrgan però també a desenvolupar noves tecnologies de supercomputació. El projecte crearà una nova instal·lació europea en xarxa que simularà un cervell humà i n’explotarà els resultats.

 El projecte està liderat pel professor Henry Markram de l’EPFL  (École Polytéchnique Fédérale de Lausanne), i també hi participen fins a 10 investigadors catalans de la Universitat Pompeu Fabra, de la Universitat de Barcelona, de l’IRB i del Barcelona Supercomputing Center, entre ells 2 investigadors ICREA.

 Els resultats s’aplicaran al desenvolupament de tecnologies informàtiques, modelat i supercomputació necessàries per simular i comprendre el cervell humà, emular les interaccions que s’hi donen a diferents nivells i que determinen la cognició i el comportament, i desenvolupar eines per diagnòstic i tractament de malalties neurològiques, impulsar noves tecnologies computacionals de baixa energia amb intel·ligència artificial i fins i tot noves generacions de robots intel·ligents.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere