I Congrés Internacional sobre Bioètica i Hermenèutica / L’ètica deliberativa de PAUL RICOEUR (1913-2005)
OBJECTIUS DEL CONGRÉS
• Presentar la trajectòria ètica de Paul Ricoeur en el context de la fenomenologia, el personalisme i l’hermenèutica del segle XX.
• Analitzar l’aportació de Paul Ricoeur a la filosofia moral, la filosofia política i l’hermenèutica contemporània en ocasió del centenari del seu naixement.
• Promoure la trobada entre investigadors en bioètica que reconeixen la contribució de l’hermenèutica.
• Conèixer l’impacte de la fenomenologia i l’hermenèutica en la construcció de la deliberació en bioètica i en les diferents ètiques aplicades.
• Participar en la commemoració del naixement de Paul Ricoeur i en la contínua actualització de la seva obra.
• Assenyalar i valorar l’aportació de la perspectiva de la filosofia de Paul Ricoeur a la bioètica, així com l’enriquiment de la seva filosofia a la llum dels temes de bioètica i ètica mèdica.
Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València del 20 al 22 de febrer
Paul Ricoeur
(Valence, 27 de febrer de 1913 – Châtenay/-Malabry, 20 de maig de 2005) va ser un filòsof i antropòleg francès conegut pel seu intent de combinar la descripció fenomenológica amb la interpretació hermenèutica. Va ser precursor del corrent interpretatiu de principis de la dècada dels 70.
Al costat d’altres autors com Gadamer va promoure una tensió a la filosofia que fins avui dia encara és vigent. En el punt més baix de la seva popularitat i desencantat de la seva vida a França, el 1970 Ricœur es va traslladar a la Universitat de Chicago on romandria fins l’any 1985. Gràcies a aquest canvi Ricœur es va familiaritzar amb la filosofia americana i les ciències socials convertint-se en un dels pocs pensadors igualment còmodes amb el món intel·lectual de parla francesa, alemanya i anglesa.
És el creador del concepte de Filòsofs de la sospita per definir el pensament filosòfic de Marx, Nietzsche i Freud.