Com ensenyar la crisi a les aules? UAB
Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials. UAB
La desena edició de les Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials, que tindrà lloc del 21 al 23 de febrer a la UAB, es planteja repensar l’ensenyament i l’aprenentatge del temps històric i de l’espai geogràfic en un context de crisi com l’actual.
Com ensenyar la crisi a les aules? Quin paper juga l’aprenentatge del temps històric i l’espai geogràfic per contextualitzar la crisi? L’objectiu d’aquestes jornades -que organitza el Grup de Recerca en didàctica de les Ciències Socials (GREDICS) i que tindran lloc a la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)-, és compartir experiències i valorar propostes des de diferents punts de vista.
L’ensenyament de les Ciències Socials, de la Geografia i de la Història necessita actualitzar constantment els seus continguts per donar resposta a la seva finalitat principal: ubicar la ciutadania en el seu món i preparar-la per participar en la construcció del seu futur personal i social. L’actual crisi econòmica i l’existència d’un món cada vegada més globalitzat, i en xarxa, fa imprescindible repensar aquests ensenyaments.
Les X Jornades volen focalitzar-se en dos aspectes clau: la construcció de la consciència temporal o consciència històrica, i la construcció de la consciència de territorialitat, d’espacialitat, etc.
Els assistents a les jornades seran principalment professors de secundària, professors d’universitat i doctorands de l’àmbit de la didàctica de les Ciències Socials, però també hi haurà mestres de primària. Tots aquests docents vindran tant de centres de Catalunya com d’instituts, universitats o escoles de diferents punts d’Espanya (Jaén, Santiago de Compostela, Burgos, Granada, Valladolid, Madrid, entre d’altres), de Suïsa i de països llatinoamericans.
La conferència inaugural, el dijous 21 a les 16 hores, la impartirà el professor de la Universitat de Fribourg (Suïssa),Pierre-Philippe Burgnard, un expert en Didàctica de les Ciències Socials i en l’ensenyament del temps històric. Hi haurà diferents ponències d’experts en el tema així com una cinquantena de presentacions de recerques i innovacions en l’ensenyament i aprenentatge de l’espai geogràfic i el temps històric per part dels professors assistents.
Una de les ponències la impartirà la professora Pilar Benejam, professora emèrita de la UAB i un referent a nivell internacional en l’àmbit de la Didàctica de la Geografia. Segons Benejam, “entendre què està passant, per què ha passat, i com hem d’actuar per construir el futur que volem, són preguntes que hem d’ensenyar a formular, per tal que els nostres alumnes es conscienciin i es responsabilitzin dels problemes del nostre temps i busquin i trobin les alternatives més pertinents”.
Es proposaran noves estratègies de formació inicial i continuada del professorat d’ensenyament infantil, primari i sencundari en aquests àmbits.♦