Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Establerta a Dublín la nova classificació internacional de les universitats

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Més opinions sobre el “U-Multirank

 Una nova classificació de les universitats, establerta amb finançament de la Unió Europea, s’ha posat des del 30 de gener, a disposició del públic sota la Presidència irlandesa de la UE a Dublín. La nova llista «multidimensional» representa una superació dels enfocaments tradicionals de la classificació del rendiment de les universitats, que es centraven de manera desproporcionada en l’excel·lència de la investigació. En canvi, ara es valorarà a les universitats d’acord amb una àmplia sèrie de factors, distribuïts en cinc àrees: prestigi de la investigació, qualitat de l’ensenyament i l’aprenentatge, orientació internacional, èxits en la transferència de coneixements (com associacions amb empreses, incloses les emergents) i contribució al creixement regional. S’espera que s’inscriguin unes cinc-centes universitats d’Europa i d’arreu del món per participar en la classificació, els primers resultats es publicaran a principis de 2014.

 Androulla Vassiliou, comissària Europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, ha declarat:

«La universitat és un dels invents europeus de més èxit, però no podem adormir-nos en els llorers. Hem de pensar i actuar de manera més estratègica per aprofitar plenament el potencial de les nostres universitats. Per això, necessitem millor informació sobre què ofereixen i amb quin resultat. Les classificacions existents tendeixen a destacar sobretot els èxits de la investigació, però l’instrument “U-Multirank” oferirà a estudiants i centres docents una idea clara del rendiment assolit en diverses àrees importants. Aquest coneixement ajudarà els estudiants a triar la universitat o escola superior que sigui millor per a ells. També contribuirà a la modernització i la qualitat de l’ensenyament superior, permetent que les universitats coneguin les seves forces i les seves debilitats i aprenguin de l’experiència compartida, finalment, oferirà als responsables polítics una visió més completa dels seus sistemes d’ensenyament superior perquè puguin augmentar tot el rendiment del seu país. »

 Ruairi Quinn, ministre irlandès d’Educació i Competències ha declarat:

 “L’ensenyament superior és cada vegada més necessària per al benestar social, cultural i econòmic d’Europa, l’exigència de qualitat i diversitat dels nostres sistemes d’ensenyament superior creix per moments. La Presidència irlandesa està fermament compromesa a contribuir al desplegament d’aquesta propera fase de “U-Multirank“. És urgent que els centres d’ensenyament superior aprofitin aquesta oportunitat de participar en la construcció d’un sistema de classificació centrat en els nombrosos aspectes positius de l’ensenyament superior a Europa, que beneficiarà estudiants, responsables de centres, dirigents polítics i altres parts interessades”.

 A més de presentar un classificació autoritzada per comparar els centres d’ensenyament, “U-Multirank” també qualificarà les universitats en quatre àrees específiques: els estudis empresarials, l’enginyeria mecànica, l’enginyeria elèctrica i la física. La llista de disciplines específiques s’anirà ampliant gradualment en els propers anys.

Context

 Haurà elaborar la classificació un consorci independent, dirigit pel Centre d’Ensenyament Superior (CHE) a Alemanya i el Centre d’Estudis Polítics d’Ensenyament Superior (CHEPS) als Països Baixos. Col·laboraran amb ells el Centre d’Estudis de Ciència i Tecnologia de la Universitat de Leiden (CWTS), els professionals de la informació d’Elsevier, la Fundació Bertelsmann i l’empresa de programació Folge 3. Per garantir la integritat i exactitud, el consorci també treballarà amb especialistes nacionals en classificació i organitzacions d’interessats que representin els estudiants, les universitats i les empreses.

 La nova classificació serà imparcial, basada en criteris i dades mesurables. El seu enfocament multidimensional la fa apta perquè qualsevol universitat o escola superior pugui conèixer opinions sobre el seu rendiment. Els usuaris també podran obtenir una «classificació» personalitzada que reflecteixi les seves  necessitats concretes; això els permetrà obtenir informació sobre els centres o les disciplines que més els interessin i ponderar els criteris en funció de les seves preferències.

 U-Multirank” és la culminació d’una iniciativa que va néixer en una conferència organitzada durant la Presidència francesa de la Unió Europea el 2008, allà es va sol·licitar una nova classificació de les universitats basada en una metodologia que reflecteixi la varietat de dimensions de l’excel·lència en un context internacional.

 La Comissió Europea va encarregar a continuació un estudi de viabilitat que va realitzar un consorci d’organitzacions d’ensenyament superior i investigació denominat Cherpa, i que va finalitzar el 2011. L’estudi, a partir del treball amb cent cinquanta centres d’educació superior europees i d’arreu del món, va confirmar que tant el concepte com l’aplicació de la classificació multidimensional eren realistes. S’han desenvolupat instruments d’enquesta en línia per recollir les dades necessàries. El consorci també va a treballar amb les classificacions nacionals existents per evitar haver de repetir les mateixes preguntes a les universitats.

 U-Multirank” rebrà 2 milions EUR procedents del pressupost de la UE per al Programa d’Aprenentatge Permanent de 2013-2014, amb possibilitat de prorrogar aquesta ajuda durant dos anys més mitjançant capital de llançament en 2015-2016. L’objectiu és que una organització independent s’encarregui posteriorment de la classificació.♦

 

Llegir la seva aplicació a Catalunya a LO CAMPUS DIARI: http://locampusdiari.com/arxius/10906

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere