La UPC presenta la seva potència tecnològica al Mobile World Congress 2013
La UPC és l’única universitat publica de parla catalan que participa al GSMA Mobile World Congress 2013, del 25 al 28 de febrer a Barcelona. En aquest saló, la Universitat promocionarà les darreres innovacions en tecnologia mòbil, les capacitats tecnològiques dels grups de recerca en aquest camp i les possibilitats d’aplicació d’aquesta tecnologia a les empreses.
La Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) presentarà les innovacions més d’avantguarda que ha desenvolupat en l’àmbit de la tecnologia mòbil al GSMA Mobile World Congress 2013, l’esdeveniment mundial més rellevant sobre la tecnologia mòbil que tindrà lloc, del 25 al 28 de febrer, a Fira Gran Via de Barcelona. La UPC, que és l’única universitat pública de parla catalana que participa al MWC, tindrà un estand propi (CZ1), dins de l’espai Catalan Zone a l’App Planet (Hall 8.1), l’àrea del saló on s’allotjaran els centres tecnològics catalans. En aquest saló, la UPC també donarà a conèixer les investigacions relacionades amb la futura generació de telèfons mòbils, les capacitats tecnològiques dels grups de recerca en aquest camp i les possibilitats d’aplicació d’aquesta tecnologia per fer més competitives les empreses.
En el marc del GSMA Mobile World Congress es promocionaran les aportacions dels grups científics de la UPC en el desenvolupament de tecnologies emergents com ara l’LTE-A (Long Term Evolution Advanced), que permetrà que els telèfons mòbils 4G arribin a velocitats màximes d’1Gbps, molt superiors a les que ofereix actualment la fibra òptica que arriba a les llars. Altres aportacions que ha fet la UPC són en l’àmbit del Bluetooth Low Energy(BLE) i Internet de les coses, per connectar nombrosos aparells de forma permanent a la xarxa i amb eficiència energètica; i en la tecnologia de comunicació sense fil Near Field Communication (NFC), que permet el pagament electrònic i altres aplicacions a través del mòbil. Alguns dels grups que hi treballen són per exemple el grup de recerca en Comunicacions Mòbils, el de Processament del Senyal i Comunicacions, el de recerca en Tecnologies i Comunicacions Sense Fils, el d’Antenes i Processat Multicanal i el de Xarxes sense Fils. Aquest equips tenen la seva seu als campus de Barcelona i del Baix Llobregat de la UPC.
També es presentaran algunes solucions avançades desenvolupades per la UPC, com ara un equip comunicador sense fils per a persones amb dificultats en la parla, un sistema avançat d’informació per a la gestió del trànsit (In4Mo), un nou dispositiu per distribuir el senyal òptic entre més de 4.000 usuaris sense divisió de la potència i el disseny d’antenes de grafè per augmentar la velocitat de transmissió en les comunicacions mòbils.
Altres innovacions són un sistema per visualitzar dades mèdiques en dispositius mòbils (smart phones i tablets) i una aplicació per a smart phonesper mesurar l’activitat de pacients amb depressió, d’utilitat en l’àmbit de la psicologia clínica. Així mateix, un grup de la UPC ha desenvolupat dues aplicacions per fer el seguiment mitjançant mòbil d’esquiadors en temps real (SkiTraces) i de corredors en una cursa esportiva (SportTraces).
Comunicador per a persones amb discapacitat. L’equip de comunicació sense fil de símbols i missatges de veu per a persones amb discapacitat l’ha dissenyat el grup d´Instrumentació, Sensors i Interfícies juntament amb l’empresa BJ Adaptaciones S.L. Es tracta d’un comunicador més avançat que el que hi ha actualment al mercat per a persones amb dificultats en la parla: és més robust, té un baix consum i un cost menor.
A més, disposa de vocabularis extensos per adaptar-lo a la capacitat cognitiva de la persona usuària i és fàcil de portar. El sistema consta de dos dispositius units mitjançant un sistema de comunicació sense fil. D’una banda, conté un portafulls electrònic que inclou pictografies digitals amb sortida de veu i que s’encarrega de detectar el símbol polsat per l’usuari i transmetre aquesta informació al segon dispositiu. Aquest reprodueix els símbols en so i centralitza la intel•ligència del sistema.
Millorar la gestió del trànsit. El sistema In4Mo, iniciat per un equip del Centre de Innovació del Transport (CENIT) que actualment està integrat a l’inLab FIB, combina les tecnologies clàssiques per a la detecció del trànsit (espires d’inducció magnètica, processament d’imatges, radar, etc.) amb les noves tecnologies de captació de vehicles equipats amb dispositius electrònics (GPS, Bluetooth, TAG). Permet als responsables de la xarxa vial tenir una visió i estimació adequades de l’estat de la xarxa vial i de la seva evolució plausible a curt termini, per poder prendre decisions més eficients (restringir accessos, facilitar l’evacuació o proposar rutes alternatives).
Fibra òptica. El nou dispositiu fiber-to-the-home patentat per la UPC permet estendre la distribució de la banda ampla d’alta velocitat sobre fibra òptica entre més de 4.000 usuaris sense divisió de la potència del senyal, la qual cosa permet superar la distribució actual que arriba a 64 usuaris. Aquesta nova tecnologia, dissenyada pel grup de Comunicacions Òptiques, permet fer arribar el senyal amb més ample de banda i longitud d’ona fins al domicili de l’usuari.
La fibra òptica que actualment arriba a les llars funciona a través de cables de fibra òptica i elements òptics que connecten les centrals dels operadors amb els usuaris. Aquesta tecnologia permet la connexió de diferents dispositius alhora i pot oferir fins a 1.000 MB de velocitat (1 Gb) per segon. És a dir, que l’usuari pot tenir connectats simultàniament diferents dispositius com ara, l’ordinador, la tableta, la televisió digital interactiva i el servei de videoconferència d’alta qualitat, sense que la connexió se’n ressenti.
El nou dispositiu patentat per la UPC és de gran interès per a operadors i fabricants d’equips FTTH (Fiber-To-The-Home) per desenvolupar una nova generació de xarxa PON (Passive-Optical-Network).
Antenes de grafè. Un grup d’investigadors de la UPC, dels departaments d’Enginyeria Electrònica i d’Arquitectura de Computadors, en col•laboració amb altres universitats europees i americanes, està desenvolupant antenes de grafè per a comunicacions mòbils amb capacitat de transmetre informació a gran velocitat (desenes o centenars de gigabits per segon), a distàncies molt curtes (de fins a un centímetre) i entre xips d’un mateix dispositiu.
Aquestes antenes podrien arribar a ser mil vegades més petites que les antenes conformades amb tècniques convencionals. El seu ús radica en comunicacions a alta velocitat entre xips d’un mateix dispositiu, la qual cosa permetrà un substancial increment en la capacitat de procés de dispositius mòbils sense comportar un increment en el consum energètic. Aquest projecte té el suport del SAMSUNG Advanced Institute of Technology.
Aplicacions mèdiques. L’aplicació per visualitzar dades mèdiques en dispositius mòbils intel•ligents funciona a partir d’imatges de Tomografia Axial Computada (TAC) i permet als metges l’exploració amb detall d’ossos i teixits, detectar lesions i planificar operacions quirúrgiques. L’ha desenvolupat el grup de recerca en Modelatge, Interacció i Visualització en Realitat Virtual.
L’aplicació per mesurar l’activitat de pacients amb depressió la desenvolupa un equip d’investigadors del grup d’Instrumentació Electrònica i Biomèdica. Es basa en mesurar el comportament i l’activitat física de l’usuari a través dels sensors d’acceleració i el sistema GPS integrats als smart phones.
La UPC, que ja va participar en l’edició del MWC 2012, busca de nou socis industrials per transferir i desenvolupar nova tecnologia i per comercialitzar les patents registrades. D’altra banda, farà promoció de les empreses de base tecnològica en l’àmbit del mòbil sorgides de la Universitat (veure informació més avall), així com del potencial del Parc UPC i dels productes d’UPCnet, l’empresa de solucions TIC del grup UPC.♦