Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Arrenca “Innotex Center”, el centre català d’R+D integral per a la indústria tèxtil europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

60 tècnics i investigadors altament qualificats, amb 16 doctors, 4.450 m2 d’instal·lacions, col·laboració amb més de 1.000 empreses, més del 50% dels projectes realitzats directament amb la indústria i un ‘know how’ tecnològic amb més de 20 patents registrades. Aquestes són les principals grans xifres d’Innotex Center, un centre d’R+D de la UPC que neix de la unió de l’INTEXTER, el CTF i el CRIT.

 La Universitat Politècnica de Catalunya • Barcelona Tech (UPC) ha creat Innotex Center, un centre d’R+D orientat al servei d’innovació tecnològica integral per a les empreses del sector tèxtil i altres sectors industrials que necessiten als seus processos i productes de la presència de tecnologia tèxtil, toxicològica i mediambiental. Innotex Center sorgeix de la unió de tres importants grups d’R+D en l’àmbit tèxtil de la Universitat: l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial (INTEXTER), el Centre d’Innovació Tecnològica CTF i el Centre de Recerca i Innovació en Toxicologia (CRIT), tots tres amb seu al Campus de la UPC a Terrassa.

 INNOTEX Center l’han presentat el rector de la UPC, Antoni Giró; Francesc Garcia-Planas, vicepresident de la Confederació de la Indústria Tèxtil–Texfor, la patronal de la indústria tèxtil espanyola, i el vicerector de Política Científica de la UPC, Xavier Gil, amb la presència de Martí Crespi, director de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial (INTEXTER); Feliu Marsal, del Centre d’Innovació Tecnològica CTF, i Carme Riva, del Centre de Recerca i Innovació en Toxicològica (CRIT). 

 Els objectius d’Innotex Center són aglutinar l’expertesa, el know how i els actius dels tres centres de recerca en l’àmbit tèxtil que hi ha a la UPC; potenciar la recerca i la transferència de tecnologia cap a les empreses, incentivar la col·laboració amb la indústria i les institucions, tant públiques com privades i oferir un servei integral d’innovació tecnològica tèxtil, mediambiental i toxicològica.

 Innotex Center ofereix a les empreses la suma del coneixement i l’expertesa generades durant dècades d’activitat dels tres grups de recerca que l’integren. Les empreses més importants del sector del tèxtil com ara Inditex, Basf, Ikea, Clariant, Esteve, Meroil, Seat o Fagor, entre d’altres, ja han treballat amb algun dels tres grups que integren aquest nou centre d’R+D de la UPC.

 De fet, aquests tres grups de recerca han aconseguit resultats molt positius de la col·laboració amb la indústria i en són algun exemple el sistema europeu Modsintex per millorar la productivitat a la fabricació de productes tèxtils tècnics, la samarreta i els mitjons que eliminen l’olor de suor, el disseny i la fabricació de tecnologia pròpia i pionera per fabricar de manera controlada nanofibres tèxtils, la creació d’un sistema de sutura robotitzat per a operacions quirúrgiques de colon, la recuperació del tint indigo, el reciclat del bany de tintura amb colorants reactius, o la definició dels biomarcadors de contaminació dels ecosistemes i el kit per a l’avaluació de la contaminació dels sòls. 

 

Un gran ventall d’actuació

 L’àmbit d’actuació d’Innotex Center és molt ampli, perquè inclou les empreses que implementen processos o fabriquen productes que tenen a veure amb les darreres tecnologies tèxtils i mediambientals, com ara l’automoció, el sector sanitari, la seguretat i la prevenció, el sector aeronàutic, el químic, el ceramista, el farmacèutic, el de cosmètics, l’analítica mediambiental, el de detergents i el de fabricants de tensioactius. 

 En aquest sentit, Innotex Center defineix conjuntament amb les empreses projectes d’R+D i de transferència de tecnologia; assessora personalment a les empreses sobre disseny, producció, qualitat i estudis de viabilitat; dissenya i fabrica estructures tèxtils, disposa de tallers per desenvolupar nous productes, realitza anàlisi i elabora informes com a laboratori acreditat segons la ISO 17025 i desenvolupa activitats de control, dictàmens i peritatges per les empreses, com a laboratoris certificats segons la normativa ISO 9001. També realitza assaigs de toxicitat, ecotoxicologia (BPL/GLP) i avalua la seguretat de productes i processos.


Capacitat tecnològica integral

 La capacitat tecnològica d’Innotex Center és integral i es conforma a partir de tres grans àrees, que són la tecnologia tèxtil; la toxicologia i la microbiologia mediambiental i sanitària i l’enginyeria del medi ambient. 

 Quant a la tecnologia tèxtil, Innotex Center treballa en l’estructura i les propietats dels materials tèxtils, en projectes de biotecnologia, en filaments elàstics, estructures teixides i no teixides i en la creació de noves fibres amb propietats innovadores. També desenvolupa teixits intel·ligents, micros i nanoestructures, aplicació de microcàpsules que afegeixen noves propietats als teixits; innovacions als processos de filat i, finalment, la construcció tant de maquinària tèxtil com d’equips de mesura i control.

 Pel que fa a la toxicologia i la microbiologia mediambiental i sanitària, l’Innotex Center ofereix la seva capacitat d’innovació en processos on és necessari el control toxicològic, microbiològic i mediambiental; la seguretat i formulació de nous productes segons les directives europees, la detecció d’agents tòxics a l’aigua i les estratègies de desinfecció o l’estudi dels canvis cel·lulars causats per l’acció de fàrmacs, contaminants i microorganismes. La toxicitat, la bioquímica, els biosensors o els biomarcadors són també línies d’actuació d’aquest nou centre de recerca.

 L’enginyeria del medi ambient és la tercera pota d’Innotex Center. En aquesta àrea, els investigadors de la Politècnica estudien en planta la millora de processos, la realització i el reciclatge d’aigües residuals, determinen els nivells de contaminació, treballen en la seguretat química d’articles tèxtils, estudien la biodegradació de contaminants químics i desenvolupen tractaments avançats de depuració d’efluents industrials i tecnologia contra la contaminació de l’aigua.

 A Europa hi ha registrades 146.000 empreses tèxtils que van facturar l’any passat 182.000 milions d’euros i que donen feina a prop de 2 milions de persones. En aquest marc industrial i econòmic, l’Innotex Center neix amb vocació europea i internacional. De fet, els tres grups que integren aquest centre ja estan presents a les principals xarxes internacionals del sector.

 Innotex Center forma part del Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT UPC), que articula tots els centres tecnològics UPC membres de la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere