Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Investigadors de la UdG i la UPV desenvolupen un nou aïllant acústic fet amb restes de poda

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 BioRes_Tiny2_Logo

 Un equip d’investigadors del grup de recerca LEPAMAP -Laboratori d’Enginyeria Paperera i Materials Polímers- de la Universitat de Girona (UdG) i del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat –a nivell de laboratori– un nou aïllant acústic que incorpora restes de poda de pins, taronger i altres residus similars juntament amb polipropilè, un plàstic habitualment utilitzat en joguines, electrodomèstics i automòbils.

 Segons les primeres proves desenvolupades, comparat amb una placa de guix laminat, aquest nou material compost 100% reciclat duplica la capacitat d’aïllament acústic. Els resultats d’aquest treball han estat publicats a la revista BioResources.

 Cada vegada, segons els investigadors, hi ha més demanda de noves solucions que garanteixin l’aïllament acústic dels edificis davant del soroll i en benefici del confort dels ciutadans. “En aquest sentit, els materials compostos com el que hem desenvolupat constitueixen una nova alternativa, tant des del punt de vista tecnològic com mediambiental”, apunta l’equip dirigit per Jesús Alba (UPV) i Pere Mutjé (UdG).

 En el seu estudi, els investigadors han analitzat les propietats mecàniques i acústiques del nou material, comparant-les amb les de materials compostos convencionals utilitzats en edificació. “Comparat amb una placa de guix laminat, dupliquem l’aïllament. A més, utilitzat com sandvitx doble podem quadruplicar-lo, obtenint millores de 6 decibels o més”, destaca l’equip.

 Per dur a terme aquests anàlisis, els investigadors van utilitzar AISLA, una aplicació informàtica desenvolupada en els laboratoris del campus de Gandia de la UPV que permet conèixer in situ l’índex de reducció sonora dels materials. “AISLA presenta un avantatge important davant de la majoria d’aplicacions comercialitzades, i és que es poden caracteritzar els materials de manera real –amb valors que s’obtenen en el propi laboratori– i no amb estimacions de models numèrics”, apunta Jesús Alba.

 A causa de la procedència de les matèries primeres amb què està construït, es tractaria d’un producte econòmicament molt competitiu pel mercat ja que permetria desenvolupar habitacles interiors i elements separadors de mitjans de transport, entre d’altres aplicacions. 

Referència
López, J.P., El Mansouri, N.-E., Alba, J., Rey, R.D., Mutjé, P., Vilaseca, F. Acoustic properties of polypropylene composites reinforced with stone groundwood. BioResources (Volume 7, Issue 4, 2012).♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere