Argon Pharma inicia la fase preclínica regulatòria d’un fàrmac oral contra el càncer de pàncrees
L’empresa biotecnològica Argon Pharma, amb seu al Parc Cientific de Barcelona ha obtingut un ajut de 250.000 euros del Ministeri d’Economia i Competitivitat, en el marc del programa Innocash, per finalitzar els assajos preclínics regulatoris del seu fàrmac Oncostane, un innovador tractament oral per al càncer de pàncrees. Argon Pharma, fundada a partir d’un projecte de transferència de tecnologia de la Universitat de Barcelona i l’Hospital de Sant Pau, centra l’activitat en el desenvolupament de fàrmacs antitumorals i de polímers terapèutics biodegradables, amb aplicació tant en l’alliberament de fàrmacs com en el camp del diagnòstic per la imatge.
——————————————————————-
Argon Pharma -ubicada al Parc Científic de Barcelona– ha obtingut un ajut de 250.000 euros del Ministeri d’Economia i Competitivitat en el marc del Programa Innocash, per a la finalització dels assajos preclínics regulatoris del seu fàrmac Oncostane, un innovador tractament oral pel càncer de pàncrees. En total, i juntament amb altres ajudes competitives –a través del programa Neotec del Ministeri d’Economia i Competitivitat, i de la línia de préstecs NEBT de l’Agència ACC1O de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres– la biotecnològica ha captat més d’un milió d’euros per portar fins a prova de concepte clínica el candidat a fàrmac sorgit de la seva recerca.
Actualment, els medicaments quimioterapèutics que es prescriuen com a primera línia per a càncer de pàncrees són d’administració intravenosa hospitalària, la qual cosa comporta un elevat cost personal, econòmic i social i, a més –igual que els tractaments habituals que s’administren com a segona línia– presenten gran toxicitat i importants efectes adversos en els pacients, ja que interfereixen amb la síntesi de DNA, o són inhibidors de receptors de factors de creixement.
L’Oncostane d’Argon Pharma –a més de ser un tractament oral contra el càncer de pàncrees amb els avantatges que això comporta–, no mostra toxicitats aparents als assajos realitzats fins al moment, té bona biodisponibilitat i presenta sinergia amb el fàrmac de referència per a la indicació (gemcitabina).
Però, a més, té un mecanisme d’acció completament diferent als tractaments antitumorals de referència, el mecanisme d’adhesió focal –encara no explotat per al descobriment de fàrmacs en indicacions oncològiques– el que li convertiria en un ‘first in class’. La inhibició d’aquest mecanisme implica la pèrdua d’adhesió de les cèl·lules i comporta la mort cel·lular mitjançant apoptosi, un procés de mort cel·lular programada (MCP).
D’altra banda, l’Oncostane és un fàrmac d’ampli espectre que presenta activitat antitumoral per a diverses indicacions oncològiques, la qual cosa obriria la porta al desenvolupament de nous medicaments contra el càncer mitjançant reposicionament (reprofiling).
El càncer de pàncrees és una malaltia orfe que presenta una alta mortalitat, amb una taxa de supervivència d’entre 4 i 6 mesos de vida. Segons la base de dades biomèdics Medtrack, és la tretzena en incidència (8-12 casos per 100.000 habitants) i l’octava en mortalitat en el rànquing mundial. És, a més, la quarta causa de mortalitat entre ambdós sexes i representa el 6% de totes les morts per càncer. Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), la seva incidència als Estats Units és de 32.000 nous casos anuals, de 78.000, a Europa, i que a Espanya moren cada any 2.400 homes i 2.000 dones per aquesta malaltia.
Malgrat ser una malaltia minoritària, el càncer de pàncrees està entre els set majors mercats i s’espera que es mantingui en aquesta posició. Segons Medtrack, s’estima que l’any 2014 els fàrmacs de primera i segona línia per a aquest tipus de càncer puguin arribar a facturar 1.400 milions d’euros. En alguns països, com ara l’americà i el japonès, aquesta malaltia ha arribat a nivells alarmants i trobar tractaments que permetin combatre-la de manera eficaç s’ha convertit en una prioritat.
“A causa dels decebedors resultats que s’han obtingut als últims anys en la recerca d’un tractament efectiu per aquesta indicació, hi ha un mercat potencial molt important per a la introducció del nostre fàrmac per al qual ja hem pogut demostrar eficàcia in vivo, tant administrant-lo sol, com en teràpia combinada. Els encoratjadors resultats del nostre compost poden representar part de la solució a aquesta necessitat actual que, a més, està potenciada per les agències del medicament europees, americana i japonesa, i pot ser una oportunitat per a les nostres línies estratègiques i el nostre model de negoci” –afirma el Dr. Ramón Roca, director general d’Argon Pharma.♦