Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat d’Alacant posa en valor els actius saludables

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Universitat d’Alacant (UA) posa en valor els actius saludables amb un ambiciós programa d’actuacions horitzontals i multidisciplinàries

Les accions s’han iniciat amb la inauguració d’un gabinet d’alimentació i nutrició per a la comunitat universitària

 Amb l’objectiu de traure partit als actius intrínsecs al campus en matèria de salut i excel·lència mediambiental, la Universitat d’Alacant posa en marxa un projecte d’Universitat Saludable, que pretén convertir l’espai universitari en un lloc idoni per a generar i transmetre hàbits de vida saludables.

 Es tracta d’un projecte institucional de caràcter multidisciplinari i transversal obert a tota la comunitat universitària, que es coordina des del Centre de Prevenció, dependent del vicerectorat de Campus i Sostenibilitat que dirigeix Rafael Muñoz, amb la col·laboració de la Facultat de Ciències de la Salut.

 Amb aquesta finalitat es posa en marxa un programa d’activitats que simultanieja accions de diagnòstic i prevenció, amb altres derivades de la cultura científica, que permeten aprofitar el que genere o puga generar salut i afavorisca la qualitat de vida personal i laboral. L’objectiu, segons assenyala el vicerector responsable, “és aprofitar els nostres actius en salut i qualitat mediambiental per a interioritzar en la comunitat universitària el concepte de salut des d’una perspectiva àmplia, lliure i participativa”.

Calendari d’accions

 Impulsar mesures de sostenibilitat, generar fòrums d’anàlisi i reflexió, afavorir la participació en programes internacionals en matèria de salut i salut laboral; identificar, planificar i desenvolupar línies de recerca sobre entorns saludables, entre d’altres, són algunes de les accions que ja s’han iniciat i continuaran fins que s’aconseguisca crear consciència i s’assumisquen de forma natural per la comunitat universitària, tenint totes aquestes com a eixos transversals l’accessibilitat i la perspectiva de gènere.

 En aquest sentit, una de les primeres accions ha sigut realitzar un mapatge dels actius en salut que posseeix la UA, tant d’entorns com de col·lectius humans, per a procedir a una senyalització de l’oferta del campus com a entorn saludable i protegit. El següent pas és, segons el director del Secretariat de Sostenibilitat i Salut Laboral, José Ramón Martínez Riera, posar en marxa un calendari d’accions vinculat a la celebració de determinats dies internacionals, designats per la Unesco, que jalonaran l’avanç del projecte.

 Un exemple, com explica Rafael Muñoz, n’és “el Dia Internacional per a la Prevenció del Risc Cardiovascular, que ens servirà per a inaugurar les columnes de desfibril·lació del primer campus cardioprotegit d’Espanya”.

 El Dia Mundial de la Bicicleta, el del Reciclatge, el de l’Aigua, el del Medi Ambient, el del Donant de Sang, el de les Persones Sordes, el de la Diabetis o el de l’Educació Física, per al qual s’ha reservat la presentació d’una sèrie de rutes saludables dins del campus universitari, són només alguns exemples de les fins a 33 fites previstes amb les quals es reforçarà el projecte amb campanyes i activitats concretes sobre les diferents temàtiques.

 La filosofia que impulsa el projecte és que la salut abasta, o hauria d’abastar tots els àmbits de la vida, des del treball a la cultura, passant per la pràctica esportiva, la defensa del medi ambient o les activitats solidàries i de responsabilitat social.

 El projecte ha arrencat aquest dilluns (4/03/2013) amb la inauguració oficial d’ALINUA, un gabinet d’alimentació i nutrició en el qual es conjuguen quatre objectius bàsics: la prevenció de patologies relacionades amb l’alimentació, la posada en marxa de polítiques d’alimentació saludable, la recerca i realització d’estudis concrets sobre determinats aspectes que afecten un sector poblacional essencial (de 18 a 65 anys) i les pràctiques formatives preprofessionals dels estudiants del Grau en Nutrició i Dietètica de la UA.

 Un dels antecedents del projecte va ser la incorporació de la UA, el passat mes de setembre, a la Xarxa Espanyola d’Universitats Saludables, REUS.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere