Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Barcelona Supercomputing Center realitza el millor vídeo científic del món de l’any 2012

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Un audiovisual sobre el cor humà desenvolupat pel Barcelona Supercomputing Center, escollit com a millor vídeo científic del món de l’any 2012

La revista Science, juntament amb la National Science Foundation (NSF) dels Estats Units, han donat a conèixer els guanyadors del 10è Concurs Internacional de Visualització de Ciència i Enginyeria. El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) ha estat el guanyador de l’apartat de vídeos divulgatius pel seu audiovisual Alya Red: A computational heart, en què s’explica un projecte de simulació del cor humà.

 Es van rebre més de 200 propostes presentades per investigadors, il·lustradors, fotògrafs, programadors i especialistes en gràfics de divuit països, entre les quals es trobava Alya Red: A computational heart. Posteriorment, un comitè format per membres de la revista i de la NSF va seleccionar els treballs més destacats i van ser publicats a Internet perquè el públic també votés. Finalment el vídeo d’Alya Red va ser escollit com a millor vídeo divulgatiu científic pel jurat i també per la votació popular. 

 Alya Red: A computational heart és un vídeo divulgatiu desenvolupat en el marc del projecte de recerca biomèdica Alya Red, que combina tècniques de ressonància magnètica i supercomputació per crear un model informàtic del cor humà. En aquest projecte també hi col·labora l’Hospital de Sant Pau. El projecte Alya Red es diu així perquè pren el nom d’Alya System, que és una eina de simulació elaborada íntegrament al BSC. 

 L’objectiu del projecte Alya Red és desenvolupar un model computacional que simuli el funcionament del cor humà. Està sent desenvolupat per un equip multidisciplinari que implica metges, bioenginyers i investigadors en supercomputació i imatge mèdica. Actualment, gràcies a aquest treball, ja es poden simular models ventriculars procedents de geometries reals, la qual cosa representa un gran avenç per a un millor coneixement del funcionament del sistema cardiovascular. 

 L’arc argumental del vídeo passa per la motivació, els mitjans i les metes del projecte Alya Red. El tema subjacent és la complexitat del cor i com la supercomputació pot ajudar a comprendre-la i permetre millorar el tractament de les malalties cardíaques, així com simular per ordinador l’acció de nous fàrmacs al cor. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere