Que en pensen els estudiants de la UdL sobre la violència de gènere ?
En general i sobretot els membres de la comunitat universitària es pensen que la universitat, que la vida interna de la universitat, amb tots els seus membres situats en tots els seus estaments és un oasi tancat on les relacions humanes tenen un alt grau d’un positiu component intel·lectual que expressen sempre valors de justícia i equitat; d’altres es creuen i expliquen la vida de la UdL directament com “Alicia en el país de les meravelles”. En realitat la universitat en general i la nostra UdL en particular, expressen internament les relacions i conductes que la pròpia societat també expressa. A la universitat hi ha de tot, com de tot tenim a la societat.
Violència de gènere
La violència de gènere és una perversitat que tant es dona a la societat com a la universitat. Els investigadors socials han fet recerca sobre aquest problema i a nivell internacional, com estatal espanyol o com nacional català s’han fet estudis amb treballs de camp, diverses tesis doctorals i molt de material divulgatiu adreçat a la comunitat universitària. Perquè els estudis han estat per fer una diagnosi del problema a la universitat amb la voluntat d’implementar mesures de prevenció, d’atenció i d’eradicació en el seu l’àmbit.
Recerca a las UdL
El Centre Dolors Piera de la Universitat de Lleida ha realitat la recerca “Sondeig a l’alumnat de la UdL sobre percepció de la violència de gènere en l’entorn universitari”. La coordinadora de la recerca ha estat Maika Molina amb les tècniques Yolanda Bardina i Maria Murillo.
Els objectius principals de la investigació ha estat dos. Un de diagnosi: conèixer la percepció i/o l’estat d’opinió que té l’alumnat de la UdL sobre la violència gènere. I un segon objectiu d’aplicació pràctica: proposar mesures de sensibilització i/o prevenció de la violència de gènere per a l’alumnat de la UdL.
Encara no s’ha publicat la recerca íntegra, només se n’ha ofert un resum, nosaltres a continuació en presentem una part d’aquesta síntesi.
Metodologia de la recerca
La població objecte d’estudi ha estat l’estudiantat de grau del curs 2011-2012 de la UdL, en concret, l’estudiantat de primer per saber amb quines creences sobre la violència de gènere arriba a la UdL, i el de tercer com a element de comparació i referència per a estudis posteriors d’evolució de creences. El treball de camp es va realitzar els mesos de març i novembre de 2012, en què es va passar de forma presencial una enquesta a les assignatures troncals.
RESULTATS:
Percepció de la violència de gènere
Creuen que la violència de gènere es dóna en moments de ruptura de la parella (74%). Tot i que elles opinen més que es pot donar en qualsevol moment de la relació. Creuen que es dóna per factors personals (problemes mentals 22% i drogoaddiccions 13,5%) i socioculturals (creences masclistes 22%). Ells ho atribueixen més a situacions de descontrol (10% front el 6,4%) i elles més a creences masclistes i problemes mentals (24% front el 18% i el 19%, respectivament).
En general, les noies tendeixen a no tolerar aquestes situacions d’abús. Els nois mostren major indiferència. Per exemple, els nois accepten més la gelosia en la relació (45,3% a 1er i el 38,2% a 3er) i el fet de perdonar la seva parella després d’una agressió amb promeses de canvi (el 57,4 % a 1er i el 52,7% a 3er).
Actuació davant situacions de violència de gènere
Tot i ser conscients del nociu que pot arribar a ser el control exercit per la parella, només un 36% cataloga la gelosia com una cosa negativa per la pròpia relació. El 40% acceptaria que la seva parella li demanés perdó després d’una agressió amb promeses de canvi. I encara a un 28% no li importaria que la seva parella voldria saber en tot moment el que fa. Per tant, les relacions sentimentals de l’alumnat universitari segueixen tenint característiques de dependència i acceptació de l’abús confonent amb amor o amb ideals tradicionals romàntics.
Situacions de Violència de gènere en l’entorn universitari
Els enquestats no coneixen la política de prevenció ni d’actuació de la UdL: 88%.
El 45,4% no percep la UdL com un espai sexista (responen que “mai” no es donen aquestes situacions). Però afirmen que SÍ que hi ha actituds o comportaments sexistes “en algunes ocasions” 49,6%; “En bastants ocasions” un 3,5%; i “molt sovint” un 1,1%.
En 1r, són més les noies que els nois que més afirmen que existeixen (53,7% front el 48,2%). (Sumant les respostes “en algunes ocasions, en bastants ocasions i molt sovint”).
A un 8,1% els ha estat comentat algun cas i un 1,1% ha sofert alguna situació de violència de gènere o assetjament sexual en la UdL.♦
——————————————————————-
ELS CARTELLS
Els cartells d’aquesta pàgina forma part del concurs europeu de publicitat de la Campanya “No a la violència contra les dones”, convocat el 2011 pel Centre Regional de Informació de les Nacions Unides per Europa Occidental (UNRIC) junt amb l’organisme “ONU dones”. El cartell de la capçalera l’autora és Leonor Rasteiro de Portugal amb el lema: “Till Death Do Us Part”. (UNRIC/Rasteiro ©)
L’altre cartell és de la mateixa campanya i l’autor és Kostas Satlanis de Grecia, amb el lema: “Like Father… Like Son”.(UNRIC/Satlanis ©)