Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DEL 8 DE MARÇ DE 2013 / Institut Català de les Dones / Generalitat de Catalunya

Notícia anterior
Notícia posterior

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DEL 8 DE MARÇ DE 2013

Institut Català de les Dones

Generalitat de Catalunya

 El nostre país viu avui un moment històric excepcional, una etapa basada en el principi democràtic del dret a decidir. I aquest 8 de març, el Govern de la Generalitat, vol ser part d’aquest anhel col·lectiu, i contribuir-hi amb l’esbós d’un futur que necessàriament s’inscriurà, també, en femení.

 La història que es coneix, aquella que s’ensenya a les escoles i es llegeix en els llibres, és el compendi de milions de vides humanes: experiències, anècdotes, encerts fortuïts,coincidències funestes i imprevistos planificats. La història s’escriu obviant els petits episodis quotidians, però existeix en el present, en la història que ens ha tocat viure, una experiència en primera persona. La nostra, la vostra i la d’aquells i aquelles que ens van precedir i dels que vindran després.

 Les dones som protagonistes d’aquest present històric que ens empeny amb ànsia davant la possibilitat de transformar estructures obsoletes per poder edificar damunt de pilars sòlids aquest nou país i, al mateix temps, ens enfronta al repte diari d’un context econòmic ple de dificultats i incerteses. Les dones tenim el ferm propòsit -perquè així ho fem cada dia- de treballar perquè la qualitat de la vida humana no es malmeti i de situar en el centre de l’agenda política institucional aquest treball imprescindible. Per aconseguir-ho, requerim de les institucions públiques, i també de les privades, un gest de complicitat que alliberi d’obstacles la cursa del dia a dia.

 Si ens fixem en les estadístiques, podem interpretar que les dones catalanes desitgen trobar la fórmula per conciliar la vida laboral i la vida personal i familiar, una ambició que persegueix harmonitzar la realitat quotidiana de la vida humana en totes les seves etapes i facetes.

 I malgrat els obstacles que aquesta decisió ens representa, fem el possible i l’impossible per equilibrar ambdós móns: públic i privat. Som expertes en transitar d’un lloc a l’altre i concertar la vida, amb tots els seus imprevistos, amb la rigidesa d’un mercat de treball que no cedeix espais nous i que amb la seva inflexibilitat dificulta el tomb que el canvi de segle demana.

 Aquest 8 de març no volem parlar només d’estadístiques, tampoc volem fixar-nos, exclusivament, en les quotes de representació, que tal com evidencia la realitat no són suficients per traslladar el talent i la participació de les dones a l’esfera pública. Aquest 8 de març el que volem des del Govern de la Generalitat és plantejar-nos un interrogant de futur, un interrogant que plantegem a tots aquells estaments que tenen en aquest moment la possibilitat de decidir si la nova Catalunya serà una societat on dones i homes conviuran en un mateix ordre de sentit i de valor. Perquè aquest 8 de març volem posar damunt la taula la necessitat d’imprimir en les pàgines inaugurals d’aquest nou principi el talent que cada dia les dones aportem a la vida pròpia i a la dels altres.

 Aquesta no és una ambició petita, per això es necessita la complicitat de tothom. En especial la de les dones més joves, aquelles que just en aquest impàs històric inicien la trajectòria adulta i intenten incorporar-se al mercat de treball. La seva convicció, la seva fermesa, el seu compromís són el nostre llegat i la nostra esperança.

 Moure la inèrcia de rutines i costums ancestrals pot semblar-nos utòpic, però per poder virar cap al canvi ideal és del tot imprescindible creure-hi i enfrontar-s’hi. Que aquest viratge sigui possible, que sumem totes i tots en la construcció d’un país més lliure i just. Aquest és el desig d’aquest 8 de març de 2013 i aquesta és la direcció en la qual volem fer avançar Catalunya per tal que esdevingui, també, un exemple en la consecució d’un país que es defineixi també en femení.

 

 

Barcelona, 8 de març de 2013

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere