Michelle Bachelet, directora executiva d’ONU Dones: Missatge per al Dia Internacional de la Dona 2013
El canvi és possible i el canvi està succeint
Avui, en el Dia Internacional de la Dona, vull unir la meva veu a les veus de totes les persones que creuen que el canvi és possible.
Ens guia un principi fonamental de les Nacions Unides: creiem en la igualtat de drets per a les dones i els homes.
En tots els llocs del món, estem alçant la veu per deixar de banda el silenci i la indiferència davant els fets de violència contra les dones. El canvi és possible i està passant.
El canvi passa quan tots els països, per primera vegada en la història, tenen dones en els seus equips olímpics, com vam poder veure el passat estiu a Londres.
El canvi passa quan persones de tot el món mostren la seva solidaritat amb una nena pakistanesa anomenada Malala que va ser atacada per defensar l’educació per a tothom.
El canvi passa quan sorgeixen protestes a nivell mundial i veiem a dones i homes, joves i grans, alçant la seva veu i dient no a la violència contra les dones.
El meu missatge d’aquest Dia Internacional de la Dona té dos costats, un d’esperança i un altre d’indignació.
Tinc esperança perquè augmenta la consciència i la mobilització a favor dels drets de les dones a tot arreu i cada vegada som més les persones que diem prou! No hi ha lloc al segle XXI per la discriminació i la violència contra les dones i les nenes.
Però sento indignació perquè dones i nenes segueixen patint alts índexs de discriminació, violència i exclusió. Se’ls culpa sistemàticament, se’ls fa sentir vergonya per la violència que es comet contra elles, i, massa sovint, busquen justícia sense aconseguir-la.
Ha arribat l’hora que els governs compleixin les seves promeses i protegeixin els drets humans, respectant els convenis i acords internacionals que han signat. Una promesa és una promesa.
Quan vam fundar ONU Dones fa més de dos anys, posar fi a la violència contra les dones va esdevenir una de les nostres principals prioritats. Som plenament conscients que per això és necessari canviar actituds i progressar cap a la igualtat de drets, la igualtat d’oportunitats i la igualtat en la participació, especialment a l’hora de prendre decisions.
El novembre de 2012, vaig enviar una carta en nom d’ONU Dones a totes i tots els representants d’Estat i de Govern de les Nacions Unides. En ella els demanava que se sumessin a la iniciativa “ENS COMPROMETEM” i que es comprometessin amb mesures concretes per prevenir i posar fi a la violència contra dones i nenes.
Al voltant de 45 governs ho han fet. Faig una crida a tots els governs perquè es comprometin i emprenguin accions per posar fi a la violència contra les dones.
Mentre arreu del món es commemora aquest Dia, centenars de representants de Governs i d’ONGs es reuneixen a les Nacions Unides per a participar en el més important de les trobades internacionals dedicat a les dones: la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona .
Fa 10 anys, quan en aquest mateix fòrum les Nacions es van reunir per debatre sobre la violència contra les dones, no va ser possible arribar a un acord.
Diferents visions van impedir un consens. Ara, no podem permetre que el desacord i la manca de decisió impedeixin el progrés i la protecció de les dones del món.
Sí, el canvi és possible i el canvi està passant. Però, donades les atrocitats que es cometen cada dia, hem de preguntar-nos: Passa aquest canvi amb la rapidesa que hauria? Quantes dones i nenes més han de ser violades o assassinades? ¿Quantes famílies més han de patir?
El dret d’una dona a viure sense violència depèn d’un sistema judicial ferri. Els països que promulguen i fan complir lleis sobre la violència contra les dones tenen menys violència de gènere. En l’actualitat, 160 països tenen lleis d’aquest tipus. No obstant això, una llei només és eficaç si es pot aplicar i complir la seva normativa. Molt sovint, aquest compliment no existeix.
Unim els nostres esforços per crear polítiques i lleis fermes, perquè es compleixin de manera efectiva.
Unim els nostres esforços a favor de la prevenció i l’educació, també per aconseguir programes que prestin serveis essencials a les víctimes i supervivents de la violència.
Avui, i cada dia, diem NO a la discriminació i la violència contra dones i nenes.
NO a la violència domèstica i els abusos.
NO a les violacions i la violència sexual.
NO al tràfic d’éssers humans i l’esclavitud sexual.
NO a la mutilació genital femenina.
NO al matrimoni infantil.
NO als assassinats comesos en nom de l’honor o la passió.
NO al feminicidi.
NO a la impunitat.
I diem SÍ a la pau, als drets humans, la justícia i la igualtat.
Avui, en el Dia Internacional de la Dona, i cada dia, hem d’avançar amb valentia, convicció i compromís darrere d’un sol missatge: la violència contra les dones és una responsabilitat de totes i tots nosaltres i és una prioritat urgent.
No pot haver pau, no pot haver progrés mentre les dones viuen amb por de patir violència.
—————————————-
Vídeos amb una versió curta del missatge de la directora executiva d’ONU Dones: Michelle Bachelet.
En espanyol:
En anglès:
En francès: