Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Entrevista al director de LO CAMPUS DIARI

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Entrevista al director de LO CAMPUS DIARI

per Martí Parellada (Lleida)

Perquè ens expliqui el nou projecte de LO CAMPUS DIARI hem entrevistat el seu nou director, el periodista i politicòleg Joan-Ramon Colomines-Companys.

 

1. Que és això de LO CAMPUS DIARI?

 És un diari digital en obert, penjat a Internet especialitzat en premsa universitària. Tecnològicament és més: és una multi-plataforma de comunicació que incorporà dues versions de visualització diferents. O és pot veure en versió Web a través de l’ordinador o altres pantalles que tenen accés a les webs com tauletes i mòbils. O també és pot veure en una versió especial i diferent, denominada “mobile” per a tauletes i mòbils d’última generació.

 Varem començar el 7 de gener d’enguany, en fase beta de proves i ara ja està funcionant permanentment, encara no a tota màquina, però ens hi estem apropant..

2. Dieu que fa premsa universitària : com nosaltres LO CAMPUS?

 Sí i no, exactament. Per premsa universitària s’entén no només com informació i opinió sobre que passa a la universitat en docència, recerca, gestió i vida universitària en general, sinó també totes aquelles temàtiques culturals i cíviques que poden interessar especialment a un jove, com també a qualsevol membre d’una comunitat universitària. El periodisme d’aquesta revista LO CAMPUS és sobre la comunitat universitària de Ponent, tant sobre la Universitat de Lleida, com dels estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya que viuen a les Terres de Lleida, mentre que LO CAMPUS DIARI és sobre les universitats de parla catalana.

3. Quines són les universitats de parla catalana?

 La resposta hauria d’esser obvia,  són aquelles universitats que incorporen la llengua catalana com eix lingüístic de la seva docència i comunicació institucional. De fet no n’hi cap que tingui el català en exclusiva: unes tenen també el castellà i d’altres el francès o l’italià.

 Dic català, perquè és el nom de la llengua científicament parlant, però vull dir també, perquè és exactament igual: valencià o mallorquí.

 L’abast territorial de LO CAMPUS DIARI és el dels territoris de parla catalana, dels Països Catalans, de l’espai català de comunicació o del corredor del Mediterrani, per utilitzar quatre denominacions a l’ús. És el territori de les 21 universitats de parla catalana de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer.

4. A nivell universitari, no en diuen espai de la Xarxa Vives?

 Sí, també. I és diu “espai de la Xarxa Vives” perquè és refereix a la Xarxa Vives, que és un portal de comunicació corporativa, que a nivell oficial i institucional involucra a les 21 universitats de parla catalana. Però nosaltres som independents, som privats inserits en l’associacionisme i fem periodisme universitari i no comunicació institucional de les universitats. Diem que fem periodisme SOBRE les universitats, no comunicació DE les universitats. Això no vol dir, que LO CAMPUS DIARI no inclogui tota mena de Serveis universitaris, des de convocatòries fins noticiari d’actes. Serà més o menys florits, depenen de la nostra habilitat per recollir aquesta informació o de la col·laboració que els implicats ens donin.

5. Quin impacte tindrà LO CAMPUS DIARI  en la cohesió social i territorial ?

 Una multi-plataforma de premsa universitària com LO CAMPUS DIARI, només és un producte editorial, però a l’entorn d’aquest eix intel·lectual s’hi crearan sinergies de participació de diferents comunitats universitàries de l’espai català de comunicació.

 El client/públic/usuari de les 21 universitats públiques i privades a que ens adrecem, tenen visions estratègiques de desenvolupament diferents i estan composades per una comunitat de estudiants, professors i personal administratiu i de gestió similars, però molt diferenciada en l’estructura social. No només per la procedència dels seus membres, sinó també per les  necessitats, interessos, opinions, creences o actituds de cadascuna de les seves “poblacions”.

 LO CAMPUS DIARI ofereix premsa universitària amb informació rigorosa, interpretació i opinió. Potenciant premsa participativa en la seva creació, com en la seva projecció. Serà un pol de debat, critica i consens. Una manera potent de articular cohesió social entre els sectors universitaris de l’estudi, de la docència, de la recerca i de la gestió en estudis superiors.

 L’aportació de LO CAMPUS DIARI en la cohesió territorial pot ser interessant i positiva. Per posar dos extrems territorials: no creiem que avui la comunitat universitària de la Universitat de Perpinyà Via Domitia i la de la Universitat Miguel Hernández d’Elx tinguin cap mena de connexió a nivell de base, o sigui dels seus membres, doncs, la nostra publicació els connectarà i interpel·larà diàriament. Òbviament serà voluntat de l’usuari apropar-se a la multi-plataforma, però el nostre màrqueting comunicacional li oferirà uns punts de referència cultural i lingüístics que encara que no els “compri” els tindrà com a punts de referència.

6. Quina utilitat, interès professional i cultural tindrà LO CAMPUS DIARI?

 El nostre diari digital  és un producte editorial de premsa universitària. La premsa universitària a Europa, n’hi ha de tres menes: la realitzada des d’organismes de representació estudiantil de les universitats; la realitzada per professionals de premsa com a producte jove, oferint fonamentalment continguts de lleure i el tercer tipus: la realitzada per professionals de la premsa, oferint vida universitària, tant acadèmica, com social.

 Als Països Catalans i sobretot a Catalunya i País Valencià, hi ha premsa universitària que ens ve de Madrid amb uns amplis continguts de lleure. A nivell del Principat de Catalunya i en llengua catalana, hi ha molt poques opcions, quasi totes primen el valor jove del lleure i només aquest LO CAMPUS aposta per la vida acadèmica pura i dura. Ens podem trobar que mentre la competència fa tota una portada amb un cantant de rock de moda, LO CAMPUS competint amb tota una portada del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes o la imatge d’un Rector.

 LO CAMPUS DIARI té utilitat de comunicació inter-universitària i interès professional en apostar pel rigor intel·lectual utilitzant últimes tecnologies de multi-plataforma.  I culturalment té interès per crear un valor de la comunicació en estudis superiors de claredat, compromís i crítica. Amb el plus cultural que potenciarem el valor emergent creatiu en tot tipus d’expressió intel·lectual de les universitats de parla catalana.

7. Quin és el caire estratègic i innovador de LO CAMPUS DIARI?

 El caire estratègica i innovador és el de desenvolupar i re-dissenyar el periodisme universitari a casa nostra. El de fer-ho amb una multi-plataforma a la xarxa, utilitzant tecnologies de comunicació d’última generació. El de fer-ho en llengua catalana. El de fer-ho a l’àmbit geogràfic dels Països Catalans. El fer-ho en les comunitats universitàries de les 21 universitats de parla catalana. El fer-ho des d’un equip aranès i de Lleida, aportant característiques i valors culturals i territorials diferents, que donen un valor a LO CAMPUS DIARI de producte sorgit del territori amb vocació global, per això seguirem utilitzant en la nova capçalera del diari el terme “LO”, com a crit i expressió territorial.

8. Així doncs : és un producte de Lleida?

 Un producte de Lleida i d’Aran, com aquest LO CAMPUS.  Perquè al darrera de LO CAMPUS DIARI  també hi ha l’Associació universitària AMICS de LO CAMPUS, sorgida a la Universitat de Lleida i l’Associació cultural i cívica Vivència Aranesa amb seu central a Vielha i delegació amb redacció de premsa a Lleida.

 Amb tota humilitat però reivindicant-ho, penso que hauríem d’estar contents que des de Lleida sorgeixin iniciatives d’àmplia projecció, perquè de fet, ho veiem constantment, no només tenim lectors, de les universitats, en tenim d’una amplia zona de territori perquè Internet ens fa arribar a tot arreu. ♦

 

 interfície monogràfic DIA DONA LCD 

Interfície de LO CAMPUS DIARI del 8 de Maig de 2013, DIA INTERNACIONAL de la DONA

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere