Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Xerrada sobre Fracking a ETSEA / UdL

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 “Xerrada sobre Fracking

de Jordi Solé, investigador de l’Institut de Ciències del Mar a Barcelona del CSIC -Consejo Superior de Investigaciones Científicas- .

 Xerrada organitzada pel Consell de l’Estudiantat de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL).

 El fracking és un sistema d’extracció de petroli que es vol començar a implantar a Catalunya. Pot presentar certs problemes ambientals, quins són? com afecten al medi?
Dia: Dimecres 13 de març

Hora: 19h 

Lloc: Sala de graus (Edifici 1) ETSEA

 

——————————————-

 

Publicacions de Jordi Solé

            – C. Llebot, J. Solé, M. Delgado, M. Fernández-Tejedorc, J. Camp, M. Estrada, 2011: Hydrographical forcing and phytoplankton variability in two semi-enclosed estuarine bays. Journal of Marine Systems.

            – M. Estrada, J. Solé, S. Anglès, E. Garcés, 2010: The role of resting cysts in Alexandrium minutum population dynamics. Deep-Sea Research Part II: Topical Studies in Oceanography.

            – C. Llebot, Y.H. Spitz, J. Solé, M. Estrada, 2010: The role of inorganic nutrients and dissolved organic phosphorus in the phytoplankton dynamics of a Mediterranean bay: A modeling study. Journal of Marine Systems.

            – A. Turiel, J. Solé, M. Estrada, 2010: La vida turbulenta del plancton oceánico. Investigación y Ciencia.

            – A. Turiel, J. Solé, V. Nieves, J. Ballabrera-Poy, E. García-Ladona, 2008: Tracking oceanic currents by singularity analysis of Microwave Sea Surface Temperature images. Remote Sensing of Environment.

———————————————————

 La fracturació hidràulica (coneguda en anglès com hydraulic fracturing o fracking és una tècnica per possibilitar o augmentar l’extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en la injecció a pressió d’algun material al terreny, amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents al substrat rocós que tanca el gas o el petroli, i afavorint així la seva sortida cap a l’exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra i productes químics, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos.

 S’estima que aquesta tècnica és present en aproximadament al 60% dels pous d’extracció actualment en ús. A causa de l’augment del preu dels combustibles fòssils, que ha fet econòmicament rendibles aquests mètodes, s’està popularitzant el seu ús en aquests últims anys, especialment als EUA. Hi ha una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d’aquesta tècnica, ja que a més d’un enorme consum d’aigua, és habitual que amb la sorra s’incloguin multitud de compostos químics, la finalitat dels quals és afavorir la fisura o fins i tot la dissolució de la roca, i que podrien contaminar tant el terreny com els aqüífers subterranis. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere