Fracking? NO, gràcies / UdL
Com ja varem anunciar s’ha realitzat la“Xerrada sobre Fracking” de Jordi Solé, investigador de l’Institut de Ciències del Mar a Barcelona del CSIC –Consejo Superior de Investigaciones Científicas– . Ha estat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL).
La Xerrada estava organitzada pel Consell de l’Estudiantat de l’ETSEA i ells han escrit les seves impressions sobre l’acte, que reproduïm :
Xerrada sobre el fracking i la crisi energètica
El passat dia 13 de març es va realitzar una xerrada sobre el “Fracking i la crisi energètica”. Vam invitar en Jordi Solé, un físic investigador del ICM i membre del Peak Oil Observatory, una associació que consciencia per fer un ús més racional de l’energia.
Ha explicat que era el fracking i ha debatut, contrastat i negat els suposats beneficis que diuen que té aquest sistema.
Explicà que l’ús del fracking era una conseqüència del context energètic en que vivim, on hi ha un escassetat de recursos energètics. Va incidir en la necessitat de reduir el consum d’energia i trobar solucions per tal de no dependre de les energies fòssils i perquè el dia que acabin faltant tinguem prou recursos per no col·lapsar el sistema de vida actual.
El acabar es va obrir un intens debat molt enriquidor i que durà ben bé una hora. Finalment en acabar es va fer un petit aperitiu al vestíbul de l’edifici 1 on els professors i alumnes van acabar de debatre i parlar am el conferenciant.
L’activitat va tenir un gran èxit, vam omplir l’aula de graus, va participar-hi tota la comunitat universitària (estudiants, PDI i PAS) i van mostrar gran satisfacció. ♦
————————————————————————————
Publicacions científiques de Jordi Solé :
– C. Llebot, J. Solé, M. Delgado, M. Fernández-Tejedorc, J. Camp, M. Estrada, 2011: Hydrographical forcing and phytoplankton variability in two semi-enclosed estuarine bays. Journal of Marine Systems.
– M. Estrada, J. Solé, S. Anglès, E. Garcés, 2010: The role of resting cysts in Alexandrium minutum population dynamics. Deep-Sea Research Part II: Topical Studies in Oceanography.
– C. Llebot, Y.H. Spitz, J. Solé, M. Estrada, 2010: The role of inorganic nutrients and dissolved organic phosphorus in the phytoplankton dynamics of a Mediterranean bay: A modeling study. Journal of Marine Systems.
– A. Turiel, J. Solé, M. Estrada, 2010: La vida turbulenta del plancton oceánico. Investigación y Ciencia.
– A. Turiel, J. Solé, V. Nieves, J. Ballabrera-Poy, E. García-Ladona, 2008: Tracking oceanic currents by singularity analysis of Microwave Sea Surface Temperature images. Remote Sensing of Environment.
————————————————————————————————
La fracturació hidràulica (coneguda en anglès com hydraulic fracturing o fracking és una tècnica per possibilitar o augmentar l’extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en la injecció a pressió d’algun material al terreny, amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents al substrat rocós que tanca el gas o el petroli, i afavorint així la seva sortida cap a l’exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra i productes químics, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos.
S’estima que aquesta tècnica és present en aproximadament al 60% dels pous d’extracció actualment en ús. A causa de l’augment del preu dels combustibles fòssils, que ha fet econòmicament rendibles aquests mètodes, s’està popularitzant el seu ús en aquests últims anys, especialment als EUA. Hi ha una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d’aquesta tècnica, ja que a més d’un enorme consum d’aigua, és habitual que amb la sorra s’incloguin multitud de compostos químics, la finalitat dels quals és afavorir la fisura o fins i tot la dissolució de la roca, i que podrien contaminar tant el terreny com els aqüífers subterranis.♦