Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea promou una gran coalició per a la creació de llocs de treball en l’economia digital

Notícia anterior
Notícia posterior

 El president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, va exhortar avui a les empreses, els governs i els sectors de la formació i l’educació de l’àmbit de les tecnologies digitals a Europa a adherir-se a una gran coalició per a la creació de llocs de treball en aquest camp amb vista a ocupar els 900.000 llocs de treball vacants en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que està previst que hi haurà a Europa el 2015. Malgrat els nivells actuals de desocupació, el nombre de llocs de treball al sector digital està augmentant en més de 100 000 a l’any. No obstant això, el nombre de recent diplomats en TIC i de treballadors qualificats en aquest camp no està augmentant al mateix ritme que la demanda.

 Els vicepresidents Neelie Kroes (Agenda Digital) i Antonio Tajani (Indústria i Emprenedoria), així com els comissaris László Andor (Ocupació, Afers Socials i Inclusió) i Androulla Vassiliou (Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut), van participar igualment en el llançament de la gran coalició que va tenir lloc avui a Brussel·les, que forma part de l’impuls de la Comissió a la competitivitat d’Europa.

 El president Barroso ha declarat: “La gran coalició que avui llancem és un element essencial del pla per redinamitzar l’economia europea i oferir ocupació a alguns dels seus 26 milions de desocupats. Felicito a aquestes empreses que avui han signat aquest compromís. Si junts podem invertir la marea i ocupar aquest nombre creixent de vacants en el sector de les TIC, veurem un impacte molt més ampli en tota l’economia. Volem donar als europeus capacitats per treballar en els camps que impulsaran la pròxima revolució en les TIC.

 Europa no pot permetre desaprofitar oportunitats d’ocupació com aquesta. L’anunci d’avui culmina el treball de fons dut a terme per la vicepresident Kroes per aconseguir els compromisos inicials sobre, entre altres coses, nous llocs de treball, beques i llocs de formació, finançament inicial per a noves empreses i cursos universitaris en línia gratuïts, de part de les empreses tecnològiques, governs, educadors, interlocutors socials, proveïdors de serveis d’ocupació i organitzacions de la societat civil presents en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

 Els compromisos inicials de les parts interessades han estat aprovats per més de 15 empreses i organitzacions que s’han adherit a la gran coalició. Un dels primers compromisos que va veure la llum del dia va ser una nova plataforma d’aprenentatge en línia per a joves denominada Academy Cube i un nou mòdul de formació per a tècnics d’instal·lació de xarxes intel·ligents.

 La Comissió ha demanat compromisos en els àmbits clau:

 Formació i adequació dels cursos per a ocupacions en l’àrea digital – perquè les qualificacions que les persones obtenen siguin les que les empreses necessiten.

 Mobilitat – ajudar a les persones amb qualificacions a obtenir ocupació on són necessàries, per evitar la manca o els excedents de mà d’obra en les diferents poblacions i ciutats.

 Certificació – facilitar el procés de provar a un ocupador les qualificacions posseïdes, independentment del país.

 Sensibilització – perquè les persones sàpiguen que el sector digital ofereix carreres gratificants i interessants, tant per als homes com per a les dones.

 Aprenentatge i ensenyament innovadores – amb la finalitat de que els nostres sistemes d’ensenyament i formació es generalitzin i millorin per donar a un major nombre de persones les qualificacions necessàries per tenir carreres d’èxit.

 El president Barroso va apel·lar també a les organitzacions perquè segueixin l’exemple dels que primer es van oferir per assumir un compromís. La Comissió té una funció per desenvolupar, però accions com la formació per iniciativa de les empreses, el suport a la mobilitat dels treballadors, la certificació de competències, la millora dels programes d’estudi escolars i universitaris, les campanyes de sensibilització i la creació d’un ambient favorable als emprenedors que vulguin obrir noves empreses exigeixen la participació activa de totes les parts interessades.

 La Comissió també va a llançar Startup Europe, una plataforma única per eines i programes de suport a les persones que vulguin crear i desenvolupar noves empreses d’internet a Europa.

 CONTEXT

 El paquet d’ocupació adoptat per la Comissió l’abril de 2012 va indicar que hi havia una gran escassetat de professionals de les TIC, tot i l’elevat atur existent en els altres sectors.

 El sector de les TIC ocupava el 2011 a Europa a 6,7 ​​milions de persones, el que representa el 3,1% del total de la mà d’obra. De 2000 a 2010, l’ocupació en les TIC va créixer a un ritme anual del 4,3%. Segons nombres molt recents i encara no publicats (Empirica, març de 2013), el nombre de llocs de treball digitals que es crearan a Europa el 2015 podria ser de fins a 864.000. No obstant això, la caiguda del nombre de llicenciats en TIC que surten de les universitats i la jubilació de professionals del sector de les TIC en els propers anys posen en risc el potencial de creixement de l’ocupació en aquest sector. Cal reforçar l’educació en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques i millorar la imatge professional d’aquests camps, en particular per les dones.

 A més, l’adopció de mesures per garantir que els professionals de la UE tinguin les altes capacitats necessàries contribuirà a atreure inversions ia impedir la pèrdua de llocs de treball clau en el sector de les TIC en benefici d’altres regions del món, com posa en relleu el document de treball de la Comissió sobre l’aprofitament del potencial d’ocupació de les TIC (“Exploiting the employment potential of ICTs”), publicat dins del paquet d’ocupació.

 Per tal de fer una millor previsió de les necessitats en matèria de capacitats, el desembre de 2012 la Comissió Europea va llançar el Panorama de Qualificacions de la UE (EU Skills Panorama), un lloc web que ofereix informació quantitativa i qualitativa sobre les necessitats d’aptituds a curt i mitjà termini, l’oferta d’aptituds i la inadequació de les aptituds (IP/12/1329). Basant-se en dades i previsions recollides a escala de la UE i dels Estats membres, el Panorama destaca les professions que mostren la més ràpida expansió, així com aquelles que resulten més difícils de cobrir i presenten nombrosos llocs vacants. Malgrat els alts nivells d’atur, en l’actualitat hi ha, a tota la UE, uns dos milions de llocs de treball sense cobrir. El lloc web conté informació detallada per sectors, professions i països.

 UN NOU CONCEPTE D’EDUCACIÓ MÉS OBERT

 El novembre de 2012, la Comissió va llançar la seva estratègia Replantejar l’Educació en què advoca per una major inversió per millorar els sistemes d’educació i formació professionals, especialment en el camp de les TIC. L’estratègia ofereix pistes sobre la manera d’orientar les inversions en educació per treure’n el màxim rendiment en temps d’austeritat econòmica.

 A més, està previst que la iniciativa conjunta de Androulla Vassiliou i Neelie Kroes “Educació oberta” (Opening up Education), que persegueix facilitar l’accés a l’educació a través de la tecnologia i recursos educatius oberts, sigui adoptada l’estiu.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere