La UOC reconeixerà l’experiència professional dels estudiants com a crèdits de la seva titulació
La majoria dels 60.000 estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ja treballen i, si es matriculen a la universitat, ho fan o bé per millorar professionalment o bé per a enriquiment personal. Precisament per reconèixer i valorar els coneixements adquirits amb l’experiència professional, la UOC ha posat en marxa aquest tràmit perquè puguin convalidar l’experiència professional que tenen per crèdits de la seva titulació. Aquest semestre 448 estudiants de les titulacions de grau, màster i titulacions pròpies de postgrau ja s’hi ha acollit.
Aquesta primera convocatòria, engegada el primer semestre d’aquest curs, 2012-2013, s’ha obert a la majoria de graus i màsters oficials i propis de la Universitat. És previst que gradualment es pugui fer el reconeixement a noves titulacions i a nous rols professionals. Per tant, la majoria d’estudiants es podran beneficiar del Reconeixement Acadèmic de l’Experiència Professional (RAEP).
Alguns exemples: a un inspector d’Hisenda que acrediti dos anys d’experiència en aquesta professió, la UOC li podria convalidar els crèdits de les assignatures Dret financer i tributari I i II i Procediments tributaris, del grau de Dret; i a un mediador intercultural que acrediti una experiència mínima de dos anys en planificació d’esdeveniments culturals se li podran convalidar les assignatures Polítiques culturals: estratègies i cooperació i Institucions, empreses i entitats culturals, dels Estudis d’Arts i Humanitats. En el cas, per exemple, del màster propi de Sistemes TIC salut, a un responsable de projectes de gestió hospitalària li poden reconèixer assignatures d’acord amb el seu àmbit d’actuació.
Fins al 15% dels crèdits en titulacions oficials i més en títols propis
Segons el que marca la normativa vigent, es podran reconèixer fins al 15% dels crèdits de les titulacions de grau i màster universitari per l’experiència professional. Això significa, en total, 36 crèdits en el cas dels graus i 9 crèdits en el cas dels màsters universitaris. En els màsters propis i diplomes de postgrau el percentatge pot ser superior, i arribar en alguns casos al 25% del total de la titulació.
El RAEP implica l’avaluació formal de les destreses i els coneixements adquirits per una persona amb l’experiència anterior, normalment no relacionada amb el context acadèmic. Així, doncs, els estudiants que sol·licitin aquest reconeixement hauran d’acomplir una sèrie de criteris i aportar un conjunt de proves per a demostrar les competències adquirides.
Es tracta d’un sistema de gestió rigorós, escalable, que es vol que sigui aplicable a qualsevol titulació i en què els estudiants, acomplint els requisits, podran fer el tràmit d’una manera relativament senzilla.
Beneficis per a l’empresa, l’estudiant i el professorat
El RAEP permet que el vincle entre la universitat i l’empresa sigui molt més estret i que les empreses puguin trobar professionals qualificats acreditats que responguin a les seves expectatives.
Per a l’estudiant, el fet de poder accedir a un programa universitari que tingui en compte la seva experiència prèvia i que li permeti centrar-se en els continguts que vol aprendre i les competències que vol adquirir perquè li manquen és una font de motivació i entusiasme per a començar uns estudis nous.
El professorat es beneficia del procés de reconeixement de l’experiència prèvia perquè pot focalitzar els esforços docents en els estudiants que necessiten millorar unes determinades competències.
Orígens
El RAEP té tradició en altres països (França, Regne Unit, Canadà, Austràlia, Estats Units), i a l’Estat espanyol s’ha aplicat els últims anys bàsicament en l’àmbit de la formació professional. En canvi, en l’ensenyament superior és un fenomen recent.
Aprenentatge al llarg de la vida
Amb aquesta aposta, la UOC fa un pas més en l’aprenentatge de les persones al llarg de la vida. S’aspira a fer visible i reconèixer tot el ventall de competències que una persona té, siguin adquirides per mitjà del sistema educatiu formal o en la tasca professional.♦