Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“En alguerés, té més gust” : La campanya de foment de l’ús social del català de l’Alguer

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

S’ha presentat  a l’Alguer la campanya de sensibilització “En alguerés, té més gust” , un projecte conjunt de l’Espai Llull de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer i l’Ajuntament de l’Alguer que té com objectiu prioritari promoure l’ús social del català de l’Alguer. És la primera campanya promocional i institucional feta a l’Alguer per promoure l’ús de l’alguerés i està adreçada als diversos àmbits socials de la ciutat: famílies, escoles, activitats comercials, associacions esportives, culturals i humanitàries, etc.  A l’acte de presentació hi van assistir Stefano Lubrano, Síndic de l’Alguer, Joan-Elies Adell, director de la Delegació de la Generalitat a l’Alguer i Romina Caula, Assessora a la Comunitat i a la Identitat del Municipi de l’Alguer.

 

LA CAMPANYA

 Aqueixa campanya, proposta de l’Assessorat a la Cultura i Polítiques Lingüístiques i en collaboració amb la Generalitat de Catalunya, té com objectiu la promoció de l’ús social del català de l’Alguer. L’eslògan de la campanya és “En alguerés, té més gust”; lo concepte promou la idea que, parlant en alguerés, tot lo que se fa té un gust millor, dóna sensacions positives, és més autèntic, més a prop del territori. 

 La paraula “gust” és la protagonista i té diverses accepcions: “és aquell entre els cinc sentits amb el qual s’entenen les sabors” o “és la sensació agraïble provocada de diverses sabors”. És també possible lligar aqueix concepte amb altros aspectes positius. Al diccionari del Català de l’Alguer de Josep Sanna: “1) sabor. 2) Plaier, satisfacció. 3) Capacitat de comprendre les coses belles”. Les expressions “buongustaio” o “bon gust” se refereixen sigui a l’àmbit culinari sigui a aquell artístic/cultural. Les paraules tenen, donques, una sabor, una odor, que porten a reaccions sensorials i emocionals, lligades a les tradicions del passat, que tenen també de fer part del nostro present i del nostro futur . Per aqueix motiu la campanya se mourà en tres àmbits temàtics: gastronomia i agroalimentari; família, joc i escola; esport, cultura i turisme. 

 Gastronomia. En aqueix àmbit l’objectiu és identificar el fet de parlar en alguerés amb la bona sabor dels nostros productes. Volem que el bon gust dels productes locals sigui associat a la bona sensació que deriva del parlar en alguerés. En cada una de les imagins triades per la campanya, a l’eslògan principal “En alguerés té més gust!” són estats adjunyits jocs de paraules en tema amb la gastronomia i la cuina, que fan pensar positivament a la “bontat” de l’ús de l’alguerés, paragonant-lo amb la “bontat” de la nostra oferta culinària. 

 Ambit familiar. Tenim d’evidenciar que, sovent, existin coses que se poden exprimir solament en alguerés. L’ús de l’alguerés pot donar una major sodisfacció a qui el parla, perquè l’alguerés no és solament un vehicul de comunicació, ma mos ajuda també a transmitir una visió i una experiència de la realtat. És per això que tenim d’insistir en la importància de la transmissió intergeneracional i familiar, puntant tot a damunt de la relació entre iaios i néts, entre genitors i fills. Lo missatge que tenim de transmitir és que parlar alguerés en família és donar un valor endemés, perquè és un tresos únic i nostro! A les imagins familiars són estades associades algunes expressions que fan reflectir, sempre positivament, a damunt de l’ús de l’alguerés en família, en l’escola i a damunt del fet que parlar l’alguerés sigui una cosa divertent i que porta avantatges per una millor educació dels nostros fills. 

 Esport i turisme cultural. Havem també volgut posar en evidència la importància de l’ús de la llengua en relació amb la pràctica esportiva, especialment pel que reguarda els joves , però no solament per ellos. És necessari potenciar el lligam entre esport, turisme, cultura i llengua, en manera que en alguns àmbits, la pràctica esportiva pugui ésser motiu de relacions amb els altros territoris de llengua catalana. En la mateixa manera és possible renforçar els intercambis entre escoles a través de l’esport i de les altres activitats culturals. També del punt de vista turístic, lo fet de tendre el patrimoni lingüístic de l’Alguer ben viu, pot fer sí que l’Alguer sigui encara més interessant com destinació suggestiva i particular, i això no solament als confronts dels turistes que venen dels Països Catalans. Aqueix fet té d’ésser percepit (o millor, gustat) del visitador, en manera que l’eslògan “En alguerés té més gust!” se pugui en futur transformar en lo missatge “ A l’Alguer tot té més gust!” o “Qui gust estar a l’Alguer!”. ♦

thumb_474__4thumb_474__4 (1)

 

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere