Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Ha mort la rectora de la UIB, Montserrat Cases

Notícia anterior
Notícia posterior

rectora dintre

La rectora  de la Universitat de les Illes balears, Montserrat  Cases va morir, aquest passat dissabte, a Barcelona, a conseqüència de la complicació inesperada d’un càncer. Tenia 57 anys i  era rectora de la UIB des de l’any 2007.

La UIB ens feia saber que: “Per voluntat expressa de la Rectora es prega a aquelles persones i institucions que tenguin previst fer un enviament de flors que destinin aquest import econòmic a la Universitat de les Illes Balears per a la formació de joves investigadors. Compte bancari: 0487 2151 1 5 2000001151”. Tota una declaració d’intencions d’una manera de fer i ser de Montserrat Cases.

LO CAMPUS DIARI se suma al condol i reproduïm a continuació un obituari escrit pel catedràtic Martí X. March Cerdà

 

MONTSERRAT CASAS, LA  INTEL·LIGÈNCIA I LA PASSIÓ PEL CONEIXEMENT

 

        “Ningú, però, no ha vist la mort desfer-se:

                                                        qui sap el mal que pot matar-la?”

                                                        Damià Pons i Pons

 Deia la Rectora de la Universitat Montserrat Casas, a una acte de graduació el curs 2009-2010: “Fixeu-vos que el procés productiu del coneixement està basat en la generositat i és un bon exemple de la manera com s’han d’encarar les riqueses de la vida.” Aquesta frase dirigida als nous graduats de la UIB, expressa la personalitat, el caràcter i l’esperit de la doctora Casas; expressa amb aquestes paraules el que ha estat l’eix de la seva vida universitària, el seu objectiu per a la Universitat.  I aquesta generositat, aquesta capacitat d’entrega, de feina, d’esforç és quelcom que la defineix com a persona, com a docent, com a investigadora i com a Rectora de la nostra universitat.

 Efectivament, Montse Casas ha estat una universitària amb voluntat de servei; de servei en favor de la ciència i del coneixement; ella no s’ha servit del seus càrrecs -directora de departament, síndica de greuges, vicepresidenta de la CRUE, rectora de la UIB,…- per  imatge, per vanitat personal, o per promocionar-se per a d’altres càrrecs. Montse Casas ha fet de la seva voluntat de servei a la UIB un element clau de la seva vida personal i acadèmica. La seva aspiració, el seu somni, la seva ambició era fer de la UIB una universitat millor.

 Així, una de les preocupacions que Montse Casas  manifestava contínuament   en els seus discursos, en les seves converses privades, era que la UIB s’arribàs a convertir en un Centre d’Ensenyament Superior, que perdés la seva capacitat de produir coneixement, de fer ciència, d’investigar, de ser internacional, de ser visible… Aquesta era la preocupació que manifestava la Rectora de la UIB davant la política que s’està aplicant per part de les diverses administracions i que posen en perill la capacitat de competir de la nostra universitat dins un món universitari cada vegada més globalitzat i més exigent.

 I per tot això, per aconseguir que la nostra universitat fos cada vegada més creadora de coneixement, va apostar pel projecte de conversió a Campus d’Excel·lència Internacional, va lluitar perquè la UIB tingués cada vegada més un reconeixement internacional, va intentar que se reconegués el paper de la UIB en la prosperitat de la nostra comunitat autònoma. I ho va fer lluitant contra les incomprensions, contra la manca de diàleg real amb els que tenen la responsabilitat, també, de tirar endavant aquest projecte d’universitat. Va treballar amb intel·ligència perquè el poder polític, el món empresarial i la societat civil balear entenguessin que el suport a la UIB, era l’impuls a una societat més desenvolupada econòmicament, més cohesionada socialment, més culta, més oberta al món, més segura de si mateixa, amb major autoestima. Uns objectius, emperò, que no varen tenir moltes vegades la resposta adequada per part dels qui havien de vetllar pel present i futur de la UIB. No fou possible un diàleg profund, real i sincer; sembla com si per alguns la UIB no formàs part de les seves preocupacions, ignorant la seves aportacions a una societat que seria inimaginable si no comptàs amb aquesta universitat.

 Certament Montse Casas fou una universitària amb ales per volar alt, per aconseguir fites significatives, per tenir una mirada clara  del que havia de ser la universitat del segle XXI. Però, també, la Rectora Casas fou una persona amb arrels,  compromesa amb la seva terra, amb la seva llengua, amb la seva cultura, amb el seu patrimoni natural. I tot això ho va defensar amb suavitat, però amb fermesa i amb intel·ligència, amb diplomàcia i amb exigència.

 A més, la Doctora Casas ha estat la primera dona que ha arribat a ser Rectora de la UIB, però no ho ha estat fent ús d’aquesta condició; va rompre allò que s’anomena el sostre de vidre; i ho va fer amb naturalitat, amb normalitat, perquè era conscient que la seva arribada al Rectorat era una fita important en el procés de la lluita per la igualtat entre dones i homes, però era la conseqüència d’un esforç, d’un treball continuat, d’una feina sense descans. Fou el resultat d’una vida dedicada a la universitat i a la ciència, i la seva consecució del Rectorat significava un repte més al que havia de donar resposta des de l’esforç i des de l’eficàcia.

 Montserrat Casas ha sigut una Rectora d’empenta i el seu llegat està aquí per quedar-se amb els seus encerts i els seus errors; però la seva petjada dins la UIB és grossa i real, important i significativa. Una petjada que caldrà continuar amb determinació i amb humilitat, amb generositat i discreció, amb compromís i amb esforç, amb intel·ligència i amb passió; amb la passió i la intel·ligència que Montse Casas ens ha deixat en tots els seus anys de vida universitària.

 No és fàcil imaginar la UIB sense Montse Casas. Personalment he perdut una persona amb la que he compartit reflexions, xerrades, problemes, rialles, reunions, discussions, decisions… Ella formava part del paisatge universitari, forma part de la seva existència i formarà part del seu futur. Un futur al que ella ha posat unes bases sòlides i fortes. Esperem poder ser mereixedors del seu llegat universitari, de la seva feina, de la seva il·lusió, de la seva utopia dins una terra difícil com és la nostra.

Martí X. March Cerdà. Catedràtic i Vicerector Primer de Planificació i Coordinació Universitària de la UIB ( 2007- 2011)

—————————————————————–

Montserrat Casas i Ametller va néixer a Hostalric, Girona, l’any 1955. Llicenciada en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona al 1977. S’hi doctora l’any 1981, i hi exerceix docència entre el 1977 i el 1983. 

 L’any 1983 s’incorpora a la Universitat de les Illes Balears. Catedràtica d’Universitat de Física Atòmica, Molecular i Nuclear des de l’any 1994. És coautora de dos llibres, i té 197 publicacions internacionals en revistes com Physics Letters A, Physical Review A, Physics A, Physical Review B i Journal of Physics A

 Ha dirigit 4 tesis doctorals i 5 memòries de tercer cicle. Ha presentat comunicacions en més de 80 congressos internacionals. Ha estat investigadora responsable de 14 projectes de recerca des de l’any 1985 i investigadora principal del grup de recerca de Física Atòmica, Molecular i Nuclear. Ha fet estades de treball al Centre d’Estudis Nuclears de Saclay (França), a l’Institut de Physique Nucléaire d’Orsay (França), a la Universitat de Trento (Itàlia) i a l’Institut de Física de la Plata (Argentina). Ha estat secretària del Consell d’Estudis de Física, directora del Departament de Física, del qual també fou secretària i subdirectora. Té 5 sexennis de recerca. 

 Ha ocupat els càrrecs següents: Síndica de Greuges (Defensora Universitària) de la UIB (2000-2005), coordinadora de la Comissió Permanent de Defensors Universitaris (2002 -2004), presidenta de  la Xarxa Vives d’Universitats de juny de 2008 a gener de 2009; i presidenta del Grup 9 d’Universitats (G-9) de juliol a desembre de 2010. 

 Actualment ocupava els càrrecs següents: 

  • Rectora de la Universitat de les Illes Balears des del 23 d’abril de 2007.
  • Vocal de la Comissió Permanent de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) des d’octubre de 2008, i Vicepresidenta d’aquesta conferència des d’octubre de 2011.
  • Consellera del Consell Rector de l’Agència Estatal del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) des del dia 20 de maig de 2010.
  • Presidenta de la Fundació General de la Universitat de les Illes Balears.
  • Presidenta de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears.
  • Membre del Patronat de la Fundació “Sa Nostra”.
  • Vicepresidenta del Consorci Escola d’Hoteleria de les Illes Balears.
  • I membre del Consell d’Administració d’Universia España. 

 

 

—————————————————————————————————————————

 

Comunicat del president de la Xarxa Vives sobre el traspàs de la rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas Ametller

 Davant el traspàs de la rectora de la Universitat de les Illes Balears, la doctora Montserrat Casas Ametller, ahir dissabte a Barcelona, vull transmetre a la comunitat de la UIB i a la família de la rectora Casas el condol de les 21 universitats membres de la Xarxa Vives per aquesta irreparable pèrdua.

 En la personalitat de Montserrat Casas, el rigor acadèmic i la fermesa del seu posicionament davant els grans reptes de la universitat anaven acompanyats d’una indubtable qualitat humana. El seu tarannà obert feia senzill i fructífer el diàleg, com va demostrar en la seva etapa al capdavant de la Xarxa, l’any 2008.

 Per a les universitats dels territoris de parla catalana, la seva mort suposa un cop dur en moments d’incertesa; tanmateix, el seu llegat de coratge, dignitat i coherència davant les dificultats serà el millor estímul per a seguir treballant pels objectius que va perseguir fins a l’últim moment de la seva vida.

Descansi en pau.

 Dídac Ramírez i SarrióPresident de la Xarxa Vives d’Universitats. Rector de la Universitat de Barcelona

 

——————————————————————————————————————————————-

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere