Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El programa Eranet Mundus crea lligams entre universitats russes i europees

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Els primers intercanvis d’estudiants del programa Eranet Mundus creen lligams entre universitats russes i europees

 El curs 2012-2013, estudiants i investigadors de diverses universitats europees han iniciat estades en centres russos, i al mateix temps, universitaris russos han anat a estudiar en estats de la Unió Europea (UE), dins del programa Eranet Mundus. L’objectiu és establir fluxos de mobilitat i ser una plataforma de futures col·laboracions entre la UE i Rússia. Alhora, es vol donar resposta a necessitats formatives dels països que participen en el programa. «Aquest període d’estudi a Rússia m’ha permès avançar en la meva carrera acadèmica i també he pogut millorar les meves habilitats en un entorn dinàmic de recerca», explica de la seva experiència a la Universitat Estatal de Sant Petersburg la investigadora postdoctoral Dunja Dogo, procedent de la Universitat de Siena.

 Entre els propòsits de Dogo, que duu a terme una recerca sobre història del cinema soviètic, hi ha «facilitar la cooperació entre les dues universitats implicades en l’intercanvi, i promoure, per exemple, publicacions científiques d’investigadors de les dues institucions, començant pel diàleg sobre metodologies de recerca».

 Pieter Barendregt, estudiant d’un màster d’Economia Financera a la Universitat de Radboud, a Nimega (Països Baixos), que ha fet una estada a la Universitat de Lobatxevski, explica que, a més del valor acadèmic, la participació en el programa Eranet Mundus li ha suposat una experiència valuosa des de tots els punts de vista: «El primer mes a Rússia va ser un seguit de descobertes i d’experiències noves: parlar rus en la vida diària, conèixer la cultura russa, visitar una sauna típica, tastar el menjar rus, conèixer molta gent nova i submergir-te en una nova ciutat». De fet, Barendregt va triar la Universitat de Lobatxevski perquè volia copsar la «vida russa real», en contraposició a ciutats més europeïtzades com Moscou o Sant Petersburg. A més, després d’haver llegit que és una universitat amb una bona reputació, «la tria va ser més fàcil», assegura el jove.

 Olga Kirillova, estudiant de doctorat a la Universitat Estatal de Iaroslavl, va escollir la Universitat de Glasgow per fer-hi una estada. Kirillova estudia la situació econòmica actual a Rússia, i en concret, l’evasió de capitals, per mirar de comprendre l’origen i les causes d’aquest fenomen i trobar mesures per combatre’l. «Vaig pensar que la Universitat de Glasgow és un bon lloc per enriquir els meus coneixements i trobar més elements d’inspiració per a la meva recerca; hi ha un departament d’estudis d’Europa central i de l’est, amb científics molt bons. A més, tenen molt bones relacions amb altres departaments excel·lents en aquesta àrea al Regne Unit i amb investigadors de prestigi reconegut».

 En la seva vida diària a Glasgow, Kirillova destaca que ha participat en múltiples activitats organitzades per la Universitat relacionades amb el seu àmbit de recerca, com ara conferències d’investigadors convidats. Per moure’s en aquest entorn nou, assegura que ha estat crucial el suport que ha rebut del professor que ha coordinat la seva estada a Glasgow i que l’ha ajudat amb consells sobre la seva tasca acadèmica. Dunja Dogo també fa èmfasi en les facilitats que li va oferir la Universitat Estatal de Sant Petersburg, com ara un acompanyament acadèmic a l’hora de fer recerca documental, a més de la possibilitat d’assistir a conferències i seminaris. Segons Dogo, «en les dues darreres dècades, des de l’obertura d’arxius a Rússia, els investigadors tenen més facilitat per accedir als materials, i també ha millorat el contacte entre els acadèmics soviètics i els d’Europa occidental». «Per tot plegat —continua—, els investigadors poden afrontar l’enorme tasca d’investigació que resta pendent». Durant la seva estada, Dogo va impartir un seminari per presentar la seva recerca a la Facultat d’Història de la Universitat Estatal de Sant Petersburg.

 L’experiència en el projecte Eranet Mundus significa una aportació important en la trajectòria dels que hi participen i obre diverses possibilitats amb vista al futur. «Després d’aquesta estada a Rússia —confessa Pieter Barendregt—, m’agradaria treballar en un entorn internacional perquè al cap d’un mes en aquest país ja vaig comprovar que m’agrada conèixer gent de tot el món, fer intercanvi cultural i d’idees i aprendre dels altres». I també continua amb plans més específics: «Dins dels estudis de finances, estic interessat en la indústria del petroli i del gas, així que probablement acabaré en una companyia multinacional i mantindré contactes amb empreses russes en la meva activitat professional».

 Amb vista al curs vinent, també començarà el programa Eranet Plus, en el qual, a més de les universitats que ja participen a l’Eranet Mundus, s’hi afegeixen la Universitat de Granada i la Universitat Estatal Lingüística de Moscou. Els dos programes tenen com a diferència que, en el cas d’Eranet Plus, poden sol·licitar de participar-hi estudiants i investigadors de qualsevol universitat de la UE, encara que siguin centres que no formin part del consorci. Pel que fa a Rússia, val a dir que en els dos programes hi ha un nombre de places reservades perquè les puguin sol·licitar membres de qualsevol universitat russa. En els dos programes participen com a entitats associades l’Institut Superior de Medi Ambient (Espanya), el Comitè per a la Preservació de la Natura de la Societat Geogràfica Russa, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) i l’Agència Nacional d’Acreditació de Rússia.

 El coordinador d’Eranet Mundus i d’Eranet Plus, el professor de la UB Marc Ruiz Zorrilla, explica que els dos projectes arriben en un moment en què «Rússia es troba en un procés de transició del seu model universitari tradicional cap a una estructura d’ensenyaments modernitzada en línia amb Bolonya». Alhora, també apunta: «Els últims anys, les relacions entre un nombre considerable d’universitats de la UE i de la Federació Russa s’han desenvolupat fins al punt de fer necessària l’existència d’un marc que permeti dur a terme estades d’estudis, de docència i de recerca».

  

Universitats del consorci Eranet Mundus

Universitat de Barcelona (coordinadora del projecte), Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Radboud de Nimega, Universitat de Poitiers, Universitat de Duisburg-Essen, Universitat de Glasgow, Universitat de Siena, Escola Superior d’Agricultura de Nitra (Eslovàquia), Universitat Fiedrich Schiller de Jena, Universitat Jagellònica de Cracòvia, Universitat Hidrometeorològica Estatal de Sant Petersburg, Universitat Federal de Sibèria, Universitat Estatal dels Urals del Sud, Universitat Estatal Lomonóssov de Moscou, Universitat Estatal de Iaroslavl, Universitat Estatal Lobatxevski de Nóvgrod, Universitat Estatal de Sant Petersburg i Universitat Pedagògica Estatal de Pskov.♦

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere