Reprogramació cel•lular per a curar la leucèmia i el limfoma
* Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona aconsegueixen reprogramar cèl·lules de limfoma i leucèmia perquè deixin de ser malignes.
* Les cèl·lules resultants mantenen la seva nova condició de cèl·lules benignes fins i tot quan ja no es troben sotmeses al tractament i redueixen les possibilitats de generar nous tumors.
* Els resultats es publiquen al número d’aquesta setmana de la prestigiosa revista científica Cell Reports.
La leucèmia i el limfoma són dos tipus de càncer en les cèl·lules de la sang. Ambdues malalties són àmpliament estudiades i, per ara, els seus tractaments es basen en quimioteràpia, radioteràpia i anticossos amb l’objectiu de destruir les cèl·lules cancerígenes. Lamentablement, encara hi ha un nombre substancial de pacients que no aconsegueixen superar aquestes malalties mitjançant els tractaments existents. Per aquest motiu, en un futur els nous descobriments que ara es presenten podrien ser importants.
“Els nostres experiments mostren que les cèl·lules de càncer en humans poden ser transdiferenciades (transformades) en cèl·lules normals similars. Aquest descobriment és una prova de metodologia per a una nova estratègia terapèutica que permeti tractar malalties de la sang com la leucèmia i el limfoma”, explica Thomas Graf, investigador principal del treball, cap de grup al Centre de Regulació Genòmica (CRG) i professor d’investigació ICREA.
Thomas Graf i el seu equip ja van demostrar en el passat que, gràcies al factor de transcripció C/EBPα, era possible reprogramar un tipus cel·lular de la sang en un altre. Concretament, els seus treballs es van centrar en la reprogramació de limfòcits en macròfags. Ara, aquest laboratori ha investigat la possibilitat de reprogramar cèl·lules cancerígenes de la sang en macròfags i el resultat ha estat molt positiu. Els investigadors no només han aconseguit transdiferenciar les cèl·lules malignes sinó que les cèl·lules reprogramades mantenen la seva nova condició de macròfags al llarg del temps i de manera definitiva. A més, els investigadors han pogut comprovar que la capacitat de generar tumors en ratolins immunosuprimits es redueix dràsticament, la qual cosa posiciona seva proposta com un una nova modalitat de tractament molt efectiu. En convertir les cèl·lules malignes en macròfags – un tipus cel·lular que no es divideix – el treball que presenten Graf i col·laboradors ofereix la possibilitat de combatre en el futur el càncer sanguini amb un nou tipus de tractament. Si bé els tractaments utilitzats fins ara permeten eliminar les cèl·lules cancerígenes, encara no s’havia aconseguit reduir la capacitat de generar nous tumors.
“Hem de seguir investigant per trobar la manera d’utilitzar el que acabem de descobrir en benefici dels pacients. El més important és que ara sabem que les cèl·lules de càncer humanes poden ser reprogramades amb èxit i que, a més, la reprogramació disminueix les possibilitats de reproduir el càncer. Ara intentem trobar compostos químics (o farmacèutics) amb la mateixa capacitat per tractar-lo, no només en cultiu sinó també en pacients “, insisteix Thomas Graf.
El treball compta amb la participació de dos laboratoris a Espanya. L’investigador Thomas Graf al Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha liderat el projecte i ha comptat amb la participació del grup de José A. Martínez-Climent del Centre d’Investigació Mèdica Aplicada (CIMA) de la Universitat de Navarra. El projecte ha estat finançat pel Ministeri d’Educació i Ciència i el Ministeri de Salut, a través de l’Institut de Salut Carlos III. La primera autora de l’article, Francesca Rapino, té una beca del Programa Internacional de Doctorat finançat per “la Caixa”. ♦
Article de referència: C/EBPαinduces highly efficient macrophage transdifferentiation of selected B-lymphoma / leukemia cell lines and impairs their tumorigenicity. Francesca Rapino, Eloy F. Robles, Jose A. Richter-Larrea, Eric M. Kallin, Jose A, Martínez-Climent and Thomas Graf. Cell Reports. March 28, 2013
Limfòcits cancerígens
Limfòcits convertits en macròfags