Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Pressa de possessió del nou Rector de la UOC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La col·laboració amb les universitats i els centres de recerca i la internacionalització, eixos del mandat de Josep Anton  Planell

 [03/04/2013]

 Josep Anton Planell ha pres possessió aquest dimecres com a nou rector de la UOC en un acte que s’ha celebrat a la seu institucional de la Universitat. Planell ha subratllat que «la UOC té tot el potencial per a ser un dels instruments més eficients per a aconseguir que tot el coneixement que avui s’aplega a Catalunya es pugui transmetre al món» i, per això, la internacionalització serà un dels principals eixos del seu mandat els propers set anys. Per a aconseguir-ho, ha destacat que la col·laboració de la UOC amb les altres universitats, centres de recerca i la resta d’institucions serà fonamental.

 En l’acte de presa de possessió com a nou rector de la UOC, Josep Anton Planell ha estat acompanyat pel conseller d’Economia i Coneixement i president del Patronat de la FUOC, Andreu Mas-Colell; la rectora sortint, Imma Tubella; el secretari general de la UOC, Llorenç Valverde; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el secretari d’Universitats, Antoni Castellà; els directors generals d’Universitats i de Recerca; rectors d’universitats catalanes; membres del Patronat i Consell Assessor de la FUOC; representants de l’Ajuntament de Barcelona; el rector fundador de la UOC, Gabriel Ferraté, i professors i personal de gestió de la Universitat.

 Durant la seva intervenció, Planell ha volgut reconèixer la tasca feta pels seus predecessors en el càrrec, Gabriel Ferraté, rector fundador, i Imma Tubella, rectora durant els últims set anys, i els ha agraït que hagin deixat «una institució innovadora, capdavantera, amb reputació i amb un enorme potencial dins i fora de les nostres fronteres».

 També ha expressat el desig que «d’aquí a uns quants anys, quan els catalans anem pel món i diguem que som ciutadans d’una nació anomenada Catalunya, els nostres interlocutors ens reconeguin com a procedents del país de la UOC». El rector de la UOC ha insistit que Catalunya ha aconseguit que el seu sistema universitari i de recerca jugui un paper de lideratge internacional exemplar: «Barcelona i Catalunya apleguen avui un arsenal de talent i de coneixement comparable a l’existent en altres regions de les més avançades del món».

 En aquest sentit, ha afegit que «la voluntat de la UOC ha de ser de col·laborar, la de sumar les sinergies necessàries amb totes les institucions, per tal que el coneixement i l’expertesa que concentren es pugui reproduir i escampar internacionalment». «La capacitat formadora del nostre sistema és molt sòlida. Tots els elements són, doncs, a les nostres mans per a assolir l’èxit de l’expansió i l’exportació del nostre coneixement i el nostre ensenyament superior», ha dit per subratllar la importància de la internacionalització, per a la qual cal «cercar les aliances més adients que ens ajudin a portar-la a terme».

 Per la seva banda, la rectora sortint, Imma Tubella, ha volgut fer un agraïment a tot l’equip de la UOC que ha fet possible que durant el seu mandat «la UOC hagi passat de ser un gran projecte a una gran universitat». I és que, en els últims set anys, la UOC ha augmentat significativament els seus estudiants (de 40.716 estudiants el curs 2005-2006 a 60.096 el curs 2011-2012); multiplicat per cinc el nombre de graduats (més de 38.000 el curs 2011-2012); doblat el nombre de professors (actualment la UOC té 256 professors propis i més de 3.300 docents col·laboradors); quadruplicat els professors doctors (actualment el 73% de professors són doctors); multiplicat per 50 el nombre de tesis llegides; ha adaptat a l’EEES totes les titulacions assegurant que en el sistema no quedés cap llicenciatura sense acabar (la UOC ofereix 15 graus, 8 llicenciatures de segon cicle, 24 màsters universitaris, 32 màsters propis i un centenar de postgraus); ha creat una Escola de Llengües amb 8.026 estudiants matriculats aquest semestre; una Escola de Cooperació amb més de 2.000 estudiants; una escola de negocis, la UOC Business School, focalitzada en la micro, petita i mitjana empresa; ha consolidat la recerca i la innovació, enfortint l’IN3 i creant l’eLearn Center, punt de referència en la recerca sobre e-learning a escala internacional.

 El conseller Mas-Colell ha esmentat «l’eficàcia amb què la rectora va entomar el repte de liderar la UOC» i ha fet referència a alguns dels aspectes que, per ell, caracteritzen la UOC: «el compromís amb la formació contínua des dels inicis amb Gabriel Ferraté, el compromís amb la transmissió de la formació en català, un model de governança i organitzatiu original i lluny del sistema funcionarial, innovadora tecnològicament i amb un model pedagògic propi que combina la formació en línia i la participació de tutors i professors». Per a Mas-Colell, la UOC és també una «universitat de valors que creu en l’educació com a punt fort d’un país, ambiciosa i compromesa amb la qualitat».

 

Director d’un centre de recerca de prestigi internacional

 Josep Anton PlanellEstany (Barcelona, 1951) és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (1975) i doctor en Ciència dels Materials per la Universitat de Londres (1983). Des de l’any 1992 és catedràtic del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya. El Dr. Planell ha creat i dirigit fins ara l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), creat el desembre del 2005 i vinculat a la UPC i a la UB i ubicat al Parc Científic de Barcelona (PCB).

 El 2001 va ser guardonat amb la Distinció per a la Promoció de la Recerca Universitària de la Generalitat de Catalunya i el 2006 va rebre el premi Ciutat de Barcelona en l’àrea de recerca tecnològica. És membre de la Reial Acadèmia de Doctors des del 2006 i és membre electe de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

 També ha estat vicepresident de la Societat Europea de Biomaterials (European Society for Biomaterials), editor en cap del Journal of Materials Science: Materials in Medicine, i és membre del comitè editorial de diverses revistes científiques.

 Les principals àrees d’investigació del Dr. Planell són els biomaterials i l’enginyeria de teixits per a l’aplicació a la medicina regenerativa.

——————————————————————————————-

 

 

————————————————————————————————–

 

Relacionat a LO CAMPUS DIARI

LA columna del director: “E-mail a un nou Rector de la UOC”      Clica Aquí

 

————————————————————————————————–

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere