Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El president Mas inaugura l’edifici de l’IPHES

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El president de la Generalitat, Artur Mas, inaugura l’edifici de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)

I

El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar el divendres 5 d’abril a la tarda el nou edifici de l’IPHES. L’Institut el dirigeix Eudald Carbonell i està situat al campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tarragona.

 L’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) el dirigeix el catedràtic de Prehistòria Eudald Carbonell, i garanteix a Catalunya  una continuïtat en el lideratge internacional de l’estudi de l’evolució i comportament humans.

 L’edifici es va començar a utilitzar al juny de l’any passat i des de llavors acull a la seixantena de membres de l’equip que en els últims anys havien treballat a l’edifici municipal de la Plaça Imperial Tarraco 1.

 El projecte arquitectònic i d’instal·lacions el van redactar els arquitectes Xavier Romaní i Joan Batet i l’enginyer Miquel Portell. La nova seu de l’IPHES té una superfície total de 3.000 m2, distribuïts en tres plantes, destinades fonamentalment a laboratoris, despatxos, magatzems de col•leccions de fòssils i aules de docència.

 Les obres es van desenvolupar en dues fases. La primera va començar l’any 2007 i va finalitzar l’any 2008; amb una inversió de 1,6 milions d’euros es va efectuar la cimentació i l’estructura vertical de l’edifici. Al maig de 2012 van finalitzar les obres de la segona fase, que van tenir un cost de 4,4 milions d’euros amb els quals es van construir els tancaments de l’edifici, les instal•lacions (electricitat, clima, veu i dades…) i l’equipament interior (mobiliari de laboratoris i d’oficines).

 La inversió total de 6 milions d’euros ha estat finançada, en un 50%, pels patrons de la Fundació IPHES (Generalitat de Catalunya, URV i Ajuntament de Tarragona) i l’altra meitat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del Programa Operatiu Objectiu 2 de Competitivitat Regional i Ocupació de Catalunya FEDER 2007-2013.

 La seva ubicació al Campus Sescelades és estratègica per a l’IPHES, ja que té al seu entorn més proper els grans equipaments científics necessaris per desenvolupar una part molt important de l’activitat de recerca, com el Servei de Recursos Científics i Tècnics de la URV. Aquest institut s’ha convertit en els darrers anys en un dels tres centres d’investigació amb més alt impacte científic a nivell internacional en el camp de l’Evolució Humana.

 Dirigit per Eudald Carbonell, es va crear el 2006, consta d’una plantilla de 62 persones entre personal investigador, tècnic i administratiu. El pressupost total de l’IPHES per a l’any 2012 va ser de tres milions d’euros. Mai fins ara havia tingut edifici en propietat, els seus membre treballaven en diferents ubicacions i es feia necessari definir un projecte de nova seu, que acabés amb la dispersió i respongués a les necessitats de les activitats d’investigació.

 La inauguració de l’edifici coincideix amb una nova etapa de creixement del nombre de personal investigador i de projectes de recerca que gestiona el centre. A més, suposarà també un estímul per a les activitats docents i de socialització, obrint encara més aquest centre a la societat en general. Les noves instal·lacions seran també un element clau per propiciar les accions de mecenatge. 

 

————————————

 Que és l’IPHES ?

 L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) és un institut transdisciplinar de Recerca Avançada constituït l’any 2006. Els seus objectius són realitzar programes de recerca científica des de les Ciències de la Terra i de la Vida, promoure la seva socialització i projectar-ne els  resultats a una recerca social prospectiva de caire evolucionista.

 La Paleoecologia Humana és l’Ecologia Humana al llarg del temps. Aquesta forma d’entendre la realitat ens permet prospectar l’evolució de les societats humanes.

 Sobre la base de la nostra recerca també s’imparteixen activitats docents de tercer cicle a la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona.

 D’aquesta manera els nostres eixos d’activitat són la Recerca, la Docència i la Socialització del Coneixement.

 Des de l’IPHES volem contribuir a la fusió de les Ciències de la Terra i de la Vida amb les Ciències Socials. Aspirem a transformar la informació en formació i el coneixement en pensament amb un plantejament holístic de la realitat.

 Els objectius de l’IPHES són

  1. Estudiar els canvis i transformacions de l’evolució i comportament humà a través dels treballs de camp i laboratori i  la recerca pròpia d’aquests àmbits.
  2. Treballar preferentment en els camps del coneixement empíric de l’arqueologia, geologia, biologia i botànica, en el marc d’una visió científica evolucionista oberta i transdisciplinar.
  3. Fomentar i aplicar un pensament i acció científica el·laborats a partir del continuum evolutiu de la història humana i les interaccions amb el seu entorn.
  4. Aplicar el coneixement d’espècie a l’àmbit social a partir del desenvolupament de conceptes i models sorgits d’una concepció evolucionista del fet humà. 
  5. Amb aquesta finalitat desenvolupem la nostra activitat a través de tres línies d’actuació: investigació, docència i socialització del coneixement. 
  6. En aquest mateix sentit també assumim, entre els nostres objectius, una vocació universal per a establir relacions de col·laboració bidireccionals amb altres institucions, universitats, centres d’investigació i altres entitats estatals i internacionals. 

 Estructura i organització de l’IPHES

 L’ IPHES s’ha fundat a partir de la integració de personal docent i investigador reconegut internacionalment per la seva qualitat i nombre de publicacions. Aquest personal procedeix de la Universitat Rovira i Virgili i d’altres centres, i formen part de l’Equip d’Investigació d’Atapuerca (EIA Burgos, Espanya) i del projecte Guadix-Baza (Granada, Espanya).

 Participant amb veu pòrpia en el debat científic de vanguardia internacional, l’IPHES és generador de coneixement en les àrees de Prehistòria i Evolució Humana. Aquest equip d’investigació és, a l’estat espanyol, el que més imapcte ha obtingut durant els darrers anys a través de les seves publicacions internacionals (ISI Web of Knowledge: Journal Citation Reports). El director de l’equip d’investigació és autor de l’article científic més citat intermnacionalment en els últims deu anys des de les disciplines socials (Science, 1995, Lower Pleistocene hominids and artefacts from Atapuerca-TD6 (Spain), Carbonell Eudald et al).

 Durant l’últim desenni l’equip d’investigació ha publicat sobre Prehistòria i Evolució Humana articles en 39 revistes científiques de caràcter internacional, ha obtingut una mitjana de cites per article de 8,60, xifra molt notable si la comparem amb la mitjana de les universitats dels EEUU (4,19), Regne Unit (3,45) o de l’estat espanyol (2,65).

 L’equip d’investigació d’Atapuerca va ser distingit l’any 1997 amb el premi “Princípe de Asturias” per la Investigació Científica i Tècnica.

 Web de l’IPHES CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere