Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Projecte “Time to Move” amb una nova fórmula de finançament en recerca

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Projecte Time to Move amb una nova fórmula de finançament que permetrà destinar el 25% dels beneficis d’una promoció immobiliària a un projecte d’investigació de lesions medul·lars

 El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), la Fundació Step by Step  (SbS) i la promotora immobiliària 501SITU han signat avui l’acord que permetrà destinar el 25% dels beneficis d’una promoció d’habitatges a un projecte d’investigació de les lesions medul·lars. L’acte ha estat presidit pel director general de Recerca, Josep Maria Martorell, que ha destacat “el compromís d’una empresa privada en la recerca que es fa a Catalunya” i ha subratllat que “la inversió en ciència comporta rendiments importants en la millora de la qualitat vida  de les persones”.

 L’acord contribuirà a finançar el projecte d’investigació Time to Move, que està basat en la teràpia cel·lular per impulsar noves estratègies en el tractament de les lesions medul·lars. L’estudi està liderat pel VHIR i compta amb la participació de sis grups d’investigació –dos del VHIR, dos de la Universitat de Girona (UdG) i dos del Centre d’Investigació Príncep  Felip (CIPF)–, així com del grup de rehabilitació de la Fundació SbS.

 En l’acte de signatura hi ha participat Frederic Crespo, representant de 501SITU i alhora fundador i president de Step by Step; Xavier Esteve i Anna Veiga, patrons de la Fundació; el doctor Joan X. Comella, director del VHIR; i el doctor Miguel Ángel González Viejo, cap de la Unitat de Lesionats Medul·lars de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

 Crespo, arquitecte de professió, ha assegurat que més enllà de la seva condició d’afectat per una lesió medul·lar, creu en la necessitat que les empreses privades “s’ha de comprometre econòmicament amb la recerca” i ha definit 501SITU com “una promotora amb compromís”. 

 La doctora Veiga ha destacat la iniciativa com a exemple a seguir per donar suport al sistema de recerca de Catalunya, alhora que ha recordat la tasca de la Fundació Step by Step en ‘l’increment de la qualitat de vida dels malats’.

 Per la seva part, el doctor Comella ha explicat que el projecte ‘Time to have’ és ‘singular’ ja que aborda la investigació de les lesions medul·lars des d’un punt de vista ‘multidisciplinar’ amb grups ‘punters en el seu àmbit de recerca’.

 L’acte també ha comptat amb la participació del doctor González Viejo que ha insistit en l’abordatge ‘des de totes les perspectives possibles’ que fa el projecte de recerca.

 

La Fundació Step by Step

 La Fundació Step by Step neix de la necessitat de Frederic Crespo després que un accident de cotxe li produís una lesió medul·lar arran de la qual es va veure obligat a moure’s en cadira de rodes. En no trobar cap centre especialitzat per realitzar una rehabilitació intensa després de superar la fase aguda, Crespo va fer una estada als Estats Units, on es va adonar de la importància i dels beneficis d’aquest tipus de tractament durant la fase d’adaptació a la nova situació vital.

 Així sorgeix la Fundació Step by Step que promou el primer centre d’Europa en aplicar l’avançat mètode de rehabilitació de lesionats medul·lars de l’organització Project Walk dels Estats Units. Aquesta proposta de fisioteràpia es basa en aprofitar al màxim les possibilitats i recursos físics del cos del lesionat amb l’objectiu de minimitzar, dins de les possibilitat de cada pacient, les limitacions de mobilitat i obtenir, així, la màxima qualitat de vida.

 La tecnologia i metodologia del centre de SbS és la mateixa que es fa servir als Estats Units, que inclou  màquines utilitzades pels astronautes dels EUA i de Rússia durant els seus entrenaments. El tractament, que és totalment personalitzat, també incideix en l’acceptació psíquica de la nova situació vital i, entre d’altres, la Fundació SbS ofereix un suport sociolaboral als lesionats.

 

El comitè científic

 A banda del centre de rehabilitació, la Fundació SbS també compta amb un comitè científic per impulsar noves línies de recerca que contribueixen a la millorar de la qualitat de vida dels lesionats medul·lars.

 El comitè científic està constituït pels doctors Miguel Ángel González Viejo, cap de la Unitat de Lesionats Medul·lars de l’Hospital de la Vall d’Hebron; Anna Veiga, directora científica del Servei de Medicina de la Reproducció de l’Institut Universitari Dexeus; Thomas Graf, investigador ICREA i group leader al Centre de Regulació Genòmica, Mercè Avellanet, cap del Servei de Rehabilitació de l’Hospital Nostra Senyora Meritxell d’Andorra; Victoria Fumadó, professora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona; Filip Lim, professor del Departament de Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Madrid; i Mayte Moreno, doctorada en el camp de biologia per la Universitat Complutense de Madrid.

 Bona part dels integrants del comitè científic són membre del patronat de la Fundació, com és el cas de la doctora Anna Veiga o el doctor Thomas Graf. També hi formen part l’advocat Agustí Jausàs, que n’és president honorífic, l’empresari Jaume López i l’assessor empresarial Xavier Esteva. SbS difon la tasca que realitza a través de la figura dels ambaixadors que va a càrrec de joves com el pilot de motos Pol Espargaró o de l’Albert Casals, que ha viatjat per tot el món només amb la seva cadira de rodes i una motxilla.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere