Llibre sobre docència universitària a la UB
Llibre de Susanna Arànega titulat “De la detecció de les necessitats formatives de caire pedagògic a l’elaboració d’un pla de formació a la universitat”.
En concret l’ha publicat per l’ICE de la Universitat de Barcelona i Ediciones OCTAEDRO, S.L., en la seva col·lecció “Quaderns de docència universitària” i n’és el número 25.
El resum del llibre seria: De la mateixa manera que per desenvolupar qualsevol professió és indispensable superar una formació que avali els coneixements exigibles, per exercir de docent a qualsevol etapa caldrien certs coneixements pedagògics. Hi ha molt poca formació inicial que capaciti pedagògicament als docents universitaris i la formació permanent no sempre s’ajusta a les necessitats dels professionals.
Com ha de ser aquesta formació? Quines necessitats tenen els docents? Què pot fer exitosa una formació permanent? Quan una formació permanent no només aporta coneixements sinó que a més està dissenyada per aportar eines a cada professional perquè sàpiga trobar respostes a les seves dificultats, es pot dir que és una formació exitosa. Per què això sigui possible cal saber, abans, quines són aquestes necessitats o problemes.
Aquest quadern presenta el procés que s’ha seguit per dissenyar la formació permanent per a docents universitaris marcant el full de ruta que va des de la macro a la microplanificació, tenint com a punt de partida les necessitats formatives expressades pels propis docents. La macroplanificació dibuixa el pla marc que ha d’enquadrar totes les planificacions contextualitzades en cada facultat o centre (criteris, línies prioritàries…). a microplanificació dibuixa un pla de formació en la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona com a exemple d’una concreció contextualitzada.
El Llibre en versió on line (format pdf) us el podeu baixar CLICANT AQUÍ.