Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Primers resultats del Projecte Help per tractar el Parkinson / En el DIA INTERNACIONAL DEL PARKISON

Notícia anterior
Notícia posterior

Es presenten els primers resultats del projecte Help per tractar el Parkinson

Telefónica, el Consorci Sanitari Garraf i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) van presentar ahir, en el marc del Dia Internacional del Parkinson, els primers resultats del projecte Help. L’objectiu és millorar la qualitat de vida dels malalts de Parkinson a través d’un sistema de monitoratge i medicació a distància en temps real. La primera fase del projecte ha finalitzat amb una experiència pilot sobre set pacients, sis d’ells a Espanya.

 El sistema Help està format per un petit sensor portàtil, que capta els moviments del pacient, i una bomba subcutània, que administra medicació per al control de la malaltia. El sensor detecta l’empitjorament del pacient i informa al sistema que, via mòbil, dóna instruccions a la bomba de fàrmac perquè augmenti la dosi i tracti els símptomes. Quan el pacient millora, la dosi de medicament que administra la bomba torna a la normalitat. 

 D’aquesta forma el pacient sempre rep la dosi necessària en temps real per tractar els símptomes relacionats amb la malaltia. Tota la informació del sensor i les reaccions del pacient davant la medicació s’envien a un centre d’assistència, que també forma part del sistema. Des d’aquest centre d’assistència, els metges especialistes poden controlar els dispositius a través d’Internet i observar l’evolució dels pacients que els usen, així com interactuar amb el pacient i intervenir en els casos en què sigui necessari.

 Actualment no existeix cap tractament per a aquests pacients que resolgui els símptomes just quan es produeixen. Habitualment, als pacients se’ls prescriu una pauta fixa de medicació. Aquesta resulta insuficient per controlar els símptomes en determinats moments i, per contra, resulta excessiva en uns altres, de manera que els pacients poden experimentar efectes adversos. Amb aquest projecte, s’actua de forma dinàmica i en temps real en funció dels símptomes pel que es millora considerablement la qualitat de vida del pacient.

 Aquest projecte és resultat dels treballs d’un consorci europeu liderat per Telefónica i participat per institucions i empreses alemanyes (HSG-IMIT i Neusta), israelites (Nevet i Peh-Med), italianes (Telecom Itàlia i la Universitat de Palerm) i espanyoles, com són Telefónica I+D, el Centre d’Estudis Tecnològics per a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD) de la UPC i les Fundació Hospital Comarcal Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú (Barcelona).
 
 La primera fase del projecte ja s’ha finalitzat amb un pilot sobre set pacients, sis d’ells a Espanya. Les experiències pilot a Espanya es van iniciar al novembre de 2012 i van finalitzar al març de 2013. En quatre dels sis pacients es van apreciar beneficis considerables. Dos d’ells, obligats a utilitzar injeccions de “rescat”, van veure com es va reduir el nombre d’aquestes i els altres dos van incrementar considerablement el temps sense símptomes. L’investigador responsable per part de la UPC és Joan Cabestany, director del CETpD. ♦

image_preview (1)

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere