Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras crea el Campus Clínic-UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Conveni-UB-IJosepCarreras-8948

L’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras crea el Campus Clínic-UB, nova referència en la recerca contra aquesta malaltia

 Aquest dijous, 11 d’abril, el Sr. Josep Carreras, president de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i de la Fundació Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras; el Dr. Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona, i el Sr. Albert Carreras, en nom de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, han signat un conveni de col·laboració en matèria científica que es materialitzarà en la creació del Campus Clínic-UB de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) a les instal·lacions de la Facultat de Medicina de la UB.

 Mitjançant aquest conveni de col·laboració, el Campus Clínic-UB de l’IJC, que disposarà d’una planta de 250 m² a la Facultat de Medicina, es planteja un període de cinc anys (2013-2017) per assolir el ple desenvolupament. Entre altres instal·lacions, l’IJC dotarà aquest nou campus científic d’un laboratori molecular, un laboratori de citometria de flux i una sala de criobiologia. Així mateix, contribuirà al desenvolupament de l’animalari, del qual n’assegura la construcció, valorada en 870.000 €, i l’equipament científic, valorat en 1.690.000 €. De la mateixa manera, atesa la complexitat d’alguns processos, l’IJC remodelarà algunes instal·lacions compartides de la UB en les àrees de microscòpia, proteòmica i genòmica per tal d’assegurar-ne un ús òptim.

 «L’entorn assistencial i científic que tenim aIs tres campus de l’Institut és excel·lent. El nostre projecte pretén sumar, integrar, compartir i potenciar encara més el bon nivell existent. Ja ho estem fent pel que fa a la gestió, a partir de simplificar i compartir estructures, i en el terreny científic ho fem integrant serveis transversals i multicèntrics sense duplicitats innecessàries. L’objectiu és aconseguir que la leucèmia i les altres hemopaties malignes siguin, algun dia, al 100 % curables», ha explicat Josep Carreras, doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona el 1989.

 El rector de la UB, Dídac Ramírez, ha destacat que

«la col·laboració científica que s’inicia avui, i que es concreta en la creació del Campus Clínic-UB de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, referma el compromís de la Universitat de Barcelona de mantenir els criteris d’excel·lència en totes les vessants de la recerca. La Universitat,conscient del seu rol essencial com a generador i transmissor del coneixement, ha de ser imaginativa i capaç d’articular noves vies de col·laboració amb entitats públiques i privades per tal d’unir esforços i recursos en matèria de recerca científica, en aquest cas, en la lluita contra la leucèmia. L’acord amb la Fundació n’és un bon exemple».

 L’activitat prioritària de l’IJC a la seu situada a la UB estarà centrada en el desenvolupament de projectes de recerca bàsica i translacional en l’àmbit d’estudi de les cèl·lules mare (hematopoètiques, normals i leucèmiques) i de la teràpia cel·lular. Les dues línies de recerca són prioritàries actualment en l’IJC. La recerca en teràpia cel·lular amb progenitors hematopoètics es durà a terme en el marc del Programa de Teràpia Cel·lular de la UB (TCUB), coordinat per la Facultat de Medicina, que inclou equips de recerca preclínica i clínica de diverses especialitats mèdiques amb la finalitat de promoure la investigació translacional d’excel·lència.

 El Dr. Pablo Menéndez, guanyador d’una beca ICREA i que actualment dirigeix el Centre Pfizer – Universitat de Granada – Junta d’Andalusia de Genòmica i Recerca Oncològica (GENYO), serà el nou director de Recerca del Campus Clínic-UB. L’equip del Dr. Menéndez, que començarà amb deu investigadors, treballarà en l’estudi dels mecanismes moleculars i cel·lulars de les leucèmies agudes infantils; la implicació de les cèl·lules mare en l’evolució de les leucèmies agudes, les síndromes mielodisplàstiques i el mieloma múltiple, i el desenvolupament de models animals per testar noves aproximacions terapèutiques per evitar la malaltia de l’empelt contra l’hoste, principal forma de rebuig en els trasplantaments de progenitors hematopoètics (medul·la òssia, sang perifèrica i sang de cordó umbilical), entre d’altres.

 El nou director de Recerca del Campus Clínic-UB va obtenir la Beca internacional FIJC – E. D. Thomas l’any 2006 i va desenvolupar el projecte Developmental Impact of MLL-AF4 Leukaemic Fusion Gene on Human Stem Cell Fate a l’Institut de Recerca en Càncer – Chester Beatty Laboratories de Londres.

 L’IJC, centre CERCA de la Generalitat de Catalunya, disposa de tres campus científics independents i coordinats: el Campus Clínic-UB, el Campus ICO-Germans Trias i Pujol de Badalona i el Campus Sant Pau. El Campus Clínic-UB de l’IJC, coordinat pel Dr. Álvaro Urbano Ispizua, professor del Departament de Medicina de la UB, reafirma el compromís científic d’excel·lència en el camp de l’hematologia de la Facultat de Medicina de la UB i de l’Hospital Clínic que va iniciar el Dr. Farreras Valentí i que va tenir continuïtat gràcies a l’extraordinària tasca del Dr. Ciril Rozman, professor emèrit de la UB. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere