Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Projecte europeu MERMIG / Universitat Politècnica de València

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

gyroscope

La Universitat Politècnica de València lidera el projecte europeu MERMIG per a millorar l’autoguiatge de petits satèl·lits i avions no tripulats

 La Universitat Politècnica de València, a través del Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC), lidera el projecte europeu MERMIG, l’objectiu del qual és desenvolupar un nou giroscopi d’altes prestacions, grandària reduïda i baix cost per a millorar l’autoguiatge de petits satèl·lits i avions no tripulats.

 El giroscopi és el component essencial per al control de posició, guiatge i estabilització dels satèl·lits i les aeronaus. Segons explica Javier Martí, director del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV, “els més bàsics són els que incorporen els iPhone o iPad, que estan basats en estructures micromecàniques, però manquen de la resolució angular necessària per als satèl·lits. Els satèl·lits utilitzen giroscopis basats en fibra òptica enrotllada, de gran grandària i pes. El nostre objectiu és desenvolupar nous giróscopos amb fotònica integrada, més xicotets i lleugers”, apunta Javier Martí.

 Entre els principals avantatges d’aquests respecte al que existeix en el mercat, el disseny del nou dispositiu en el qual treballen els investigadors del projecte preveu una disminució del pes i de la grandària del 70% així com una reducció molt important en el cost potencial “en un satèl·lit un giroscopi val prop d’1,5 milions; amb aquest projecte podrem reduir, com a mínim, deu vegades aquest cost”, afig Martí.

 Aquestes característiques el converteixen, a més, en un dispositiu idoni per a mercats de major volum que el dels satèl·lits comercials, com ara els petits satèl·lits CubeSat i els avions no tripulats (UAV o Drons), el mercat dels quals és molt ampli i se’n preveu un notable creixement en els pròxims anys. En aquest últim cas, segons destaca Javier Martí, cada vegada incorporen funcions més avançades. Entre les seues principals aplicacions destaquen els camps de la vigilància, seguretat i defensa.

 “Aquest tipus d’avions cada vegada són més sofisticats i requereixen de la màxima resolució angular (posicionament en els tres eixos). Són dispositius que ofereixen una informació molt precisa i requereixen una gran estabilitat per al posicionament i apuntament. Per a això, els giroscopis com en els que estem treballant resulten fonamentals”, afig Javier Martí. La participació del Centre de Tecnologia Nanofotònica se centra en el disseny i l’avaluació del dispositiu fotònic integrat en silici.

 El projecte MERMIG, finançat pel VII Programa Marc de la Unió Europea, va començar al novembre i té una durada de tres anys. Juntament amb el Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV, participen també la multinacional Astrium, tres PIME europees (DAS Photonics, empresa derivada de la UPV; Constelex i Modulight), el Leibniz Institute for Innovative Microelectronics (IHP) i el Politecnico di Bari. ♦

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere